80lerdeki slasher film furyasını konu alan Sansür (2021), küçükken kız kardeşinin ormandaki kayboluşunun detaylarını hatırlayamayan ve şimdi de sansürcü olan Enid’in filmlerden sildikleriyle kendi anılarından sildiği rahatsız edici hatıraları harmanlayarak gittikçe gerçek ve kurguyu karıştırmasını anlatır.
Filmlerdeki şiddet kültürünün gerçek dünyaya yansıması ya da gerçek dünyadaki şiddetin filmlere yansımasını konu alırken aynı zamanda da çok kişisel bir seviyeye de iner. Travma sonrası hafıza kaybı ile halka zarar vermemesi adına filmlerin kışkırtıcı kısımlarının sansürlenmesi arasında paralel kuran film, bu durumu aynı zamanda da problematikleştirir. Her ne kadar Enid’in slasher filmleri dikkatlice ve detaylıca sansürlemesi İngiltere’deki suç oranını azaltmıyor, hatta ona hiç etki etmiyorsa, Enid’in kız kardeşinin kaçırılışıyla ilgili detayları hatırlayamaması da onun hayatını hiçbir şekilde olumlu yönde etkilemez, her ne kadar ebeveynleri yaşananları unutturmaya çalışsa da. Bir şeyin ulaşılamaz olması, biraz gizli biraz açık olması, onu neredeyse daha da çekici kılar. Enid’in parça bölük ipuçlarının peşinden gitmesi gibi, izleyici de o sansürle birlikte daha meraklı hale gelecektir.
Film bilinmezlerle dolu olmakla beraber asla gerçek sonu izleyiciye vermez. Enid’in “gerçek” hayatı “kurgu” hayatının arasında kaybolup gider ve “gerçek” sonun ne olduğu hakkında bir fikrimiz yoktur. Fakat şunu biliyoruzdur ki Enid istediği sona ulaşamamış ve kız kardeşini bulamamıştır. Suçluluk hissinden delirmiş, işindeki titizliği ve sistematikliği git gide kaybolarak sansürlediği filmler ve hayatını kurgu üzerinden bir araya getirmiştir. Korku janrının çoğu unsurunu adapte ederek alt üst eden Sansür, korku janrının insan psikolojisinin neresinden geldiği veya neresine dokunduğunu da geleneksel olmayan yollarla sorgulatır. Neredeyse meta bir yolla kendisi ile alakalı olan film bazı kısımlarda fazla gizemli ve bir yere varmayan bir hava verse de, hem sansürle hem de hatıralarla alakalı o ulaşılamayan “haz” hissi göz önünde bulundurulursa bu mantıklı bir seçimdir. 80ler estetiğini koruyan, daha modern kurgu yöntemlerini de kullanan gayet orijinal bir korku filmi karşımıza çıkar.
“Kurgu” ve “sansür” kavramlarını son derece kendine özgü bir yolla yorumlayan film, Prano Bailey-Bond’un ilk uzun metraj filmi ve kesinlikle yönetmen için çok iyi bir başlangıç. 2021 Imagine (Hollanda) Gümüş Méliès ve 2021 Palm Springs Takip Edilecek Yönetmen ödüllerini alan Sansür şüphesiz ki daha konuşulacak.