10 Ağustos’ta başlayan Saraybosna Film Festivali’nde “Saraybosna’nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü” Nuri Bilge Ceylan’ın oldu.
Açılışını Pawel Pawlikowski’nin bu yıl Cannes’da en iyi yönetmen ödülü aldığı filmi ‘’Cold War’’ ile yapan 24. Saraybosna Film Festivali’nde, festivalin onur ödülü olan “Saraybosna’nın Kalbi Yaşam Boyu Başarı Ödülü” Nuri Bilge Ceylan’ın oldu. Ünlü yönetmen, sinema sanatına yaptığı olağanüstü katkılar ve festivale olan desteği sebebiyle ödüle layık görüldü. Festivalin aynı zamanda onur konuğu olan Nuri Bilge Ceylan için yönetmenin filmleri ve fotoğraflarından oluşan ‘’Nuri Bilge Ceylan: Turkey Cinemascope’’ isimli özel bir program da düzenleniyor.
Ashgar Farhadi’nin jüri başkanlığını yaptığı festivale Türkiye’den katılan bir diğer isim de Osman Nail Doğan. Genç yönetmenin ilk filmi ‘’Güvercin Hırsızları’’ dünya gösterimini yapacak ve festivalin ana yarışma bölümünde ödül almak için yarışacak. Festivalin ‘’In Feature’’ bölümünde ise Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi ‘’Ahlat Ağacı’’ gösterime girerken, Aida Begić’in Türkiye ve Bosna Hersek ortak yapımı ‘’Bırakma Beni’’ isimli filmi de bu bölümde izleyiciyle buluşacak. Kısa film ve belgesel ödüllerinin de yer aldığı festivalde ayrıca sinema öğrencilerini destekleme amacıyla özel bir gösterim ve ödül programı bulunuyor.
10 Ağustos’ta başlayan ve 18 Ağustos’ta sona erecek olan 24. Saraybosna Film Festivali programında 56 ülkeden 266 film gösterimi yer alırken bu filmlerden 53’ü dünya gösterimini yapacak. Festivali çeşitli ülkelerden ziyaretçilerle beraber 10.000 kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Saraybosna Film Festivali ile İlgili Bilgiler
4 yıllık kuşatmanın son günlerinde, 1995 yılında, Obala Art Centar tarafından sivil toplumu tekrar canlandırmak ve savaşın yarattığı yıkım ve acıları bir nebze olsun hafifletmek amacıyla düzenlenmeye başlanan ‘’Saraybosna Film Festivali’’ 24. yılına girerken bölgenin en önemli festivallerinden biri olmayı başardı. Uluslararası film festivali niteliği kazanan festival, özellikle Arnavutluk, Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Yunanistan, Gürcistan, Macaristan, Kosova, Makedonya, Malta, Moldovya, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Türkiye’nin içinde bulunduğu Güney-Doğu Avrupa bölgesinin sinema dünyasına odaklanıyor.