Sinemanın toplumlarla dönüştüğü ve aynı zamanda kendi ifade gücüyle de toplumlar üzerinde etkisi olduğu aşikâr. Konu kabaca cinsiyet/cinsel kimlikler olunca “Yeni Queer Sinema” hareketi de heteronormatif ana akım sinema yaklaşımına karşı filmler üretme iddiasındadır. Bu listede bu kapsamdaki kısa filmler yer alacaktır.
Masquerade (Yön.Olive Nwosu, 2021)
Nijerya&Britanya ortak yapımı Masquerade (2021) listenin ilk sırasında yer alıyor. Ebun, Nijerya’dan İngiltere’ye göç etmiş hayatını orada kurmuş genç bir kadındır. Annesinin cenazesi için Nijerya’ya gitmesi gerekir. Geçmişin ağırlığı, annesinin ölümü ve ilk gençlik aşkı Salewa’yla karşılaşmasıyla üzerine çöker. Salewa Nijerya’da bir adamla evlenmişken Ebun ise İngiltere’de bir kadınla hayatını birleştirmiştir..
Ebun, geçmişte annesinden baskı görmüştür, aynı zamanda var olan toplumsal tabular yüzünden Salewa’yla beraber olmaları da mümkün olmamıştır. Ebun’un İngiltere’de yaşadığı yaşamla Salewa’nın yokluktaki hayatı ikisinin çelişkilerini perçinlemiştir. İki kadının aşkı aralarındaki binlerce kilometre, yitirilmiş yıllara rağmen bir şekilde ayakta kalmıştır. Zamanın, toplumsal algıların ve yaşanılan çevrenin insan üzerindeki etkisini başarılı bir şekilde aktaran Masquerade, her planda yönetmen Olive Nwosu’nun dokunuşlarını taşımaktadır.
The Lady of the House (Yön.Anna Kneez , 2021)
Yönetmen Anya Kneez’in yaşamından izler taşıyan The Lady of the House biçimsel olarak yakın zamandaki ilginç Queer kısa film örneklerinden sayılabilir. Lübnan kökenli “drag artist” olan yönetmen ülkesinden uzakta ailesiyle 1990’lı yıllarda yaşadığı yaşamı New York’taki Queer dostlarıyla yeniden canlandırır. Çocukluğundaki geleneksel Arap eğlence anlayışını, birliktelik duygusunu ve özlemini “yemek pişiren anne” performansıyla video klipten amatör kamera gerçekliğine geçişlerle aktarır. Film, ailenin kelimesini farklı bir bağlamda Queer bir perspektiften yeniden yaratır.
Prayers for Sweet Waters (Yön, Elijah Ndoumbe. 2021)
Listenin üçüncü sırasında Sundance Film Festivali’nde gösterilen bir kısa belgesel bulunmaktadır. Güney Afrika’da pandemi sırasında üç transseksüel seks işçisinin yaşamı gösterilir. Her birinin öyküsü ayrı ayrı başlar. Ardından üç bireyin yaşamı gerçekte bir araya gelmemelerine karşın film kurgusunda kesişir. Yaşadıkları yolculukları, ailelerinin kimliklerine karşı tutumları ortaya dökülür. Yönetmen Elijah Ndoumbe yaşamın transseksüel seks işçileri için pandemide daha da zor olduğunu söylemekle kalmaz, bu kişilerin kendi aktarımlarıyla mücadele etmenin, başını dik tutmanın ve iyimserliğin önemini bir kez daha gösterir izleyiciye.
A Wild Patience Has Taken Me Here (Yön, 2021)
Orta yaşlı Vange’ın hikâyesi dört lezbiyenle karşılaştığında renklenmeye başlar. Yalnız ve geçmişte kaldığını düşündüğü yaşamında yeni arkadaşlarının peşine takılan Vange onların dostluğunu, aşkı yaşayış biçimlerini gözlemleme şansını bulur. Filmde Vange her defasında evine gideceğini söylemesine rağmen bir şekilde ortamın içerisinde kalır ve eve gitmeyi unutur. Bunun yerine karşılaştığı insanlar ona karşılıksız kucak açarlar. Vange’in kendini geçmişte kalmış olarak görmesine karşın arkadaşları ona hâlâ dinç ve hayatta olduğunu hatırlatırlar. Brezilya yapımı A Wild Patience Has Taken Me Here (2021) bir şeyler için geç kaldığını düşünenlere bunun doğru olmadığını hatırlatan bir yapımdır.
Dog Star Descending (2021)
Yönetmen Afkan Safoğlu’un biçimsel olarak farklı bir anlatıyı tercih ettiği Dog Star Descending (2021) yönetmenin öz yaşam öyküsünün, eğitim ve aile yaşamındaki travmalarının bir anlatısıdır. Göç etmiş bir ailenin çocuğu olarak karşılaştığı zorluklar dışında cinsel kimliği yüzünde uğradığı ayrımcılık da yönetmenin belleğinden filme aktarılır. Yaşamın farklı gerçekliklerde bambaşka gelişebileceğine dair bir sorgulama gibi durur film.
Just Me (2018)
Listenin zayıf filmlerinden Just Me (2018) çiğ yönetmenliğe ve gereksiz sonuna karşın yaygın bir konuyu ele alır. Evlilik arifesindeki Scott okul zamanlarındaki sevgilisi Connor’la karşılaşır. Scott’un geride bıraktığı geçmişi Connor’un peşinden gitmesiyle tekrar alevlenir. Duygularını dizginlemenin arzu karşısındaki savaşında Scott zincirlerini kırar. Just Me yakınsak temaları olan listenin ilk sırasındaki Masquerade’nin (2021) ile kıyaslandığında yönetmenliğin bir film için yarattığı farkı görmek açısından izlenebilir.
Manivald (2017)
Listenin son sırasındaki tek animasyon yapım olan Manivald (2017) 33. yaş gününü kutlayan Manivald ve annesinin çizgi dünyasına götürür bizi. Manivald annesiyle kurduğu yapışık ilişkiden tamirat için gelen Thomas’ın cazibesiyle yırtılma yaşar. Animasyon çizim tekniği, rengi ve formuyla aşkın keşfedilmesini etkileyici bir şekilde görselleştiren yapım izleyicide on üç dakikalık bir nefes kesintisi yaratır.