Mohawk kökenli Amerikan Yerlisi film yapımcısı Shelley Niro’nun yönetmen koltuğunda oturduğu Café Daughter, 1960’larda küçük bir Saskatchewan topluluğunda yaşayan, Çin ve Kanada Yerlisi karışımı kökene sahip dokuz yaşındaki Yvette Wong’un hikayesini konu alıyor. Film, aynı zamanda yerli halkın sinema yoluyla yaşatmaya çalıştığı kültürel mirasın korunmasına ve aktarılmasına da olanak sağlıyor.
Café Daughter, oyun yazarı Kenneth T. Williams‘ın Kanada’da doktora derecesi alan ilk yerli kadın Lillian Dyck’in gençlik yıllarından ilham alarak yazdığı 2013 tarihli oyunundan uyarlama. Yönetmen Niro, Variety’e verdiği röportajda Kuzey Ontario Fonu’ndan aldıkları yardımın film setinde Yerliler’le birlikte çalışmalarına imkan yarattığını ve bunun produksiyona sıcaklık ve topluluk hissi verdiğini söylüyor. Sinema projelerini maddi olarak desteklemek on yılı aşkın bir süredir Yerli topluluklarla stratejik olarak işbirliği yapan Kuzey Ontario Fonu’nun Kanada azınlıklarının sinema sektörünün gelişmesinde önemli bir rolü olduğunu söyleyen Niro, bu teşviklerin genişleyen ve giderek çeşitlenen bir yaratıcı gücün oluşumuna katkı sağladığını da ekliyor. Kuzey Ontario Fonu’nun yanı sıra Mukwa Studios ve White Owl Film Studios gibi yeni oluşumların da bölgedeki Yerli halk ve azınlıkların sinema sektörünün gelişiminde büyük rol oynadığını söylemek gerek.
Kültürün Sömürüden Kurtulması İçin Sinema
Geçmişte Kanada Yerlilerine uygulanan sistematik ayrımcılığın etkileri hala sürerken, kendi kültürel miraslarını sinema yoluyla yaşatmaya çalışan yerli halkların bu yönde ki çabası yavaş yavaş sonuç verecek gibi gözüküyor. Ontario Creates endüstri direktörü Erin Creasey de, Variety’ye Night Raiders gibi büyük projelerin Yerli’lerin projelerde aktif rol oynamalarının önünü açtığını söylüyor.