Engelsiz Filmler Festivali, “Normali Ararken” teması kapsamında dikkat çekici film seçkisi ile “Eski dünyada ‘normal’ neydi?” sorusunu soruyor.
Engelli bireylerin yakınlarıyla birlikte film izleyebilme, kültürel ve sosyal bir etkinliğe katılma, yalnızca kendileri için değil, aynı zamanda parçası oldukları toplumu zenginleştirmek için de yaratıcı, sanatsal ve entelektüel kapasitelerini geliştirme ve kullanma imkanına sahip olmaları gerektiğini savunan Engelsiz Filmler Festivali, bu yıl pandemi nedeniyle çevrim içi ortamda 12 – 18 Ekim tarihleri arasında izleyicisi ile buluşacak.
Bu yıl ilk kez bir tema ile gerçekleştirilen Festival’in “Normali Ararken” seçkisinde, Eski Normal: Beden, Eski Normal: Hayvan, Eski Normal: Şehir, Eski Normal: Mekan ve Eski Normal: Sanal Benlik başlığı altında toplam 23 filme yer veriyor. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin insanların yaşam biçimlerinin, gündelik rutinlerinin değişimini zorunlu kılmasına odaklanan festival; ”Peki, pandemi tehlikesi ortadan kalktığında her şey ‘normale’ dönecek mi? Her şey ‘normale’ dönmeli mi? Sözlükte, normalin karşısında “aşırılığı, eksikliği ve taşkınlığı olmama, ortalama durum” yazıyor. Normal kabul ettiklerimizde aşırılıklar ve eksiklikler yok mu sahiden?” sorularını sorarak pandemi öncesinde ve sonrasında normalin bizler için neyi ifade ettiğine odaklanıyor. Engelsiz Yarışma, Dünya sinemasından ödüllü filmlerin yer aldığı Dünyadan, animasyon filmlerden oluşan Çocuklar İçin, Türkiye sinemasının nitelikli kısa filmlerinden derlenen Uzun Lafın Kısası da festivalin diğer program başlıkları arasında yerlerini alıyor.
Dünyadan bölümü bu yıl iki filme ev sahipliği yapıyor. ”This Magnificent Cake!” ve ”Corpus Christi” .
Engelsiz Yarışma
Sahiplerini jürinin belirleyeceği En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri ile birlikte Seyirci Özel Ödülü, tüm Türkiye’de Festival izleyicilerinin internet üzerinden kullanacakları oylarla sahibini bulacağı bu bölümde; yarışma’nın jürisinde yapımcı Gökçe Işıl Tuna, oyuncu İpek Türktan Kaynak ve sinema yazarı Kaan Karsan gibi isimler yer alıyor. Engelsiz Yarışma’da; Rûken Tekeş’in baraj suları altında kalmadan önce Hasankeyf’e yaptığı 21 günlük saygı ziyaretini anlattığı ”Aether”, Orçun Behram’ın prömiyerini 44. Toronto Uluslararası Film Festivali’nde gerçekleştirdiği ve apartmanlarının çatısına dikilen anten nedeniyle hayatları cehenneme dönen bina sakinlerinin hikâyesi üzerinden bir Türkiye distopyası çizdiği filmi ”Bina”, Emin Alper’in dünya prömiyerini 69. Berlin Film Festivali’nde yaptığı ve annelerinin vefatından sonra besleme olarak verilen farklı yaşlardaki üç kız kardeşin, köylerine geri dönmeleri sonrası gelişen olayları konu edinen filmi ”Kız Kardeşler”, Kıvanç Sezer’in Adana ve Antalya’dan ödüllerle dönen; orta sınıf mensubu Onur ve Bahar çiftinin ev ve iş hayatları üzerinden, günümüz beyaz yaka yaşantısına absürt mizah sularında gezerek bir bakış atan filmi ”Küçük Şeyler” ve Deniz Tortum’un Rotterdam Uluslararası Film Festivali’nde yarışan ve İstanbul’da bir eğitim hastanesinin canlı ve cansız sakinlerini, ameliyathaneden morga, yaşam ile diğer durumlar arasında, gerçek ve sanal arasında hareket edenleri izleyen belgeseli ”Maddenin Halleri” bu kategori kapsamında seyirci ile buluşacak.
Evde Kalan Çocuklar İçin Sinema
Pandemi günlerini evlerinde geçirmek zorunda kalan çocukların ve ailelerinin de düşünüldüğü bu bölüm kapsamında çocuklar için animasyon film seçkisi yer alıyor. Animasyon filmlerden oluşan Çocuklar İçin seçkiyi izledikten sonra çocuklarla bir canlandırma filminin yapılabileceği ve ilk yıldan beri her yıl festivalin tekrarladığı Canlandırma Atölyesi’ de çevrimiçi gerçekleştirilecek. Londra Canlandırma Festivali’nde En İyi Çocuk Filmi ödülüne layık görülen Kedi Gölü Şehri, Oberhausen Kısa Film Festivali’nde çocuk jürisinin ödülünü alan ”Kurbağa Yavrusu”, Kendi sesini arayan bir balina ile kafesteki bir kuşun öyküsünü anlatan İrlanda yapımı, ödüllü film ”Kuş ve Balina”, Merakının peşinden çiçeklerin büyülü dünyasına dalan bir kuşun kısa macerası ”Minik Kuş ve Arılar”, Ağaçların renklere göre paylaşıldığı bir ormanda iki renkli bir kuşun yaşadıklarını anlatan ”Renkli Kanatlar” ve pek çok canlandırma film festivalinden ödülle dönen ”Yün Dünyası” seçkide yer alan filmler arasında.
Uzun Lafın Kısası
Türkiye yapımı en beğenilen 10 kısa film seçkisinden oluşan bu bölümde gösterimler sonrası yönetmenlerle çevrimiçi söyleşi yapılacak. Bu seçkideki filmler;
13+ – Ceylan Özgün Özçelik
Açlık – Gürkan Güler
Ahtopot – Engin Erden
Aries – Dila Bulut
Ayrık Otu – Doğuş Minsin
Hello Afrika – Hasan Serin
İmparatorlukta Zor Bir Gün – Sezen Kayhan
Kelebek Adam – Enis Manaz
Kendini Yalnızca Kendinde Yok Et – Nihan Belgin
Kulak Misafiri – Ahmet Toğa
Eski Normal: Beden
İnsan-beden ilişkisinin konu alındığı seçkide yer alan filmler:
Receiver (Alıcı) – Jenny Brady
Chin Up (Baş Yukarı) – JoAnne Salmon
Stitch (Dikiş) – Siobhán Smith
My Label (Etiketim) – Janne Janssens
Fat Front (Şişmanlar Cephesi) – Louise Detlefsen and Louise Unmack Kjeldsen
Memorable (Unutulmaz) – Bruno Collet
Eski Normal: Hayvan
Bu bölümde modern hayatımızda hayvanların bir canlı kalıbından uzaklaştırılarak, insan menfaatleri doğrultusunda nesneleştirilmesine odaklanıyor. Bu seçkide yer alan yapımlar;
Veda Cody: The Dog Days Are Over (Cody: Zor Günler) – Martin Skalsky
Dog Movie (Köpek Filmi) – Cem Hakverdi
Eski Normal: Mekan
Kentsel mekanların merkezinde olduğu bu bölümde 2 film yer alıyor;
The Best City Is No City at All (En İyi Şehir Hiç Kurulmamış Olandır) – Christoph Schwarz
Serial Parallels (Seri Paraleller) – Max Hattler
Eski Normal: Şehir
Festival bu seçkide kaos içinde yaşadığımız ve olası kaçış planları yaptığımız şehir kavramına odaklanıyor.
Intermission Expedition (Ara Sefer) – Wiep Teeuwisse
All Inclusive (Her Şey Dahil) – Corina Schwingruber Ilić
Genius Loci (Koruyucu Ruh) – Adrien Mérigeau
Symbiosis (Simbiyoz) – Nadja Andrasev
Why Slugs Have No Legs (Sümüklüböceklerin Neden Bacakları Yoktur?) – Aline Höchli
Enough (Yeter) – Anna Mantzaris
Eski Normal: Sanal Bellek
Rutin hayatlarımızın pandemi nedeniyle sanal ortama taşınması ve teknoloji ile iç içe geçtiğimiz bu günlerde, sanal benliklerimizi sorgulamamıza farklı bir pencere açacak olan bu bölümün seçkisinde yer alan filmler;
#21xoxo – Sine Özbilge ve İmge Özbilge
Donut Paradise – Erdem Arslan
Time o´ the Signs (Göstergeler Devri) – Reinhold Bidner
Contouring (Konturlama) – Veronika Schubert
Nasıl Bilirdiniz? (How Did You Know The Deceased?) – Ayşenur Erdoğan Gökçe
Parti (Party) – Efe Can Yıldız
A Lynx in the Town (Şehirde Bir Vaşak) – Nina Bisiarina
Tüm gösterimlerin ücretsiz olacağı Engelsiz Filmler Festivali www.muvi.com üzerinden gerçekleştirilecek.