Yeni bilim kurgu filmi God of Mars, tamamı sanal gerçeklikle çekilecek ilk uzun metraj film olacak. Filmin yapımcılığını ise Peter Hyoguchi üstlenecek.
Filmin yapımcısı Peter Hyoguchi, God of Mars’ta büyük bütçeli filmlerde gördüğümüz aksiyon modelleri ile özel efektlerin de yer alacağını belirtti. Sanal ortamlar ve roket gemilerinden robotlara kadar tüm efektleri yaratmak için Led duvarlar ve LIDAR taramalarından yararlanılacak.
Film, Mars’ta 2099 yılında uzay savaşçısı olan bir pilotun, madencilik kolonisinde isyan çıkarma hazırlığı yapan karizmatik lideri ortadan kaldırmak için görevlendirilen paralı asker takımına liderlik etmesini anlatıyor. Gezegenler arası faaliyet alanında geçecek film, aynı zamanda Mars’ın kanyonlarında geçen hava savaşlarını, dev robotları, fütürist Mars şehirlerini ve gerçek Mars tanrılarının gizemlerini içeriyor.
Filmin yapımcısı Hyoguchi ile yapılan röportajın bazı satır başları şu şekilde:
-Tamamen sanal gerçeklikle üretilecek bir film ne anlama geliyor?
Teknik olarak böyle bir film yapmak önceden pek mümkün değildi. Çok yakın bir zamanda Epic Games’in Unreal Engine teknolojisi yalnızca video oluşturma platformuyken, foto-gerçekçi bir sinema aracına da dönüştü. Bu sayede sanal gerçekçi film hazırlamanın önü açıldı. Bakıldığında yeşil perde önünde bir filmi yönetmek sıkıcı ve zordur. Çünkü her şeyi önceden hayal etmek gerekir, uzun zaman alabilir ve post prodüksiyona fazla bütçe ayırmak gerekir. Sanal üretim ise daha özgürlükçüdür.
-Gelecekte prodüksiyon konusunda bir değişim yaşanacağından bahsedebilir miyiz? Zamandan ve bütçeden tasarruf edilebilir mi?
Üretim için elbette daha tasarrufludur. Çünkü seyahat, sigorta, izinler, barınma gibi masraflardan feragat edilmiş olur. Bütünlüklü bir set oluşturmaya gerek kalmaz. Yeşil ekran önünde çekim yapılmayacağı için post prodüksiyon masrafları da düşer. Sanal gerçekçi prodüksiyonun maliyeti, yüksek bütçeli bol CGI içeren büyük prodüksiyonlu yapımların toplam bütçesinin yalnızca %30’una denk geliyor. Bu elbette büyük bir tasarruftur.
-Sanal prodüksiyonlar pandemi şartlarında setlerin daha güvenli olmasını sağlayabilir mi?
Normal prodüksiyonlarda ekiplerin daha az sayıda kişiden kurulması setlerin daha güvenli olmasını sağlayabilir. Ancak sanal prodüksiyonlar oyuncu kadrosunu ve ekip sayısını yarı yarıya azaltabilir. Bu nedenle yalnızca daha güvenli olmakla kalmaz, geleneksel prodüksiyon modellerinden daha hızlı ve daha verimlidir.
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sanal gerçekliğin hayatımızda daha çok yer edineceği kesin. Ancak sanal gerçeklik ile sinemanın ne kadar başarıyla iç içe geçebileceği büyük bir merak konusu. God of Mars filmi bu konuda bizlere ışık tutacaktır.