İstanbul Modern, sinema tarihinin en üretken ve etkili yönetmenlerinden Rainer Werner Fassbinder’in filmografisinden beş filmi ücretsiz ve çevrimiçi olarak 18 – 30 Mart tarihlerinde sinemaseverlerle buluşturuyor.
İstanbul Modern ev sahipliğinde gösterimi yapılacak olan beş filmlik seçki, Fassbinder’in 1969’daki ilk uzun metrajlı filmi ile başlıyor. Genç yaşta vefat etmesine rağmen kariyerine 45 film sığdıran Alman yönetmenin çevrimiçi ve ücretsiz gösterilecek filmleri arasında Maria Braun’un Evliliği, Korku Ruhu Kemirir, Kerhaneci, Ahlaksız Şeytan ve Effi Briest filmleri yer alıyor.
Programda Alman yönetmenin filmlerinin yanı sıra; Oskar Roehler’in, Fassbinder’in hayatını aktardığı biyografik filmi Yaramaz Çocuk da izlenebilecek.
Kısacık Ömre 45 Film Sığdırdı
1945’te Bavyera’nın küçük bir kasabasında doğan R.W. Fassbinder, ilk kısa filmini yirmi yaşındayken, ilk uzun metrajını ise henüz 24 yaşındayken çekti. Erken yaşta vefat etmesine rağmen kariyerine 45 film sığdırmayı başaran yönetmen, aşk kavramını, toplumsal suç ve emek ilişkileri, orta sınıf değerleri, melodram, edebiyat uyarlamaları ve hatta bilim-kurgu gibi farklı türlerde işledi.
Fassbinder’in ilk ses getiren filmi, 1974’teki Korku Ruhu Kemirir oldu. Bu film, yönetmenine Cannes Film Festivali‘nde Altın Palmiye adaylığı ve Fibresci Özel Jüri Ödülü‘nü getirdi. Faslı bir göçmen Ali ile kendisinden 20 yaş büyük Alman Emmi Kurowski’nin evliliği üzerine kurulan filmin hikayesi, Almanya’daki göçmen ve kimlik sorununa eğiliyordu.
Rainer Werner Fassbinder, 1979’da çektiği Maria Braun’un Evliliği ile yine sinema dünyasını sarsan bir yapıt ortaya koydu. Film eleştirmenleri, bu filmi Fassbinder’in başyapıtı olarak değerlendirirken, yönetmenin sadık oyuncusu Hanna Schygulla (23 filmde yönetmenle beraber çalıştı.), Maria Braun rolüyle Altın Ayı ödülüne layık görüldü.
1982 yılında ölümünden kısa bir süre önce çektiği Veronika Voss başlıklı filmi ise, Berlin’de bu kez en iyi film dalında Fassbinder’e Altın Ayı‘yı getirdi. Bazı filmlerinde rol alan annesi Lilo Pempeit’in de göründüğü film, yönetmenin kariyerindeki en önemli yapıtlar arasında sayılır. Son filmi Querelle 1982 Venedik Film Festivali‘nde yarıştı. Film çoğu ülkede “18 yaş üstü” sınırlamasıyla gösterime girdi.
Almanya’nın sosyal tarihini eleştirse de kendi tabiriyle sadece “duyguların sömürülmesi” ile ilgilenen Fassbinder, konularıyla, karakterleriyle ve geliştirdiği estetik ve anlatım diliyle Yeni Alman Sineması’nın öncü isimlerinden biri oldu.