Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla ve Kalan Müzik işbirliğiyle hazırlanan, Neşet Ertaş’ın hayatını ve sanatını anlatan Ah Yalan Dünyada Neşet Ertaş belgeseli 25 Mart’ta vizyona girdi.
2012 yılında yaşamını yitiren halk ozanı Neşet Ertaş‘ın, Almanya’daki yıllarından başlayarak, Türkiye’ye döndüğü 2000’li yıllara ve ölümüne kadar geçen süreyi kapsayan belgesel film Atalay Taşdiken ve Hacı Mehmet Duranoğlu imzasını taşıyor. İlk gösterimi 52. Antalya Uluslararası Film Festivali’nde yapılan belgesel, 25 Mart’ta Türkiye genelinde gösterime girdi.
Bir yılda tamamlanan belgeselle ilgili açıklamada bulunan belgeselin yönetmenlerinden Hacı Mehmet Duranoğlu, “Biz belgeseli Atalay Taşdiken’le birlikte yönettik. Neşet Ertaş benim için çok şey ifade ediyor. Sadece sazı, sözü ve bütün bir hayatımıza katık ettiğimiz türküleriyle Neşet Ertaş’ı hayatımızdan çıkarın sanıyorum ortada pek bir şey kalmaz.” dedi.
Duranoğlu, yaklaşık otuz kadar tanıkla Neşet Ertaş’ın duygu dünyası ve felsefesine ilişkin bugüne kadar anlatmadıkları anılarının konuşulduğunu söyleyerek, “Neşet Ertaş sadece saza ve söze hapsedilemeyecek kadar büyük bir derinliğe sahipti. Konu Neşet Ertaş ise gerisi teferruattır. Neşet Ertaş, bu topraklar üzerindeki birbirinden farklı insanları ve düşünceleri, hangi dinden, ırktan, fikirden olursa olsun bir araya getirebilen çok önemli bir gönül harcıdır. Bugünlerde böyle insanlara daha çok ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
Hasan Saltık, Bayram Bilge Tokel, Erol Parlak, Uğur Yücel, Can Dündar, Cengiz Özkan, Erdal Erzincan, Erkan Mumcu, Reis Çelik, Feryal Öney, Vedat Yıldırım, Candan Murat Özcan, Sebahat Deniz, Derviş Deniz gibi isimlerle röportajların yer aldığı belgeselin yönetmenliğini Atalay Taşdiken ve Hacı Mehmet Duranoğlu üstlendi.
Belgesel, Bayram Bilge Tokel’in 90’ların sonunda TRT’de 4 bölüm olarak gösterilen “Bozkırın Tezenesi”, Can Dündar’ın yine 4 bölüm olarak ulusal yayın yapan özel bir televizyon kanalında yayınlanan “Garip” belgesellerinden sonra Neşet Ertaş için yapılmış üçüncü uzun metraj belgesel olma niteliğini taşıyor.
Yaşar Kemal tarafından “Bozkırın Tezenesi” olarak adlandırılan, Türk Halk Müziği ve Orta Anadolu Türkmen Abdal Müzik geleneğinin en önemli temsilcilerinden biri olan büyük ozan, hayattayken, UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilmişti.