Aslıhan Ünaldı’nın yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi Suyun Üstü, bu yıl 30’uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film bölümünde yarışıyor.
Yapımcılığını Aslıhan Ünaldı ve Kamen Velkovsky’nin üstlendiği Suyun Üstü, otuzuncusu düzenlenen festivalin Ulusal Yarışma bölümünde gösterilecek. İlk gösterimi Türkiye’de yapılacak olan film; siyasi yazıları nedeniyle hapse girme tehdidiyle karşı karşıya kalan bir gazetecinin, parçalanmış ailesiyle birlikte Ege kıyılarında çıktığı yelken seyahatinde ortaya çıkan sırları konu alıyor. Kadın karakterlere yoğunlaşılan filmde; aile, kariyer ve ilişkiler gibi meseleler üç farklı jenerasyonun gözünden işleniyor.
Günümüz Türkiye’sinin sosyo-politik zemininde geçen ve zamansız bir hikâyeyi anlatan Suyun Üstü filminin oyuncu kadrosunda, Mustang filminin yıldızlarından Elit İşcan, Nihan Aker, Lila Gürmen, Serhat Ünaldı, Eren Çiğdem ve Oscar Pearce yer alıyor. Filmin görüntü yönetmenliğini Andre Jaeger, müziklerini Davut Özdemir ve Deniz Güngör, sanat yönetmenliğini ise Emine Özbakır üstleniyor.
Yurt dışında da dikkat çeken film, Uluslararası Altın Koza Film Festivali açılışından sonra 2023 Ekim ayında, Brezilya’nın en önemli festivali olan São Paulo Uluslararası Film Festivali’nde Uluslararası Yarışma kategorisinde yarışacak.
Suyun Üstü‘nün Hikâyesi
Senaryosu da filmin yönetmeni Aslıhan Ünaldı tarafından yazılan Suyun Üstü‘nün konusu ise şöyle; New York’ta yaşayan Zeynep, Amerikalı eşiyle birlikte Muğla’da küçük bir sahil kasabasına varır. Parçalanmış bir aileye geri dönmüştür; ebeveynleri boşanmış, kız kardeşi ise ailesine yabancılaşmıştır. Aile, bir haftalık bir yelken seyahatine çıkacaktır ve bu gezi Zeynep’in yargılanmakta olan gazeteci babası Yusuf’un hapse girmeden önce uzun zamandır görmediği kızlarıyla yeniden bağ kurabilmesi için son bir şanstır. Tekne denize açılıp, yelken rüzgârla dolduğunda ve mavi sularda süzülmeye başladıklarında kendilerini eski günlerde gibi hissederler. Aile yeniden bir aradadır, umutla doludur. Ancak yavaş yavaş bu yolculuğun basit bir aile tatili olmadığı ortaya çıkar. Aile, Yusuf’un temyiz kararını beklerken gerilim gittikçe artar; hassas aile dinamikleri, yöre halkından genç bir adamın hayatlarına girmesiyle beklenmedik bir yönde değişir.
Yönetmen Aslıhan Ünaldı Hakkında
Yazar ve yönetmen Aslıhan Ünaldı, İstanbul’da doğup büyüdü. Eylül 2021’de ilk uzun metrajlı filmi Suyun Üstü‘nü Fethiye’de çekti. Ödüllü öğrenci filmi Razan 2006’da Rotterdam Film Festivali‘nde prömiyer yaparken, uzun metrajlı belgeseli Son Sürat İstanbul 2011’de İstanbul Film Festivali‘nde prömiyerini gerçekleştirdi. Sonrasında her iki film de onlarca uluslararası film festivalinde gösterildi. 2015’te Gaziantep ve Kilis’te Özgür Suriye Ordusu’na katıldıktan sonra Türkiye’ye kaçan üç genç arkadaşın hikâyesini kameraya aldı. Ortaya çıkan video enstalasyonu Sınır Şarkıları Viyana’daki prestijli sanat kurumu Angewandte’de sergilendi. Mete Gümürhan‘ın Genç Pehlivanlar (Berlinale, 2016) ve Crystal Moselle‘nin Skate Kitchen (Sundance, 2018) filmlerinde yazar olarak görev aldı. Çalışmaları Tribeca Film Institute, Netflix, Topic, Film Independent, Sloan Foundation, the World Resources Institute, New York Women in Film and TV, American Turkish Society gibi kurumlar tarafından desteklendi. Kendisi hâlen New York Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’nin yüksek lisans film programlarında senaryo yazımı dersleri veriyor.