KÖPRÜDE BULUŞMALAR, TÜRKİYE’DEN SİNEMACILAR VE ULUSLARARASI PROFESYONELLERİ 9. KEZ BULUŞTURUYOR
Köprüde Buluşmalar bu yıl dokuzuncu kez 7-18 Nisan tarihleri arasında 33. İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleştiriliyor. 16 ve 17 Nisan tarihlerindeki Film Geliştirme ve Yapım Aşaması Atölyeleri ile Türkiye’den yapımcı, yönetmen ve senaristleri, uluslararası sinema profesyonelleriyle bir araya getirecek olan Köprüde Buluşmalar kapsamında 9 da panel ve sinema dersi düzenleniyor.
Köprüde Buluşmalar kapsamında geliştirme aşamasındaki 13 projenin ve yapımı devam eden 5 filmin ilk uluslararası sunumlarının yapılacağı Film Geliştirme Atölyesi ve Yapım Aşaması Atölyesi,
17 Nisan Perşembe akşamı düzenlenecek ödül töreniyle sona erecek.
Film Geliştirme Atölyesi’ne seçilen 13 film projesinin yönetmen ve yapımcıları, atölye kapsamında proje geliştirme ve sunum teknikleri üzerine eğitim aldıktan sonra, uluslararası profesyonellerle birebir toplantılar yapacaklar. Uluslararası jüri, projeleri değerlendirerek ödül almaya hak kazananları belirleyecek. Yedincisi gerçekleştirilecek Film Geliştirme Atölyesi sonunda uluslararası jürinin değerlendirmesiyle, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı 10.000 dolarlık destek ödülü, Melodika Ses Post Prodüksiyon Ödülü ve Fransız Ulusal Sinema Merkezi CNC’nin 10.000 avroluk ödülü sahiplerini bulacak.
Bu yıl 88 başvuru arasından seçilen 12 uzun metraj ve 1 belgesel projesinin isim ve sahipleri ise şöyle: 16 (Yönetmen ve Yapımcı: Melisa Önel), Aşk ve Matematik (Yönetmen ve Senarist: Can Evrenol), Balık (Yönetmen ve Senarist: Eset Akçilad), (Gayrı-) Ahlaki (Yönetmen ve Yapımcı: Hakkı Kurtuluş, Melik Saraçoğlu),Görülmüştür (Yönetmen ve Senarist: Serhat Karaaslan), Hamarat Apartmanı (Yönetmen, Senarist ve Yapımcı: Hüseyin Karabey), Jarabulus (Yönetmen ve Senarist: Erdem Tepegöz), Körfez (Yönetmen Emre Yeksan, Senarist: Emre Yeksan, Ahmet Büke), Kronoloji (Yönetmen ve Senarist: Ali Aydın), Parçalar (Yönetmen ve Senarist: Rojda Akbayır), Reprodüksiyon (Yönetmen ve Senarist: Atasay Koç), Senaryosuz (Yönetmen ve Senarist: Alpgiray M. Uğurlu), Sorgu (Yönetmen: Hacı Orman, Sedat Yılmaz, Senarist: Hacı Orman).
Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek olan Yapım Aşaması Atölyesi, Türkiye’den post prodüksiyonuna devam edilen uzun metraj filmleri ve belgeselleri desteklemeye devam edecek. Atölyeye seçilen filmlerin yönetmen ve yapımcıları Köprüde Buluşmalar kapsamında yalnızca profesyonellere açık (dağıtımcılar, festival veya fon yöneticileri, televizyon kanallarının temsilcileri), özel gösterim ve sunumlar yapacaklar. Sunum sonunda uluslararası jüri tarafından seçilecek yapım aşamasındaki bir film, 150.000 TL’ye kadar olan tüm post-prodüksiyon işlemlerini kapsayan 1000 Volt Post-prodüksiyon Ödülü’nün sahibi olacak. Ayrıca bu yıl Yapım Aşaması Atölyesi’nde ilk kez Başka Sinema Ödülü verilecek. Seçilen film, ödül kapsamında uygun olan Başka Sinema salonlarında sanal baskı bedelinden (VPF) muaf olarak gösterilecek.
14 başvuru arasından seçilen, yapım aşamasındaki 5 film şöyle: Anayurdu (Yönetmen ve Senarist: Senem Tüzen), Annemin Şarkısı (Yönetmen ve Senarist: Erol Mintaş), Azılı Yeşil (Yönetmen ve Yapımcı: Lale Müldür-Kağan Karacehennem-Franz von Bodelschwingh), Bağlar (Yönetmen ve Yapımcı: Berke Baş-Melis Birder), Toz Ruhu (Yönetmen: Nesimi Yetik).
Köprüde Buluşmalar atölyelerinin ödülleri 17 Nisan Perşembe gecesi düzenlenecek Köprüde Buluşmalar Ödül Resepsiyonu’nda açıklanacak. Köprüde Buluşmalar, Medienboard Berlin-Brandenburg ve HamburgSchleswig-Holstein Film Fonları’nın işbirliği ve TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle oluşturulan Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu’nun bu yıl 4. defa destek olacağı projeler de yine aynı resepsiyonda duyurulacak.
Köprüde Buluşmalar Panelleri ve Sinema Dersleri
Köprüde Buluşmalar kapsamında her yıl olduğu gibi bu yıl da Film Geliştirme ve Yapım Aşaması Atölyeleri’nin yanı sıra sinema profesyonellerine yönelik 9 panel ve sinema dersi düzenleniyor. Köprüde Buluşmalar panelleri ve sinema dersleri, yine sinemacıların ilgisini çekecek konulara odaklanıyor. 7-16 Nisan tarihleri arasında düzenlenen paneller ve sinema dersleri, tüm film profesyonellerine ve sinemaseverlere açık ve ücretsiz. Biri dışında tümünün simultane tercümeyle takip edilebileceği paneller ve sinema dersleri, Akbank Sanat ve Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor.
7 Nisan’da gerçekleştirilen “Kim Korkar Eurimages Başvurusundan?”, 8 Nisan’daki “Sinema Salonlarının Dijitalleşmesi ve Dağıtım İçin Eurimages Desteği” ve 10 Nisan’daki “Nasıl, Nerede ve Neden Proje Sunuyoruz? Senaryonuzu Sunmanın 10 Altın Kuralı”nın ardından Köprüde Buluşmalar panelleri devam ediyor:
Doğru Hikâyeye Doğru Müzik
13 Nisan Pazar, Akbank Sanat
13.30-15.30 Sinema Dersi
Oticons Ltd Ajans Direktörü George Christopoulos, film yapımcıları ile besteciler arasında kusursuz bir işbirliği sağlamak için kat edilmesi gereken yolu ve uygulanabilecek yöntemleri bu sinema dersinde tartışacak. George Christopoulos, yönetmen ve yapımcıların aktarmak istedikleri tüm hikayeler için, vizyonuna ve bütçesine uygun müzik yapmanın yolları hakkında önerilerini paylaşacak. Ayrıca film müziği bütçelendirilmesi, film müziklerinin neden ve nasıl değiştiği ve bir besteciyi sürecin neresinde projeye dahil etmek gerektiği konularına değinecek.
Haykır, Diren, Kaydet
13 Nisan Pazar, Akbank Sanat
16.00-18.00 Forum
Tobias Pausinger ile Hilmi Hacaloğlu’nun moderatörlüğünde, Arash T. Riahi (Yönetmen, yapımcı: “Everyday Rebellion”), Olli Waldhauer & Farid Eslam (Yönetmen, yapımcı: “Istanbul United”) ve Reyan Tuvi’nin (Yönetmen: “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek”) katılımıyla gerçekleşecek olan forum, haberciliği belgesel ile birleştiren filmler yapan ve bu yolla direniş ve barışçıl başkaldırıyı etkin olarak belgelerken bir yandan da buna katılan sinemacıların farklı yaklaşımlarını tanımlamayı hedefliyor. Buna ek olarak, süregiden eylemler ve gelişmelere paralel olarak uyarlanabilecek ve uzun ömürlü filmler yapabilmek üzere başarılı uygulamalar ve etkinlikleri saptamaya çalışıyor.
Her Gün İsyan: Direniş ve Kriz Zamanlarında Derdini Anlatmak İçin
Alternatif Medya Yaratmak
14 Nisan Pazartesi, Akbank Sanat
10.00-12.00 Film Gösterimi
13.30-17.00 Atölye
Özellikle direniş üzerine belgesel projesi geliştirmekte olan sinemacıları hedefleyen atölyede yönetmen ve yapımcı Arash T. Riahi, yaratıcı ve şiddet içermeyen direniş yöntemleri hakkında bir çoklu platform projesi olan Her Gün İsyan/Everyday Rebellion filmini ve en başından bugüne kadar geçen yapım sürecini anlatacak. Aynı zamanda geleneksel belgesel ile farklı medya platformlarını harmanlayıp ana fikri kaybetmeden film yapmak konusunda görüşlerini paylaşacak.
Görüntü Yönetmenleri Buluşması: Emre Erkmen Wojciech Staron’ı Ağırlıyor
15 Nisan Salı, Akbank Sanat
10.30-12.00 Söyleşi
2014 yılında kutlanan Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde, iki ülkeden ödüllü görüntü yönetmenleri buluşuyor. İstanbul Film Festivali Altın Lale Uluslararası Yarışma bölümünde gösterilecek siyah-beyaz Papusz / Taş Bebek filmiyle dünya prömiyerini yaptığı 48. Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen ve Manaki Brothers Film Festivali’nde En İyi Görüntü ödülünü alan görüntü yönetmeni Wojciech Staron ile Türkiye’den ödüllü görüntü yönetmeni Emre Erkmen, deneyimlerini sinemacılar ve sinemaseverlerle paylaşacak. Çingene şair Bronisława Wajs, bilinen adıyla Papusza’nın hayatını konualan Taş Bebek filmi yine aynı gün (15 Nisan Salı) Atlas sinemasında saat 16.00’da görülebilir.
Film ve Edebiyat:
Hakan Günday “Daha” ve Orhan Pamuk “Masumiyet Müzesi”
16 Nisan Çarşamba, Akbank Sanat
10.00-12.30 Panel
Isabelle Fauvel’in (Torino Film Lab) moderatörlüğündeki bu panelde ise edebiyat ve sinema konusu masaya yatırılacak. Berlin ortak yapım marketi kapsamında Frankfurt Kitap Fuarı ile birlikte düzenlenen sinemada edebiyat adaptasyonu “Books at Berlinale”ye ilk defa Türkiye’den bir romancının kitabı seçildi. Berlin’de ortak yapım marketi kapsamında düzenlenen etkinlikte, Altın Lale Ulusal Jüri Üyesi Hakan Günday’ın Daha romanının sunumu Kalem Ajans’ın kurucularından Nermin Mollaoğlu tarafından yapıldı. Köprüde Buluşmalar kapsamında düzenlenecek panelde, Hakan Günday ve Nermin Mollaoğlu katılımcılarla adaptasyon süreci deneyimlerini ve ileriye dönük görüşlerini paylaşacaklar. Ayrıca yönetmen Grant Gee ve yapımcı Janine Marmot, Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi romanından esinlenerek geliştirdikleri belgesel projesinden, şehri de içeren filmlerinin yolculuğundan bahsedecekler.
Festivallerde Hayatta Kalmanın Yolları
16 Nisan Çarşamba, Kadir Has Üniversitesi
15.00-16.30 Sinema Dersi
Ido Abram’ın (Hollanda Eye Film Merkezi Gösterim ve İletişim Yöneticisi) konuşmacı olarak yer alacağı bu sinema dersinde, geliştirme aşamasındaki bir projeyle festivallerden en iyi şekilde faydalanmanın yolları anlatılacak. Türkiye’den sinema profesyonellerini hedefleyen ve Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşecek bu sinema dersinde simultane çeviri olmayacaktır.
Köprüde Buluşmalar ile ilgili ayrıntılı bilgi için:
film.iksv.org/tr/koprudebulusmalar/
[email protected]
Köprüde Buluşmalar’ı sosyal medyada takip etmek için:
facebook.com/koprudebulusmalar
twitter.com/koprudebulusmar
33. İstanbul Film Festivali hakkında ayrıntılı bilgi için:
film.iksv.org
Sosyal medyada İstanbul Film Festivali’ni takip etmek için:
facebook.com/istanbulfilmfestivali
twitter.com/istfilmfest
istfilmfest.tumblr.com
instagram.com/istfilmfest