Pera Film, #SusmaBitsin iş birliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir program hazırladı. Birlikte Güçlü isimli bu programda kadın dayanışmasının önemine odaklanan 5 film yer alacak.
Kasım 2018’de bir grup kadın sinemacının setlerdeki cinsel taciz ve ayrımcılıkla mücadele etmek amacıyla kurduğu #SusmaBitsin platformu, geçen yıl hayatını kaybeden Nihan Katipoğlu anısına bir program düzenliyor. Birlikte Güçlü isimli bu programda, kadınların birbiriyle kurduğu bağların getirdiği kazanımların, birlikte mücadele etmenin ve dayanışmanın önemine odaklanan 5 film yer alıyor.
Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm gösterimlerin +18 uygulamasına tabi olduğu programda filmler ücretsiz olarak izleyicilerle buluşacak. Ayrıntılı bilgiye Pera Müzesi’nin internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
8 Mart – 8 Nisan tarihleri arasında Pera Müzesi’nde gerçekleşecek olan programda yer alan filmleri aşağıda görebilirsiniz.
Birlikte Güçlü Programı
Film: Asistan
Yönetmen: Kitty Green
Oyuncular: Julia Garner, Owen Holland, Jon Orsini, Rory Kulz
ABD, 2019, 87′, DCP, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı
Kitty Green’in ilk uzun metrajlı kurmaca filmi, Jane’in iş yerinde maruz kaldığı ve sonu #MeToo hareketine çıkan tacizin iç yüzünü odağına alıyor. Julia Garner, her ne kadar film boyunca yüzü gösterilmese de Harvey Weinstein’dan esinlenilen nüfuzlu bir iş adamının asistanı rolünü üstleniyor.
Asistan üniversiteden yeni mezun, yapımcı olma hevesini nüfuzlu bir iş adamının asistanı olmak suretiyle rafa kaldırmış Jane’in (Julia Garner) iş hayatındaki bir gününe odaklanıyor. Jane’in günlerinin diğer asistanlardan hiçbir farkı yok; kahve yapıyor, fotokopi makinesindeki kağıtları değiştiriyor, yemek siparişi veriyor, seyahat belgelerini hazırlıyor, telesekreter mesajlarını alıyor ve bu böyle sürüp gidiyor. Fakat Jane günlük rutinlerini devam ettirdiği süre boyunca hem kendisi hem de biz izleyiciler, sinsice hayatının içine sızan taciz ve istismarın farkına varmaya başlıyoruz. Nihayetinde Jane etrafını sarmalayan bu istismar döngüsünü kırmak adına harekete geçiyor.
Film: Antonia’nın Yazgısı
Yönetmen: Marleen Gorris
Oyuncular: Willeke van Ammelrooy, Els Dottermans, Dora van der Groen, Veerle van Overloop, Els Dottermans
Hollanda, Belçika, 1995, 98′, DCP, renkli
Flemenkçe; Türkçe altyazılı
Hollanda kırsalındaki sessiz bir çiftlik evinde yaşayan doksan yaşındaki Antonia hayatının son gününe gözlerini açar. Yatağında huzur içerisinde uzanırken İkinci Dünya Savaşı’ndan kısa bir süre sonra, dünyaya geldiği köye döndüğü günü hatırlar. Bu andan sonra Antonia’nın elli senesini geçirdiği o köydeki çalkantılı günlerine tanıklık etmeye başlarız. Antonia’nın hikâyesi pek çok kişinin yaşam öyküsünü de beraberinde getirir; kızı Danielle, torunu Theresa, torununun kızı Sarah ve seneler içerisinde ailesine kattığı kim varsa; komşular, tanıdıklar, eşler, dostlar ve sevgililer… Antonia’nın yazgısını işte bu insanlar oluşturuyor.
Film: Asla Nadiren Bazen Her Zaman
Yönetmen: Eliza Hittman
Oyuncular: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Eliazar Jimenez
ABD, 2020, 101′, DCP, renkli
İngilizce; Türkçe altyazılı
2020 yılının en çok konuşulan filmlerinden biri olan ve Berlinale’den Gümüş Ayı’yla dönen Asla Nadiren Bazen Her Zaman fazlasıyla hassas bir konu olan kürtajı, kürtajın yasa dışı olduğu Pensilvanya’dan New York’a istenmeyen gebeliğini sonlandırmak için yolculuğa çıkan bir genç kız üzerinden anlatıyor. Asla Nadiren Bazen Her Zaman oldukça dokunaklı ve özgün bir film.
Filme adını veren can alıcı sahnesiyle Asla Nadiren Bazen Her Zaman, feminist sinemada bir mihenk taşı olma özelliğine sahip. Filmin hikâyesi, kişinin kendisine yabancılaşma halini, bu yabancılaşmayı delip geçme süreciyle el ele götürüyor. Ki bu süreç, camdan bir kafesin milyonlarca küçük parçaya ayrılması gibi hem acı verici hem de izlemeye değer.
Film: İlahi Düzen
Yönetmen: Petra Volpe
Oyuncular: Marie Leuenberger, Maximilian Simonischek, Rachel Braunschweig, Sibylle Brunner
İsviçre, 2017, 96′, DCP, renkli
İsviçre Almancası, Almanca, İtalyanca; Türkçe altyazılı
Tribeca Film Festivali’nde En İyi Kurmaca Film Seyirci Ödülü’nü kazanan İlahi Düzen, 60’lı yılların toplumsal çalkantılarına rağmen kadınların oy kullanma haklarının hâlâ reddedildiği 1971 İsviçresi’nde geçiyor. Alçakgönüllü ve itaatkâr ev kadını Nora’nın (Tribeca FF, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün sahibi Marie Leuenberger) yarı-zamanlı bir işte çalışması kocası tarafından yasaklandığında yaşadığı hayal kırıklığı, kasabasının süfrajet hareketinin başını çekmesine neden olur. Yeni yeni keşfettiği şöhreti kendisine tehditler ve aşağılanmalar olarak geri döner. Hatta evliliği bitme noktasına bile gelir. Fakat geri adım atmayı reddeden Nora, köydeki kadınları greve gitmeye ikna etmeye çalışırken bir yandan da kendi özgürlüğüne dair farkındalıklar yaşar. Kalabalıkların ilgisini çeken bu sürükleyici, neşeli ve albenili film bizleri tam da ihtiyacımız olan bir anda geçmişe götüren bir zaman kapsülü gibi.
Film: Kızlar Çetesi
Yönetmen: Céline Sciamma
Oyuncular: Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh, Mariétou Touré
Fransa, 2014, 112′, DCP, renkli
Fransızca; Türkçe altyazılı
Celine Sciamma’nın üçüncü uzun metraj filmi, Paris’in banliyölerinde yaşayan bir grup siyah lise öğrencisinin hayatlarını ham, boğuk fakat şefkatli bir anlatıyla beyaz perdeye taşıyor. Sciamma, düşük notları yüzünden eğitim hayatına devam edemeyen 16 yaşındaki utangaç Marieme’in (Karidja Touré), kendisini ağzı bozuk üç kızdan oluşan bir arkadaş grubunun içinde bulmasına odaklanıyor. Akranlarının oluşturduğu baskının ve sınırlarını her zaman zorlamaya dair sahip olduğu kabulün etkisiyle Marieme, zaman geçtikçe tehlikeli sularda gezinmeye başlasa da kısa bir süre sonra kişiliğini güçlendirmenin ve kendi sesini duyulur kılmanın bir yolunu bulur. Kızlar Çetesi’nin Rihanna’dan Diamonds şarkısını söyledikleri klasikleşmiş sahnesiyle Marieme ve arkadaşlarının arasındaki güçlü bağı seyirciye sunan film, benzersiz bir yetenek olan Sciamma’nın kariyerinde ileriye doğru attığı büyük bir adım.