Yönetmenliğini Lisa Rovner’in yaptığı İngiltere yapımı belgeselin anlatıcılığını kendi de bir müzisyen olan Laurie Anderson üstleniyor. Belgesel, erkek egemen bir tür olarak görülen elektronik müzik konusunda ezberleri bozuyor ve geçmişten bugüne kadın bestecilerin hakkını teslim etme noktasında tarihi bir eksikliği gideriyor.
Kadınların makineyle ilişkileri salt çamaşır veya bulaşık makinesinin açma kapama tuşundan ibaret olamaz! Her konuda olduğu gibi elektronik müzik sektöründe de varlıklarını ispat etme mücadelesi veren kadınların aslında çok uzun zamandır bu türe öncülük ettiklerinin ispatı niteliğinde olan belgesel, Clara Rockmore, Daphne Oram, Bebe Barron, Pauline Oliveros, Delia Derbyshire, Maryanne Amacher, Eliane Radigue, Wendy Carlos, Suzanne Ciani ve Laurie Spiegel’in kariyerlerine odaklanıyor.
Filmde müzisyenlerin (Burada özellikle kadın müzisyen dememeyi tercih ettim. Çünkü belgeselde de geçtiği üzere Pauline Oliveros, nasıl erkek müzisyen denmiyorsa, kadın müzisyen de denemeyeceğini belirtiyor ve bu konuya dikkatimizi çekiyor.) hayatları kronolojik olarak aktarılırken, müziğe olan katkıları ve geliştirdikleri teknikler işleniyor. İlginç olan nokta ise kadınların bu türde seslerinin çıkmaya başladığı dönem tam da savaş zamanlarına denk düşüyor. Yani onlara müdahale edecek erkeklerin ortalarda olmadığı zamanlar. Özellikle ikinci dünya savaşı sonrası dönem sanat hayatında kadınların varlıklarını ortaya koydukları bir dönem oluyor. Bu hiç de yabana atılacak bir tespit değil ne yazık ki. Erkek bir sanatçı için sorun olması bile düşünülemeyecek küçücük ayrıntılar kadın meslektaşları için aşılması güç engeller oluşturabiliyor. Ve heyhat geçmişten günümüze yaşanan sorunlar pek de biçim değiştirmiş değil. Örneğin Suzanne Ciani, kayda gittiği stüdyoda cinsiyetçi tavırlara maruz kaldığını aktarıyor. Aslında Pauline Oliveros konuyu çok güzel özetliyor. Oliveros bir röportajında şöyle diyor, “Kadınların tarihi bir sessizlik hikâyesi olmuştur veya sessizliği delip geçmenin.” İşte bu belgesel, sessizliği delip geçen kadınların hikayelerini anlatıyor.