Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali hazırlıklarına başladı!
Festival, bu yıl da gösterim seçkisinde yer alacak birçok uluslararası ödüllü filmin yanı sıra “Ulusal Uzun“, “Ulusal Belgesel”, “Ulusal Kısa Film” Yarışmaları ile ilk veya ikinci filmini çekecek olan yönetmenlerin, senaryo aşamasındaki uzun kurmaca yapımlarıyla başvurabileceği “Proje Geliştirme Desteği” yarışmasıyla Türkiye Sinemasının gelişimine katkı sağlayan yapımları teşvik etmeye devam edecek.
4-14 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek 31. Ankara Uluslararası Film Festivaline başvurmak isteyen sinemacılar, yarışma ve gösterim şartlarının yer aldığı yönetmeliklere ve başvuru sayfasına web sitesi üzerinden ulaşabilecek ve film başvurularını 25 Mart 2020 Çarşamba tarihine kadar gerçekleştirebilecekler.
29. ve 30. yıl afişini yoğun ilgi ve katılımın olduğu bir yarışma ile seçen festival, bu yıl da afişini yarışma ile belirleyecek. Festivalin duyurulması ve tanıtımında önemli katkı sağlayacak afişin sahibine, beş bin lira ödül verilecek. Gönderilecek eserlerin, daha önce başka yarışmalarda yer almamış veya sergilenmemiş, özgün eserler olması gerekiyor.
“Ankara Hikayesini Bekliyor”
Ankara temalı bir belgesel ya da kısa film 10 bin TL ödül kazanacak.
Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ile Ankara Uluslararası Film Festivali iş birliğiyle bu yıl “VEKAM Özel Ödülü” verilecek. 31. Ankara Uluslararası Film Festivali’ne başvuran Ankara temalı belgesel veya kısa film “VEKAM Özel Ödülü”nün sahibi olacak. Jüride, Kerime Senyücel (Belgesel Yönetmeni), Prof. Dr. Seçil Büker (Akademisyen) ve Dr. İpek A. Çelik Rappas (Akademisyen) yer alacak.
Başvurular 25 Mart 2020 tarihinde sona erecek. Bunun yanı sıra, belgesel ya da kısa filmin görsel ve estetik niteliği kadar, ele aldığı konunun Ankara kent merkezi veya ilçeleri kapsamında bir araştırmaya dayandırılarak kurgulanmış olması tercih nedenidir.
Yarışmayı kazanan film 10.000 TL ödül kazanacak. Film, festival sırasında gösterime girecek.
*Ödüle hak kazanan eserin bir kopyası VEKAM Kütüphanesi ve Arşivi’nde kaynak olarak değerlendirip akademik araştırmalara açılacaktır.
VEKAM:
Koç Üniversitesi bünyesinde akademik ve kültürel bir merkez olarak faaliyet gösteren Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) Ankara ve çevresi üzerine yeni veriler ortaya koyan araştırmaları desteklemekte ve geliştirmektedir (www.vekam.ku.edu.tr). Bu kapsamda ayrıca disiplin ve alan kısıtlaması olmaksızın Ankara ve çevresi ile ilgili bilimsel araştırmalara her yıl çağrı açarak ödül vermektedir. Zengin bilgi kaynaklarını barındıran kütüphanesi ve arşivi ile Ankara’nın kent belleği işlevini üstlenen VEKAM, nadir kitaplar, haritalar, zengin fotoğraf ve kartpostal koleksiyonu da dahil olmak üzere dijitalleştirilmiş koleksiyonlarıyla Ankara ile ilgili her türlü yayını dermesine katarak birincil başvuru merkezi olmayı başarmıştır. 1994 yılında kapılarını bilim dünyasına açan VEKAM kuruluşundan bu yana akademik çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla sempozyum panel, konferans, sergi ve seminerler düzenlemekte, sempozyum kitapları yanı sıra Ankara Araştırmaları adıyla yılda iki kez hakemli bir dergi yayımlamaktadır. (www.ankaradergisi.org).
31. Ankara Uluslararası Film Festivali Afiş Yarışması Jüri Üyeleri Belli Oldu!
Bu yıl 31.’si düzenlenecek olan Ankara Uluslararası Film Festivali’nin afiş yarışmasının jüri üyeleri belli oldu. Bu yılki afiş yarışmasının seçici kurulunda ise Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu (Koç Üniveristesi, VEKAM), Aziz Yayla (Reklamcı), Ekin Kılıç Ezer (Grafik Sanatçısı, Öğretim Görevlisi), İnci Demirkol (Ankara Uluslararası Film Festivali Başkanı), İrfan Demirkol (Dünya KİV Başkanı) yer alacak. Yarışmaya katılmak isteyenler 25 Mart saat 23.59’a kadar çalışmalarını gönderebilirler.
Dünya Kitle İletişim Araştırma Vakfı tarafından her yıl verilen onur ödüllerinin bu yılki sahipleri belli oldu. Ankara Uluslararası Film Festivali çerçevesinde verilen “Aziz Nesin Emek Ödülü” Şerif Sezer’e, “Sanat Çınarı Ödülü” Tamer Levent’e, “Kitle İletişim Ödülü” Başka Sinema’ya verilmesine karar verildi. Ödüller, 4 Haziran perşembe akşamı gerçekleşecek festival açılış töreninde verilecek.
Şerif Sezer – Aziz Nesin Emek Ödülü
Yola çıktığında afişte görünür olan imgesiyle “başka insanların anıları” olarak nitelendirilebilecek olanı seyirciye anımsattığı, Batılı olanın kendisine yabancılaşmasına yol açarak, etnografik bir imgeyi dolayıma soktuğu, bu imgeyi filmlerde oyunculuğu ile pekiştirebildiği ve seçtiği yolda tutarlı bir şekilde ilerleyebildiği için bu yıl Aziz Nesin Emek ödülünü Sayın Şerif Sezer’e vermeye Dünya Kitle İletişim Araştırma Vakfı oy birliği ile karar vermiştir.
Tamer Levent – Sanat Çınarı Ödülü
Oyunculuk sanatını, sadece sahnede ya da kamera önünde gerçekleştirilen bir eylem olarak görmeyip başlangıçtan bu yana üstlendiği her rolü bilgi ve sorumluluk bilinciyle yapmaya özen göstermiştir. Oynamanın ötesine geçip, yazmış, yönetmiş, sanatsal üreticilik ve yaratıcılığın toplumun her kesimine ulaşması için uğraş vermiştir. Sanatçıların oylarıyla seçilen ilk ve tek yönetici olabilmiş, aldığı yetkiyi, kısa sürmüş olsa da, sanatın toplumla bütünleşmesi ve birbirlerini etkilemesi için paylaşarak kullanmıştır. Dünyanın birçok yerinde oynamış, yönetmiş, öğretmiş ve paylaşmıştır. Türkiye tiyatrosunu dünyaya taşımış, dünya tiyatrosu ile Türkiye’yi buluşturmuş; rol aldığı her sinema filminde göründüğü süre her ne olursa olsun, inşa ettiği karakterle hikayenin temellerinden biri olabilmiş, seyircinin belleğinde yer etmiştir. Sanatın evrenselden yerele ve tekrar evrensele dönen yolculuğunun izlerini sürmüş, kendinden sonrakiler için özgün izlerini bırakmıştır. Oyunculuk sanatına oyuncu, yazar, yönetmen, yaratıcı ve öğretici olarak kırk yılı aşkın süredir yaptığı özgün ve unutulmaz katkısı nedeniyle Sanat Çınarı Ödülü Tamer Levent’e verilmiştir.
Başka Sinema – Kitle İletişim Ödülü
Başka Sinema Dağıtım ve Kariyo & Ababay Vakfı’nın işbirliği ile 2013’de “Bize Her Gün Festival” diyerek yola çıkan Başka Sinema, tanıtım filminde Aşk’ı öne çıkarır. 31. Ankara Film Festivali Kitle İletişim Ödülü, bağımsız filmlere ve sanat sinemasına aşkla, tutkuyla bağlanmış sinemaseverler için, birçok şehirde bağımsız sinema salonlarında farklı ülkelerden yaratıcı ve nitelikli yeni filmlere, hatta klasik filmlere festivaller dışında da alan açtığından, yedi yıldır sinefillerin gözbebeği olan Başka Sinema’ya verilmektedir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen 31. Ankara Uluslararası Film Festivalinin Ulusal Kısa Film Yarışma Jürisinde bu sene yapımcı Bulut Reyhanoğlu, oyuncu Şenay Gürler, medya sanatçısı, film yapımcısı ve akademisyen Andreas Treske yer alacak.
İşletme eğitiminin ardından tekstil ihracat sektöründe 30 yıla yakın sürede çalışan Bulut Reyhanoğlu halen danışman olarak da bu sektörde faaliyet göstermeye devam etmektedir. 2011 yılında Caner Alper ve Mehmet Binay’ın yönettiği Zenne filminde dışardan yapım desteği vermiş, Çekmeceler filminde ise yürütücü yapımcılık yapmış ve festival sürecini yönetmiştir. 2018 yılında Anons filminde Executive Producer olarak yer almıştır. Kısa film online izleme platformu olan “Shortbyshort” sitesinin sahibidir. 2019 yılında Kısa filmlerin üretilmesine katkı sağlamak amacıyla ortak bir çalışma grubu kurarak bu filmlerin kolektif birlikte çalışarak üretilmesi için Yapımcılık Akademisi ile birlikte Yapımcı-Yönetmen Buluşmaları adı altında bir çalışma grubu başlatmıştır. Şu an çekilmiş ve çekim aşamasında olan 5 kısa film vardır. Okan Üniversitesi ile birlikte FİLM YAP atölyesini gerçekleştirmiştir.
İzmir doğumlu olan Şenay Gürler Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümünden mezun oldu. Oyunculuğa İzmir Sanat Tiyatrosunda başlamış, 1993 yılında İstanbul’a geldi. Birçok tiyatro oyunu, dizi ve sinema filminde rol alan aynı zamanda dublaj da yapan sanatçı birçok ünlü ismin sesi oldu. “ Kara Melek”, Biz Size Aşık Olduk” gibi dizlerde yer aldıktan sonra “Avrupa Yakası”nda canlandırdığı “Fatoş” karakteri ile hafızalarda yer etti. Yer aldığı dizi projelerinin yanı sıra Reha Erdem’in yönettiği “Korkuyorum Anne” adlı sinema filmindeki performansı ile 2006 SİYAD En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü aldı. Ayrıca 2017 yılında Çiğdem Sezgin’in Yönettiği “Kasap Havası” sinema filmindeki performansı ile 22. ‘Sadri Alışık En İyi Kadın Oyuncu’ ödülüne de layık görüldü. Son olarak “Şahsiyet” ve “Çukur” dizilerinde rol adı. Serinin ilk filmi Mucize’de yer aldıktan sonra “Mucize 2” sinema filminde oynadı.
Medya sanatçısı ve film yapımcısı kimlikleriyle tanınan Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım Bölüm Başkanı Andreas Treske, Münih Sinema ve Televizyon Üniversitesi mezunudur. Etkileşimli medya enstalasyonlarıyla uluslararası sergilerde yer aldı, filmleri Cannes, Berlin ve Venedik gibi prestijli festivallerde gösterildi. The Inner Life of Video Spheres ve Video Theory: Online Video Aesthetics or the Afterlife of Video başlıklı kitapların yazardır. Video Vortex ve CILECT üyesidir. Sinema, belgesel, kısa film prodüksiyonu, video sanatı ve dijital medya alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. 31. Ankara Uluslararası Film Festivaline başvurmak isteyen sinemacılar başvurularını 25 Mart 2020 tarihine kadar gerçekleştirebilirler.