Fil’m Hafızası’nın “Keşfetmenin Keyfi” etkinliği yüz yüze olarak geri dönüyor ve çocukluk temalı kısa film seçkisiyle sinefillerle buluşuyor.
Keşfetme ve sosyalleşme deneyimini birlikte yaşatan Fil’m Hafızası; yeni kısa film seçkisini 30 Mayıs Pazartesi akşamı saat 19:30’da The Game’de (Point Hotel Barbaros) sunuyor. Okul Tıraşı ve Cennetten Kovulmak filmleriyle tanınan yönetmen, senarist ve yapımcı Ferit Karahan’ın misafirliğinde gerçekleşecek etkinlikte kısa film seçkisini izleyecek ve yönetmenle söyleşi gerçekleştireceğiz.
Ücretsiz etkinliğimize tüm sinemaseverleri bekliyoruz. LCV veya rezervasyon gerekmiyor.
Program Akışı
19.30 Kapı Açılış
19.45 Kısa Film Seçkisi (Bölüm 1)
20.45 Ara
21.00 Ferit Karahan’la Söyleşi
21.45 Kısa Film Seçkisi (Bölüm 2)
22.10 Kapanış
Ferit Karahan Hakkında
2021 yılına damga vuran film Okul Tıraşı’nın senaristi ve yönetmeni Ferit Karahan, aynı zamanda yapımcıdır. Sinema hayatına gazetelerde film eleştirmenliğiyle başlayan Karahan, 2010 yılında kısa filmi Tufandan Önce ile İstanbul Kısa Film Festivali’nden en iyi kurmaca film ödülüyle dönmüştür. Ayrıca ilk uzun metrajlı filmi Cennetten Kovulmak, 50. Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi film ödülüne layık görülmüştür. Son filmi Okul Tıraşı ile en iyi film, en iyi kurgu ve en iyi senaryo olmak üzere üç adet Altın Portakal ödülü kazanan Karahan bu film ile uluslararası festivallerde de adından söz ettirmiştir.
Kısa Film Seçkisi ve Altyazı
Çağla Demirbaş
Esra Kars
Fatma Özen
Seda Ertunç
Umutcan Öncü
Zelal Aria Narin
Zelal Berfin Tataroğlu
Zeynep Özaydın
The Silent Child (2017)
Chris Overton / Birleşik Krallık / 20′
90. Akademi Ödülleri’nde En İyi Kısa Film Oscar’ını kazanan The Silent Child, kariyerine bir çocuk oyuncu olarak başlayan Chris Overton tarafından yönetildi. Sağır ve dilsiz olan 6 yaşındaki Libby’nin hayatı, sosyal hizmet görevlisi Joanne’in bir gün evlerini ziyaret etmesi ile değişir. İlgisiz ailesine rağmen Libby’deki cevheri fark eden Joanne ona işaret dilini öğretmekte kararlıdır. Gerçek bir hikayeden esinlenen film toplamda 25 festivalden ödülle döndü.
Snake Bite (2016)
Tim Hyten / ABD / 16’
Dylan zehirli bir yılan tarafından ısırılır ve arkadaşları akla en gelmeyecek fikre yönelir… Tim Hyten tarafından yönetilen Snake Bite’da, bir arkadaş grubunun ormanda yaşadığı gerilim dolu bir ana şahitlik ediyoruz. Meraklı grup ormanda beklemedikleri bir olayla karşılaşınca kendilerini acil karar almaları gereken bir durumun içinde bulurlar: yılan ısırığı! Eğer yılanın kuyruğu siyahsa her şey yolunda, ancak kırmızıysa ölümcül sonuçlar doğurabilir. Peki verecekleri karar onları nasıl etkileyecek?
Pyskessa (2011)
Duncan Bruce & Kirran Bruce / Fransa / 10’
Duncan ve Kirran Bruce kardeşlerin yönettiği “Pyskessa”, depresif bir baba tarafından kendi haline bırakılmış küçük bir kızı anlatmakta. Sessiz sakin bir kız olan Pyskessa, kırsal bir bölgede yaşar ve günlerini ormanda koşarak geçirir. Pyskessa’nın tek arkadaşı ise her yere yanında taşıdığı radyosudur. Onun için o cansız kutunun gerçekten de atan bir kalbi vardır. Deneysel sinematografisi ile öne çıkan film, 2012 Clermont-Ferrand Uluslararası Film Festivali’nden ödül aldı.
Milk and Cookies (2017)
Patrick Mulvey & Andrew Ramsay / ABD / 8’
O gün okuldan çıktıktan sonra Grace’in düşünebildiği tek bir şey vardır: Süt ve kurabiye. Arabada annesinden süt ve kurabiye yiyebilmek için izin istediğinde, annesi sadece hafta sonları izni olduğunu söyler. Ama bu küçük Grace’i ikna etmeye pek yetmez. Aksine daha fazla süt ve kurabiye düşünmeye başlar. Grace süt ve kurabiyenin peşinden koşa dursun annesi de kendi problemleriyle boğuşmaktadır. Büyüyüp isteklerimiz şekil değiştirse de istediğimiz şeye ulaşma arzumuz bizi farklı yöntemler kullanmaya yöneltebilmekte. Peki Grace ne gibi yöntemler uygulayarak isteklerine ulaşacak?
Like Flying (2020)
Peier Tracy Shen / ABD / 15’
Like Flying ebeveynlerinin ilişkisinin belirsizliğine yakalanan Çinli-Amerikalı Ming’i takip eden bir kısa film. Yönetmen, hikayenin karanlığına tezat olarak güneş ışığı alan mekanlarda ironik bir estetik oluşturmuş. Nashville Film Festivali’nde En İyi Deneysel Kısa Film dalında aday gösterilen Like Flying, içgüdüsel anlatısıyla Ming’in sessiz hüznü ve görülme arzusunu derinden hissettirmekte.
Chlorine (2019)
Melissa Anastasi / Avustralya / 17’
Hamile kadınlarla birlikte yüzme kursuna giden Keira, çeşitli eşyaları çalmaya başlar ve bu aile yaşantısında değişikliklere neden olur. Sakin ve huzurlu havuz görüntüleriyle adeta bir anne rahminde yüzen Keira, yaşadığı havuzu iyileştirebilecek midir? Anneliğin kimi zaman bir bataklık kimi zaman da okyanusla betimlendiği film; BFI London, Sydney ve Nashville gibi önemli festivallerinde gösterilmiş ve yönetmeni Melissa Anastasi’ye de Avustralya Yönetmenler Birliği Ödülleri’nde En İyi Yönetmen heykelciğini kazandırmıştır.
Kısa Film Seçkisine Dair
Sinemanın işlemeyi pek sevdiği konulardan birisi olan çocukluk, bu sezonun son Keşfetmenin Keyfi etkinliğinin teması. Masumiyet ve inanç, umut ve dayanıklılık, korku ve hayaller, kimlik ve ev, oyun ve gerçek…Kendi yarattığımız dünyaların içinde kaybolabildiğimiz, fark etmeden bu dünyada zaman kavramını yitirdiğimiz, her şeyin mümkün, hiçbir şeyin imkansız görünmediği ve bitmeyecek gibi gelen o yıllar.
Bir açıdan, film izleme deneyimi bizi bu tanıdık hislerle bilmediğimiz dünyalara sokuyor ve hafızamızda bir tura çıkarabiliyor. Oyun oynamanın, yaratmanın, kendini ve dünyayı tanımanın iç içe geçtiği bir serüven. Sinemada ise karanlık bir odada, yaratılmış bir dünyanın içerisinde kaybolur ve dış dünyayı bir süreliğine dışarıda bırakırız. Bir çocuğun kendi dışındakilerle empati kurmayı öğrenmesi gibi bizler de film boyunca karakterlerle özdeşleşme kurarız.
Seçkide yer alan bütün filmlerin ortak özelliği çocukların hayal gücü ve oyun aracılığıyla gerçeklikle baş etmesi. Pyskessa filminde geçen “Neyin yanlış olduğunu anlamak için fazla küçüktü” repliği, ana karakterin radyoyu gerçekliği filtreleyen bir araç olarak kullanmasıyla görselleşiyor.
Filmlerdeki gülümseten sahneler kimi zaman çocukluk kurnazlığını açığa çıkarırken aynı zamanda yetişkinlerin çocukları ne kadar hafife aldıklarını gösteriyor. Milk and Cookies filminde Grace, süt ve kurabiye için annesinin zaaflarına oynayabiliyor. Like Flying’in ana karakteri Ming’in taklitleri ilk bakışta yetişkinlere özendiği oyunlar olarak gözükse de aslında çevresindeki her şeyin farkında olduğunu gösteriyor.
Seçkideki filmlerle, tek tek ve birlikte çocukluk üzerine düşünüyoruz. Evrensel yanlarına rağmen çocukluk deneyimi coğrafya, sınıf ve cinsiyet gibi birçok parametreye bağlı olarak oldukça değişen, kişisel bir yolculuk. Grace ve Ming’in evreninin benzeşmeyen çok fazla yönü var. Snake Bite’daki arkadaş grubunun aksine Pyskessa’nın yalnızca bir radyosu var.
Sinemada izlemeye alışkın olduğumuz bir diğer hikaye de (evde) tek başına bırakılan çocuklar. Yetişkinlerin kurallarını ve gözetimini çıkardığımızda çocuklar.
Yetişkinlerin kurallarını ve gözetimini çıkardığımızda çocuklar nasıl davranır? Sineklerin Tanrısı misali, çocukların sınırsız oyun peşindeliği ve umarsızlıklarının korkutucu bir tarafını da görürüz. Nitekim Snake Bite, kötü niyet olmaksızın, tam da bu korkutucu kararlılıkları üzerinedir.Seçkideki filmlerde ebeveynler kayıp ebeveynlerdir. Anne ve babalar ya hiç yoktur ya da var ama yoktur. The Silent Child’da sağır olan Libby’dir fakat iletişim kuramayanlar anne ve babasıdır. Chlorine’de ise annenin inkarının çocuktaki yansıması ile Keira sembolik bir biçimde her defasında ana rahminin şefkatine dönmeye çalışır.
Çocukluk ve sinema ilişkisi üzerine bu soruları Keşfetmenin Keyfi etkinliğinde kendi çocukluğundan esinlenerek Okul Tıraşı filmini yazan ve yöneten Ferit Karahan ile konuşacağız.