Bu yıl Neşet Ertaş anısına Türk Kızılay çatısı altında düzenlenen Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Film Festivali başladı.
Türk Kızılay çatısı altında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü destekleri, Halk Bank ana sponsorluğu ile bu yıl Neşet Ertaş anısına düzenlenen Uluslararası Kızılay Dostluk Kısa Film Festivali’nin açılışı 22 Aralık akşamı Atlas Sineması’nda gerçekleşti. Hacı Mehmet Duranoğlu ve Atalay Taşdiken’in yönettiği Ah Yalan Dünyada belgesel gösterimiyle başlayan açılışta bir de panel gerçekleşti. Etkinliğin açılışında konuşan Festival Başkanı Faysal Soysal, bu yılki festivalde farklı ülkelerden ve Türkiye’den önemli sanatçılarla filmlerini ağırlamaktan dolayı heyecanlı olduklarını söyledi.
Her yıl festivalle birlikte bir dostluk köprüsü de oluşturduklarına işaret eden Sosyal, “Festivalin gerçek anlamda mahiyeti de bu aslında. Filmleri dost ilişkisi içerisinde ortaya çıkaran, sinemacıyla buluşturan ve dünyada sadece kuru kuru para ve makam kazanmak derdinden de öte bir tadımlık güzel sanat duygusuyla güzel bir his bırakmak için var edenleri buluşturan bir ortam film festivalleri. Kendim de bir yönetmen olduğum için bu ekonomik şartlarda bir film yapmanın, onları seyirciyle buluşturmanın şartlarını yakından biliyorum. Bu sebeple dünyanın her köşesinden filmlerini değerlendirmemiz adına bizim festivalimize gönderen sanatçılara, yönetmenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Ardından gerçekleşen Yalan Dünyada Bir Dost Nefesi başlıkla panelde, Duranoğlu ve Taşdiken’in yanı sıra, Neşet Ertaş’ın ailesini temsilen Almanya’da yaşayan oğlu Hüseyin Ertaş ve sanatçının yakın dostu Bayram Bilge Tokel konuşmacı oldu.
Etkinlikte konuşan oğul Ertaş, “Dostluk konulu bir festivalin babamızın adına düzenlenmesinden aile olarak mutluluk duyduk” diyerek küçük yaştan beri babasının müziğe olan tutkusuna tanık olduğunu dile getirdi. Neşet Ertaş’ın Almanya’da da birçok konser verdiğini dile getiren oğlu Ertaş, “Babam halkın sanatçısıydı” diye konuştu. Babasının ardından birçok kişinin eserlerini seslendirmek istediğini aktaran Ertaş, “Babamızın türküsünü söylemek isteyen kim varsa lütfen bir kere kendisinden dinlesin, benim tek söylediğim budur. Üzerimize düşen ağır bir vazife. Babamızın sahibi sevenleridir, biz bunu her zaman söylüyoruz” dedi.
Ertaş ardından şunları kaydetti: “Babamız hakkında bir sürü yalan dolan haber dolaşıyor on yıldır, düzeltemiyoruz, uyarı yolluyoruz. İşini doğru yapan gazetecileri tenzih ediyorum ama oradan kopyalayıp yapıştırmak kolay çoğu için. Babam belgesellerde kendisi anlattı, uydurulmuş hikayeler yok ama vefatından sonra uydurulmuş şeyleri düzeltemiyoruz.”
Bayram Bilge Tokel de Neşet Ertaş ile ilgili şunları söyledi: “Sanatı hayatından, hayatı sanatından ibaret biriydi. İnsanların sahnede görünen bir yüzü ve bundan bağımsız bir hayatı vardır. Bunlar birbiriyle pek uyuşmaz. Ama Ertaş öyle değildi. Söylediği her türkü onun hayatında yaşadığı acıların, aşkların, yoksullukların, çilenin kendisinde bıraktığı izlerden ortaya çıkan eserlerdi. Yaşamadığı, hissetmediği hiçbir türküsü, dizesi, hatta kelimesi yoktur diyebilirim.”
Konuşmasında Neşet Ertaş’ın dünya çapında bir sanatçı olduğunu vurgulayan Tokel, 1989 yılında Amerika’daki Maryland Üniversitesi Etnomüzikoloji bölümünün müzesinde Neşet Ertaş’ın, Aşık Veysel’in, Celal Güzelses’in kayıtlarını gördüğünü; Türkiye’deki belgesel çekimi sırasında ise TRT arşivi dahil birçok yerde Ertaş’a dair görüntü bulamamaktan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Ödül Töreni 25 Aralık’ta
27 ülkeden 48 kısa ve 16 belgeselin yer aldığı festival, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü destekleri, Halk Bank ana sponsorluğunda gerçekleşiyor. Balkon Yapım organizasyonuyla gerçekleşen, Beyoğlu Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi, Türk Hava Yolları, Orzax, Türk Medya, Artizan Sanat, İnterpress, Kızılay İçecek AŞ, Fono Film gibi birçok kurumun destek verdiği, Anadolu Ajansı’nın global iletişim ortağı olduğu festivalin ödül töreni 25 Aralık Pazar akşamı saat 18.00’de Atlas Sineması‘nda gerçekleşecek.
Festivalle ilgili ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.