Tam 38 yıl önce bugün, 26 Mayıs 1982’de, Şerif Gören ve Yılmaz Güney‘in birlikte imza attıkları Yol filmi, 35. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanarak bu ödülü ülkesine getiren ilk Türkiye yapımı film oldu.
Yol Hakkında;
İmralı Açık Cezaevi’nden bayram iznine çıkan beş mahkûmun öyküsü iç içe gelişir. Seyit Ali, şeytana uyup kendisini aldatarak namusuna leke düşüren karısı Zine cezasını vermek için köyüne gider. Filmin en ilginç ve sarsıcı bölümünü oluşturan öykü. Özellikle de kar sahneleri, Seyit’in karısını sırtında taşıması ve tövbekar Zine’nin donmaması için kamçıyla dövülmesi ama sonuçta ölmesi, Batının da ilgisini çektiği insan dramlarından biridir. Zine’nin törelere göre öldürülme görevi öncelikle ihanete uğrayan kocaya düşmektedir. Karısını, ailenin ceza olarak zincire vurduğu ahırda bulan Seyit Ali, bir ölüm yürüyüşüne çıkar. Dondurucu soğuğa dayanamayan Zine, kendisini kurtarması için yalvarır. Gerçekte Seyit, baştan beri karısını öldürmeye karşıdır. Onu kurtarmak için çırpınır durur. Ama vahşi doğanın ölümcül soğuğuna karşı gücü yetmeyecektir. Diğer dört mahkümun öyküsü çeşitli olaylar içinde sürüp gider. Sorunları ve özlemleri törelerin mahkûm ettiği kadınlardır.
Filmin başrollerinde Seyit Ali rolünde Tarık Akan, Zine rolünde Şerif Sezer, Mehmet Salih rolünde Halil Ergün var iken, Necmettin Çobanoğlu, Tuncay Akça, Meral Orhonsay, Semra Uçar gibi usta oyuncular da yer almıştı.
Yol‘un Yolculuğu
İlk kez Cannes Film Festivali‘nde gösterilen film, 1982 yılında, Fransa, ABD, Portekiz, Hollanda, İspanya, Almanya, Danimarka, Finlandiya ve İsveç‘te de gösterime girmiştir. 1985 yılında Japonya‘da ve 1989 yılında ise Güney Kore‘de vizyona girmiştir. Türkiye’de ise 17 yıl sonra Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Vakfı ve Fatoş Güney‘in çabalarıyla İmaj Stüdyoları tarafından restore edilmiştir. Daha sonra aynı yıl gösterime girmiştir. 2004 yılında son olarak Çek Cumhuriyeti‘nde bir festivalde gösterildi.
Yönetmen koltuğunda Şerif Gören ve Yılmaz Güney‘in oturduğu, senaryosu Yılmaz Güney‘e ait olan ‘Yol‘ filmi, tarih 26 Mayıs 1982’yi gösterirken 35. Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüyle dönmüştü, ardından 70. Cannes Film Festivali‘nde sinema tarihinden kült filmlerin gösterildiği “Cannes Klasikleri” bölümünde de yeniden gösterilmişti.
HAVVA GÜL