Pera Müzesi yeni sezona, 16 Ekim’e kadar açık kalacak iki yeni sergi ile başlangıç yapıyor.
Heykel, performans ve video sanatını bir araya getirdiği eserleriyle ünlü Katherine Behar’ın dijital kültürün politik, sosyolojik ve ekonomik etkilerini ortaya koyan sergisi “Veri Girişi” Türkiye’de ilk kez Pera Müzesi’nde. Serginin odağında insanların veri yığını ve enformasyon kirliliği içindeki anlam arayışı ve bunun insan bedenine etkisi, dijital kültürde toplumsal kimlik, cinsiyet ve emek, hız ve yavaşlık gibi çağımızın önemli temaları var. Sergi sanatçının da katılımıyla 8 Eylül saat 18.00’de açılışını gerçekleştirdi.
Pera Müzesi’nde yeni dönemde açılacak bir diğer sergi ise genç sanatçıların desteklendiği, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne ait “Karşılaşmalar” adlı sergi olacak. Resim, grafik, seramik, heykel, fotoğraf, geleneksel sanatlar ve sinema öğrenci ile mezunlarının eserlerinin bulunduğu sergi Antalya’nın zengin kültürel yapısı ile şehrin tarihi dokusuna odaklanıyor.
Pera Müzesi teknoloji ve sanatı buluşturan güncel ve çarpıcı bir sergi düzenliyor. New York’ta yaşayan, heykel, performans ve video alanlarında çalışan sanatçı Katherine Behar’ın pratiğine genel bir bakış sunan sergi, insan ve teknolojinin, karmaşık ve bazen de isyan niteliğindeki bir arada yaşama yollarını konu ediyor ve çalışan bedenlerin tekrarlayıp duran ağır işlere nasıl karşı koyabileceklerini ele alıyor. İnsan ve makine arasındaki dayanışma noktalarını arayan ve bu bağlantılarda süregelen ırk, toplumsal cinsiyet ve sınıf dinamiklerinin izlerini süren Behar, verinin hem bir ölçüm biçimi hem de oldukça güçlü bir teknolojik meta olarak önemine odaklanıyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan aldığı ilhamla ürettiği üç yeni eserde sanatçı, verinin atmosferik ve ağırlıksız olduğunu ima eden bulut bilgi işlem metaforunu sorguluyor. Behar, “Nasıl oldu da veriye dair anlayışımız çarpık bir biçimde ağırlığı olmayan bir ölçü biçimine dönüştü?” sorusunu yöneltiyor. Sanatçının video animasyonları bulut benzeri oluşumlar tarafından yutulmuş bir grup bulut bilgi işlem kullanıcısına odaklanıyor. Sergi kapsamında belirlenen gün ve saatlerde gerçekleşecek olan Data’s Entry (Veri Girişi) performansında ise koreograf ve performans sanatçısı Aslı Bostancı ve Melih Kıraç verinin maddi mevcudiyetini temsil eden klavye tuşlarının meydana getirdiği bir yığınla zorlu bir mücadeleye girişiyor. Sergide ayrıca robotik elektrikli süpürgelerden oluşan Roomba Rumba, kıyamet sonrasını tasvir eden USB heykel serisi E-Waste (E-Atık), bir bilgisayar faresi sürüsü için Mors alfabesiyle yazılmış mesajlar basan bir 3D yazıcının bulunduğu 3D-&& ile sanatçının ironik ve etkileyici video eserleri de yer alıyor. Küratörlüğünü Pera Müzesi ekibinden Fatma Çolakoğlu ve Ulya Soley’in yaptığı sergi, insan-makine ilişkisini ele alarak dijital tüketim ivmesini yavaşlatmayı ve insanlık olgusuna yeni bir bakış açısı sunmayı hedefliyor.
Karşılaşmalar
Pera Müzesi, kuruluşundan bu yana geleneksel hale getirdiği, çağdaş sanata destek verdiği ve genç sanatçıları konuk ettiği sergileri kapsamında, bu yıl 8 Eylül-16 Ekim tarihleri arasında, Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezun ve öğrencilerinin işlerinden oluşan Karşılaşmalar sergisine ev sahipliği yapıyor.
Güzel Sanatlar Fakültesi seçici kurul değerlendirmeleri ve Ebru Nalan Sülün küratörlüğünde hazırlanan sergide üniversitenin Resim, Heykel, Grafik, Seramik, Fotoğraf, Geleneksel Sanatlar ve Sinema bölümleri öğrencilerinin eserleri, uygulanan çok yönlü eğitim modelini yansıtır şekilde disiplinlerarası bir yöntemle bir araya geliyor. Fakültenin ilk mezunlarından son mezunlarına ve yüksek lisans öğrencilerinin eserlerine uzanan seçki, şehrin dokusu ve sahip olduğu zengin kültürel altyapısına dair referanslar da içeriyor. Sergide, Bedenin Dönüşümü, Soyutlama, Kavramsal Yaklaşımlar, Dijital Evren-Reklam ve Belgesel temaları aracılığıyla Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yetişen sanatçı adaylarının üretim süreçlerinde kullandıkları yöntemler ve düşünsel süreçleri izlenebilecek.
*Her iki sergi de 16 Ekim tarihine kadar Pera Müzesi’nde ziyarete açık olacak.