İstanbul Film Festivali kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA)’nın destekleriyle bu yıl 12. kez düzenlenen Köprüde Buluşmalar, Fragman ve Kısa Film olmak üzere iki yeni atölye serisi düzenliyor.
Dört film, dört kurgucu ve dört eğitmenin bulunacağı atölyede yer alacak filmler ile eğitmenlerin isimleri açıklandı. Filmlerin tanıtımı ve pazarlanması için en önemli malzemelerden biri olan fragmanın yapım aşamasının önemini ve Türkiye’de yüksek kalitede fragman üretimini arttırmayı hedefleyen Fragman Atölyesi, 14 Haziran tarihinde başladı ve 4 Temmuz’a kadar devam edecek. İlk ya da ikinci kısa filmini çekecek yeni nesil genç sinemacılara yönelik olacak Kısa Film Atölyesi ise 8-18 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Atölye, kısa filmlerin sinema sektöründeki önemine dikkat çekmeyi ve uluslararası seviyede yapımların artmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor. Ekim ayında yapılması beklenen ikinci kısa film atölyesinin başvuru çağrısı ilk atölyenin ardından duyurulacak.
Film Geliştirme Atölyesi
Köprüde Buluşmalar 12. yılında uluslararası deneyimli eğitmen ve sinemacılar tarafından seçilen projelerin yapımcı ve yönetmenlerine sinema dersleri ve grup çalışmalarından oluşan senaryo, yapım, pazarlama ve dağıtım konuları üzerine eğitim vermeye devam ediyor.
Bu eğitimlerin amaçları şöyle belirlenmiştir:
• Seçilen projeleri güçlendirmek
• Yapımcı ve yönetmen arasındaki ilişkiyi sağlamlaştırarak ekip çalışması becerisini geliştirmek ve benimsetmek
• Projelerin bundan sonraki süreçlere özgüvenle devam etmelerini sağlamak
• Projelere uluslararası network’e girdiklerinde bilinçli adımlar atmaları için yol göstermek
• İş ortaklarıyla beraber devamlı ve sürekli çalışma alışkanlığı kazandırmak
Seçilen proje sahiplerinin katılacağı bu ön eğitimin ardından atölyelerden önce sunum teknikleri üzerine bir eğitim daha verilecektir. Verilen bu eğitimlerin sonunda proje sahipleri, uluslararası profesyonellere, birebir toplantılarda projelerini sunacaklar. Uluslararası jüri, yapılan sunumlarda projeleri değerlendirerek, ödül almaya hak kazananları belirleyecek.
Film Geliştirme Atölyesi Destek Ödülleri:
• Köprüde Buluşmalar Ödülü
• Melodika Ses Post Prodüksiyon Ödülü
• Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü
• GeniusPark Görsel Efekt Destek Ödülü
Komşular
Köprüde Buluşmalar, 10. yılında yeni uluslararası işbirliklerine önayak olmak ve komşu ülkelerden sinemacılarla ilişkilere ivme kazandırmak amacı ile Komşular platformunu başlattı. Ortak hikâyeler geliştirirken bireyler ve kurumların birlikte çalışmaları için zemin hazırlamayı hedefleyen, Film Geliştirme Atölyesi kapsamında düzenlenen bu platforma komşu ülkelerden projeler ve sinema profesyonelleri davet ediliyor.
Komşular Platformu Ödülü:
• Digiflame Ödülü
Bu yıl ilk defa Türkiye’nin komşu ülkelerinden film projelerinin sunumlarının yapıldığı Komşular platformu kapsamında verilecek olan ödül, filmin online (reconforming) ve color grading işlemlerini kapsıyor.
Work in Progress
Work in Progress, Türkiye’den post prodüksiyonuna devam edilen uzun metraj filmleri ve belgeselleri desteklemek amacıyla bu yıl 6. kez düzenlenecek. Atölyeye seçilen filmlerin yönetmen ve yapımcıları Köprüde Buluşmalar kapsamında yalnızca profesyonellere (dağıtımcılar, festival veya fon yöneticileri, TV kanal temsilcileri) açık özel sunumlar yapacaklar. Atölye sonunda uluslararası jüri ödül almaya hak kazanan filmleri belirleyecek.
Work in Progress Ödülleri:
• Color Up Ödülü (Bu yıl ilk defa verilecek olan ödül, filmin renk düzenleme ve online kurgu işlemlerini kapsıyor.)
• Başka Sinema Ödülü (Jüri tarafından seçilecek filme dağıtım garantisi, dağıtımcı payı almadan gösterim imkanı ve dağıtım sırasında tanıtım desteği verilecektir.)
Almanya- Türkiye Ortak Yapım Geliştirme Fonu
2011 yılında Köprüde Buluşmalar – İstanbul Film Festivali, Medienboard Berlin Brandenburg ve Hamburg Schleswig-Holstein Film Fonları’nın iş birliğiyle başlatıldı. Toplam bütçesi 150.000 Avro olan fon, iki ülke arasındaki kültür alışverişini desteklemeyi amaçlıyor. Geri ödemeli bu fondan, çekimine henüz başlanmamış Türkiye–Almanya ortak yapımları faydalanabiliyor. Fon kapsamında, bugüne kadar 36 ortak yapım projesine destek verildi. Geçtiğimiz yıl yapılan 15 başvuru arasından seçilen 7 proje fon tarafından desteklendi.
Paneller ve Sinema Dersleri
Köprüde Buluşmalar gerçekleştirdiği atölyelerin yanı sıra panel ve sinema dersleri de düzenliyor. Sinema profesyonellerinin katılımıyla gerçekleşen panellerde ortak yapımlar, finans kaynakları, yeni medya ve dağıtım kanalları gibi konuşmacılara odaklanılıp olası işbirlikleri ve çözüm önerileri üzerinde duruluyor. Sinema dersleri ise sektöre yeni girecek olan sinemacılar ve sinema öğrencileri için yol gösterici nitelikte.