Yönetmenliğini Serpil Altın’ın üstlendiği Bir Zamanlar Gelecek: 2121, 23. Londra Uluslararası Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nde En İyi Uzun Metraj Bilim Kurgu Film Ödülü’nü kazandı.
Türkiye’nin ilk kadın uzun metraj bilim kurgu ve distopya yönetmeni unvanına sahip Serpil Altın’ın Bir Zamanlar Gelecek: 2121 filmi, İngiltere’de düzenlenen 23. Sci-Fi London Film Festivali’nden ödülle döndü. Festivalde En İyi Uzun Metraj Bilim Kurgu Ödülü’ne layık görülen film, geçtiğimiz aylarda Amerika’da gerçekleşen 19. Phoenix Uluslararası Horror and Sci-Fi Film Festivali’nde de En İyi Bilim Kurgu Film Ödülü’nü kazanmıştı.
Türkiye’nin ilk sürdürülebilir film girişimi olan, Yeşil Film prodüksiyon ilkelerine sadık kalmaya gayret eden filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Serpil Altın, yapımcılığını ve eş senaristliğini ise Korhan Uğur üstleniyor. Filmin oyuncuları arasında Selen Öztürk, Çağdaş Onur Öztürk, Ayşenil Şamlıoğlu ve Sukeyna Kılıç yer alıyor. Sanat yönetmenliğini Özüdoğru Cici, görüntü yönetmenliğini Kaan Çalışkan’ın yaptığı Bir Zamanlar Gelecek: 2121; iklim krizi ve kıtlık sebebiyle yeryüzünün yaşanmaz hale geldiği bir evrende geçiyor. Kıtlık kanunları gereği sisteme getirilen yeni hayat karşılığında yaşlı neslin yok edilmesinin zorunlu olduğu filmde, hayatları yeni bebek haberiyle değişen bir aile konu ediliyor.
“Bizi ayakta tutacak şey, iyi bir şeylerin olması hayali ve umudu”
Bir Zamanlar Gelecek: 2121, Türkiye prömiyerini geçtiğimiz yıl Adana’da gerçekleştirdi. Fil’m Hafızası olarak ekiple yaptığımız söyleşide, filmin yönetmeni ve senaristi Serpil Altın, filmdeki sürdürülebilirlik çabası ve ‘sistem’ metaforuyla ilgili şunları söyledi: “Modernizm ve kapital düzen tüketimi teşvik ediyor. Bizim bahsettiğimiz şey ise tam tersi: Geri dönüştürülebilen, sürdürülebilen, yerin altında, minimalist kurulmuş bir dünya. Bu kavramların altını çizmek gerektiği duygusuyla harekete geçtik. Film boyunca kendisinden bahsedilen sistem ve modernleşme arasında tabii ki bir benzerlik kuruyoruz. Bu çağdaki sistem metaforu çalışmak ve tüketmek üzerine.”
Filmin başrol oyuncusu Selen Öztürk ise aynı konu hakkında, “Bu sistemler hep var olacak. Bizi ayakta tutacak şey, iyi bir şeylerin olması hayali ve umudu” şeklinde konuştu.