67. Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’ne layık görülen Andrey Zvyagintsev’in filmi Leviathan (2014), 21. Adana Altın Koza Film Festivali ile sonunda Türkiyeli sinemaseverlerle buluştu.
Rusya’da, Moskova’dan uzakta, ufak bir balıkçı kasabasında geçiyor hikâye. Film, kendi hayatımızdan bir parça bulmakta zorluk çekmeyeceğimiz konusu ve karakterleriyle çok tanıdık. Ana karakterimiz Kolia’nın (Alexei Serebriakov) aile yadigârı evinin belediye başkanı Vadim (Roman Vadyanov) tarafından kamulaştırılması karşısındaki çabasını işleyerek açılıyor, Leviathan. Kolia sert bir karakter, güzeller güzeli ikinci karısı Lilya (Elena Lyadova) ve Moskova’dan çağırdığı avukat, eski askerlik arkadaşı Dimitri (Vladimir Vdovichenkov) ile Vadim’i alt etmeye hazır.
Dimitri’nin Lilya ile Kolia’ya ihaneti, ardından Vadim’im Dimitri’yi tehdit ile bertaraf etmesi Kolia’nın mahkemeyi kaybetmesiyle sonuçlanıyor. Sonrasında hikâye, evlilik, arkadaşlık, ergenlik, ihanet, ölüm ve daha birçok şeye değinerek derin altyapısı olan bir drama dönüşüveriyor. Ancak tüm bu dram, iki kere mahkemeye yolu düşen Kolia’ya okunan uzun mahkeme kararları ve kilisede Vadim’in akıl hocası tarafından verilen uzun ayin sahneleriyle yozlaşmış din ve devlet kurumlarının eleştirisi yapan Leviathan için sadece bir arka plan. Kolia ve hikâyesi yalnızca bir figüran.
Filmin hayranlık uyandırıcı bir görselliği var. İlk kareden itibaren gri-mavi doğa panoramalarıyla karşılanıyor seyirci. Ancak dikkat çeken nokta detaylara gösterilen özen. Karelerdeki detaylar hem hikâyeyi hem de karakterleri daha da derinleştiriyor ve dolu dolu bir 142 dakika seyrediyoruz. Bu unsurlar filmin asıl eleştirdiği konulara çok katkıda bulunmuyor olsa da değinilen hiçbir konunun üstünkörü işlenmediğini ve onlara da ana hikâye kadar özen gösterildiğini görüyoruz. Bu da yönetmenin bir şeye değil de her şeye değinme ve anlatma çabasından kaynaklanıyor. Dolayısıyla film süresi uzasa da karışımıza Cannes’da verilen En İyi Senaryo ödülüne layık, kesinlikle kaçırılmaması gereken bir film çıkıyor.