Hollywood’un yazar/senarist ekibinin başlattığı, devamında ünlü yıldızların katılmasıyla birlikte çığ gibi büyüyen grevde son noktaya ulaşıldığı iddia ediliyor. Mayıs ayında başlayan grev nedeniyle büyük bir darbe alan sektör, 160 bin oyuncuyu temsil eden Sinema Oyuncuları Birliği’nin de işin içine dahil olmasıyla son 63 yıl içinde yaşanılan en büyük tepkiyle karşı karşıya kalmıştı. Yapılan son müzakereler sonucu anlaşmaya varıldığı söyleniyor.
Sinema Oyuncuları Birliği ile işveren stüdyolarla yürütülen müzakerelerin, çalışanların taleplerini karşılayacak şekilde sonuçlanmaması gerekçesiyle 1960 yılından bu yana hem yazarları hem de oyuncuları temsil eden sendikaların ilk kez aynı anda grev kararı alınmıştı. Senarist ve oyuncuların başlıca talepleri arasında maaşların ve sağlık ve emeklilik hizmetleri fonunun arttırılması geliyordu. Ayrıca yapay zekanın kullanımıyla ilgili gerekli düzenlemelerin belirlenmesi de işveren stüdyolara gelen istekler arasındaydı. Tüm bu isteklere bakıldığında oldukça insancıl ve zararsız olduğunu anlayan sinemaseverler de bu tarihi greve tümüyle destek verdi.
Gelinen noktada Disney, Netflix, Amazon ve Apple için program yapan stüdyoları temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği 5 ayı geçen bu grevin yıkıcı etkilerine daha fazla dayanamadı ve kaosu bitirecek anlaşmayı karşı tarafa sundu. Amerika Yazarlar Birliği (WGA), anlaşmanın “Senaristler için anlamlı kazanımlar ve güvence sağlayan, istisnai bir anlaşma” olduğunu duyurdu. Ancak tabii ki grevin sona erebilmesi için anlaşmanın WGA üyelerince de kabul edilmesi gerekiyor. Üç yıllık kontrat üzerinde anlaşması gerekiyor. WGA, anlaşmanın bazı detaylarının hala netleşmediğini ve henüz grevi sonlandırma çağrısı yapmadıklarını, ancak bugünden itibaren grev gözcülüğünü bırakacaklarını duyurdu. WGA yönetimi nihai anlaşmanın bu salı oylanmasını bekliyor. Yapılacak yeni sözleşme, tüm sektörlerdeki yazarlar için önemli kazanımlar ve korumalar içeren istisnai bir sözleşme olarak görülüyor.
“Büyük bir gururla söyleyebiliriz ki bu anlaşma, üyelerin her sektöründeki yazarlar için anlamlı kazanımlar ve korumalar içeren istisnai bir anlaşmadır.”
2 Mayıs’ta başlayan grev, California eyaletinin ekonomisine de milyarlarca dolarlık darbe indirdi. Senaristlerin grevinden gıda ikram ve kostüm şirketleri, marangozlar ve kameramanlar gibi birçok farklı sektör de etkilendi. 1980 yılında son grevin sektöre maliyeti bugünkü değerlerle 370 milyon dolara yaklaşmıştı. Bunun dışında birçok yapım şirketi vizyon takvimlerinde değişiklik yapmak durumunda kaldı. Özellikle Disney, çıkış takviminde büyük bir değişiklik yaptı ve yakında çıkacak olan James Cameron filmi Avatar 3 de dahil olmak üzere iki Star Wars filmi 2026’ya ertelendi. Ayrıca devam filmlerinden Avengers: Kang Dynasty ve Avengers: Secret Wars da birer yıl ertelendi.
Can Turbay