Bu yıl 18.si gerçekleştirilen !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali, çeşitliliğin birlikteliğinden ilham alarak çıktığı yolculuğuna hız kesmeden devam ediyor.
!f Çocuk, !f Efsaneler ve !f Belgeseller gibi birçok seçki ile dopdolu bir program hazırlayan festival, 13 – 22 Eylül tarihleri arasında sinema severleri bekliyor.
13 Eylül günü !f İstanbul kapsamında gösterimi yapılacak yapımları buradan inceleyebilirsiniz.
13 Eylül – Cuma
Amina | City’s 7 – 16:00
Yönetmen: Kıvılcım Akay
Tür: Kurgu Belgesel
Süre: 70 Dakika
Fil’m Hafızası Puanı: 7.0/10
Kıvılcım Akay’ın kurgu belgesel olarak tanımladığı filmi Amina Türkiye’deki Afrikalı kadın göçmenlerin deneyimlerine perdeye taşımakla kalmıyor, aynı zamanda filmin ana karakteri olan Amina’nın en büyük hayallerini gerçekleştirmesine destek olarak diğer göçmen kadınlara umut vermeyi amaçlıyor. Kızına bakabilmek için Senegal’den Türkiye’ye gelen Amina, bu ülkede göçmen olmanın ne demek olduğunu anlatarak tek yönlü bir bakış açısından dışarı çıkıp farkındalık kazandırmayı hedefliyor. Akay’ın her şeyden önce bir kadın dayanışması olarak sunduğu belgesel; göçmenlik, kolonyalizm ve kapitalizm gibi önemli kavramları tekstil endüstrisi içindeki genç bir kadının anlatısı üzerinden irdeliyor. !f DocLab 2017’nin de bir parçası olan Amina, yabancılaştırılan Afrikalı göçmenlerin hikayelerini anlatarak onları izleyici ile yakınlaştırıyor.
* Amina filminin 15 Eylül Pazar 16.00 Akasya Salon 6’da gerçekleşecek gösteriminden sonra yönetmen ve film ekibiyle soru-cevap yapılacaktır.
Demons (Şeytanlar) | Akaysa 6 – 19:00
Yönetmen: Daniel Hui
Tür: Komedi, Korku
Süre: 83 Dakika
Genç ve idealist aktris olan Vicki, Singapur’da umut vaat eden bir tiyatroda ilk başrolünü oynadıktan sonra birtakım tuhaf tutum ve davranışlar deneyimlemeye başlar. Bir süre sonra fark eder ki burası psikolojik istismar, sadizm ve şiddetin “sanatsal tutku” olarak kabul gördüğü bir yerdir. Yönetmen Daniel Hui Demons ile mekan-insan ilişkisini tahrip eden kurgu dili ve belgesel ile kurmaca arasına konuşlanmış baş döndüren rejisiyle izleyicisinden öncelikle aktif bir konum ve konsantrasyon talep eden, ardından karşılığını ilgi çekici bir anlatı dilinin derinliklerine sürükleyerek veren son derece şaşırtıcı bir film ortaya koymuş.
Loving Vincent: The Impossible Dreams | Beyoğlu Sineması – 16:00
Yönetmen: Dorota Kobiela, Hugh Welchman
Tür: Belgesel
Süre: 60 Dakika
Fil’m Hafızası Puanı: 8.0/10
Tüm kareleri yağlı boya resimlerden oluşan ilk ve tek film olması özelliğiyle salt 2017 yılının değil, tüm sinema tarihinin en özel ve hayranlıkla karşılanan filmlerinden biri olan Loving Vincent’ın yapım serüvenine Loving Vincent: Impossible Dream vesilesiyle dahil oluyoruz. 65.000 yağlı boya resim ile oluşturulan filmin yaratıcı ekibinin, karşı karşıya kaldığı teknik ve maddi zorluklar, zaman sıkıntısı, azimle aranan ve bulunan çözüm yolları… 7 dakikalık bir kısa film fikrinin Uluslararası Annecy Animasyon Film Festivali’nde yaklaşık 12 dakika alkışlanan bir uzun metraj animasyona dönüşüm süreci, Loving Vincent: Impossible Dream’de sizleri bekliyor.
Peri Ağzı Olmayan Kız | Kadıköy Sineması – 19:00
Yönetmen: Can Evrenol
Tür: Belgesel
Süre: 60 Dakika
Korku türündeki kısa filmleri ve Baskın ve Ev Kadını isimli uzun metraj filmleriyle büyük beğeni toplayan yönetmen Can Evrenol, bu sefer korku hikayelerinden biraz uzaklaşarak yeni filminde bir felaket sonrası yaşanan fantastik bir çocuk masalını konu alıyor. Filmde, ağzı olmadan doğmuş küçük bir kızın hikayesini izleyeceğiz.Senaryosunu Can Evrenol ve Kutay Ucun’un kaleme aldığı filmin başrollerinde, çocuk oyuncular Elif Sevinç, Denizhan Akbaba, Özgür Civelek ve Kaan Alpdayı yer alıyor. Filmin yapımcıları arasında ise; Can Evrenol’un yanı sıra Kanat Doğramacı, Müge Büyüktalaş, Kemal Kaplanoğlu, Müge Özen ve Caner Özyurtlu gibi isimler yer alıyor.
Varda By Agnes | City’s 7 – 21:30
Yönetmen: Agnès Varda, Didier Rouget
Tür: Belgesel, Biyografi
Süre: 115 Dakika
Yeni Dalga akımının “büyükannesi” kabul edilen ve multidisipliner yaklaşımlarıyla ufuk açıcı işlere imza atan fotoğrafçı ve yönetmen Agnès Varda’nın şahsi anlatımıyla benimsediği artistik yaklaşıma ve sanatın neliğine dair derinlemesine bir bakış imkanı sunan Varda by Agnès, sanatçının 90 yaşında, içinde bulunduğumuz yılın mart ayında ettiği hüzünlü vedasının ardından tüm sanatseverlere adeta bir miras niteliğinde olan bir başucu belgesel.
Yönetmen: Rick Ostermann
Tür: Macera
Süre: 91 Dakika
Fil’m Hafızası Puanı: 7.3/10
Rick Ostermann’ın risk alarak senaryosuz ve görüntü yönetmensiz gerçekleştirdiği Lysis, iki başarılı oyuncunun senaristliği ve görüntü yönetmenliğinde büyüleyici bir gerilime dönüşüyor. Ayrıldığı eşinin ölümünün ardından, oğluyla tekrar bağ kurmaya çalışan baba, oğlunu cenazeden hemen sonra zorlu bir kamp yapmak üzere engebeli bir yolculuğa çıkarıyor. Oyunculardaki aksiyon kameralarından gördüğümüz atmosfer zaman zaman sınırları zorlayan bir psikolojik çatışmaya evriliyor. Baba kamerayı ölen eşi yerine koyarak, seyirciye aklında kalan soru işaretlerini kusuyor ve günah çıkarıyor. Oğlu Felix ise annesi yerine koyduğu kameraya içini ve özlemini döküyor. Platon’un dostluk ve sevgi kavramlarını sorguladığı Lysis diyaloğunda olduğu gibi, bu deneysel Rick Ostermann yapıtında baba oğul arasındaki sevgi, nefret ve bağ kurmayı irdeliyoruz.