Ankara Sinema Derneği’nin T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlediği Gezici Festival, 20’nci yılında özel bölümleriyle dikkat çekiyor. 28 Kasım – 8 Aralık 2014 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak festival, her yıl olduğu gibi Ankara’dan yola çıkacak. 28 Kasım – 4 Aralık’ta başkentteki gösterimleri devam ederken, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nin katkılarıyla, 3 – 7 Aralık tarihleri arasında Eskişehir’e konuk olacak. Gezici Festival yolculuğunu, Sinop Kültür ve Turizm Derneği’nin katkılarıyla, 5 – 8 Aralık’ta Sinop’ta tamamlayacak.
Festivalin 20’nci yıl sürprizlerinden “Müzede Bir Gün” bölümünde, bu yıl Venedik Film Festivali’nde ‘Yaşam Boyu Başarı’ ödülü alan sinemacı Frederick Wiseman’ın yönettiği National Gallery ve Jem Cohen imzalı Ziyaret Saatleri (Museum Hours) sinemaseverlerle buluşuyor. Önceki filmlerinde izleyiciyi Paris Opera Binası, Berkeley Kampüsü ve Central Park’ta gezdiren ve mekanlara ses veren 84 yaşındaki genç yönetmen Frederick Wiseman imzalı National Gallery, görsel hikaye anlatıcılığının yepyeni bir formu olarak öne çıkıyor. Son dönemde hayranlık duyduğu kurumlara odaklanan Wiseman’ın çizdiği bu üç saatlik National Gallery portresi, sadece görünenin ardına yapılan bir gezinti olarak kalmıyor, duvarda asılı sanat eserleriyle ilgili görünmeyen emeği de öne çıkarıyor. İlk gösterimi Cannes Film Festivali’nde yapılan film, görsel hikaye anlatımı üzerine bir deneme niteliğinde. New Yorklu sinemacı Cohen’in en ilginç işlerinden biri olan, Locarno Film Festivali’nden ödüllü Ziyaret Saatleri içinse bir yandan hüzünlü ve dokunaklı bir karakter betimlemesi, diğer yandan da bir mimarlık harikasına yazılmış bir aşk mektubu denilebilir. Viyana’daki büyük Sanat Tarihi Müzesi’nde geçen film, orta yaşlı müze bekçisi Johann’ın hikayesini konu alıyor. Sessizlik içinde sürdürdüğü işi nedeniyle geri planda kalan Johann, müze ziyaretçilerini, onların sanat eserlerini izlediği gibi dikkatle izler. Bu arada, Anne ile karşılaşır. Kuzeninin hastalığı nedeniyle kente gelen Anne ile Johann’ın arasındaki ilişki, Ziyaret Saatleri’nin bir parçasıdır. Film, izleyiciyi hem müze içinde hem de Viyana sokaklarında tuhaf bir gezintiye çıkarıyor. National Gallery, 30 Kasım Pazar günü, Ziyaret Saatleri ise 2 Aralık Salı günü Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izleyicisiyle buluşacak.
20 YILIN EN İYİ KISALARI GEZİCİ FESTİVAL’DE
20’nci yıla özel olarak “20 Yılın En İyi Kısaları” da festival kapsamında seyircisiyle buluşuyor. Bu bölümde yer alan; Tango (Zbigniew Rybczynski, 1980, Polonya), Bir Adam Bir Gün Bir Ev Alır (Pjotr Sapegin, 1998, Norveç), Kalk Borusu (Marc-Henri Wajnberg, 1996, Belçika), Bir Daire Ve Altı Davulcu İçin Müzik (Johannes Stjärne Nilsson, 2001, İsveç), Sorun Yumağı (Steve Sullivan, 2001, İngiltere), Omuz Omuza (Hans Petter Moland, 2002, Norveç), Teşekkürler! (Christine Rabette, 2002, Belçika), Uzatmalar (Oury Atlan, Thibaut Berland, Damien Ferrié, 2005, Fransa), Annem Sinema Öğreniyor (Nesimi Yetik, 2006, Türkiye), Arjantin Tangosu (Guido Thys, 2006, Belçika), Örümcek (Nash Edgerton, 2007, Avustralya) ve Las Palmas (Johannes Nyholm, 2011, İsveç), 29 Kasım Cumartesi günü saat 17:00’de Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenebilecek.
FESTİVAL 20’NCİ YILINDA DA ÇOCUKLARI UNUTMADI
Kısa İyidir ve Çocuk Filmleri bölümleri, her yıl olduğu gibi bu festivalde de yerini alıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinden festivale başvuran 1500’den fazla film arasından seçilen kısa filmler, izleyicileri farklı ülkelerin yenilikçi sinemasıyla tanıştırıyor. Güzellik (Rino Stefano Tagliafierro, 2014, İtalya), Ziazan (Derya Durmaz, 2014, Türkiye), Bip (Kim Kyung-Man, 2014, Güney Kore), Yıkım (Maria Ruiz, 2013, Venezuela), Xenos (Mahdi Fleifel, 2013, İngiltere – Danimarka), Washingtonia (Konstantina Kotzamani, 2014, Yunanistan), Arkadaşım Nietzsche (Fauston da Silva, 2013, Brezilya), 29 Kasım Cumartesi saat 12:30’da, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde seyircisiyle buluşacak. Kabus (Carles Torrens, 2013, ABD), Geri Dönüşüm (Lei Lei, Thomas Sauvin, 2013, Çin), Karşı Karşıya (Dustin Defa, 2014, ABD), Aşkla Başa Çıkamıyorum (Javier Giner, 2014, İspanya), Jean Genet İçin Üç Taş (Frieder Schlaich, 2014, Almanya) Hepimiz öleceğiz (Jean-Gabriel Periot, 2014, Fransa), Hoş Geldiniz (Pablo Munoz Gomez, 2014, Belçika) ise 30 Kasım Pazar günü saat 12:30’da, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izlenebilecek.
Yıllardır minik seyircileri için ücretsiz film gösterimleri düzenleyen Gezici Festival, bu yılki çocuk filmlerini Kore’den seçti. Üzgünüm Bbobbi (Noh Yu-Kyung, Ki Min-Joo, Cha Sa-Rang, 2014), Renkli (Lee Dae-Han, 2013), Kurabiye Savaşı (Kim A-Ri, Kim Sun-Hwa, Cha Hyun-Kyung, 2014), Köpek Gösterisi (Kim Da-Hyeon, Lee Min-Uk, Jeong Seung-Gyun, 2014), Günaydın (Lee Hyun-Ho, 2014), Bay Ve Bayan Yapışkan (Yoo Kyung-Guen, Jung Sang-Ryun, 2014), Kaçak (Park Hyun-Jong, 2009), Sevimli Sazan (Yu Ri Kim, 2014), Buzda Av (Heedon Yoon, 2014) ve Hoş Geldin (Sue Hyun Moon, 2012); 29 Kasım Cumartesi, 30 Kasım Pazar ve 2 Aralık Salı günlerinde saat 10:30’da, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde küçük seyircileriyle buluşacak. Çankaya Belediyesi’nin katkılarıyla, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak tüm gösterimler ücretsiz gerçekleşecek.