Burak Acar’ın Festival Önerileri
1. İNCE BUZ, KARA KÖMÜR | BLACK COAL, THIN ICE | Kategori: DÜNYA FESTİVALLERİNDEN
Neden İzlenmeli? Polisiye türünü kara film atmosferiyle harmanlayan Black Coal, Thin Ice (2014) festivalin en fazla merakla beklenen filmlerinden biri. Diao Yinan’ın senaryosunu sekiz yılda yazdığı film yönetmenin filmografisindeki üçüncü filmi. Fragmanından epey kasvetli ve karanlık bir film izleyeceğimizi hissettiren filmin bu sene Berlin Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandığını hatırlatalım.
2. KÖRLÜK | BLIND | Kategori: ULUSLARARASI YARIŞMA
Neden İzlenmeli? Norveç sinemasının son yıllarda yetiştirdiği en gelecek vaat eden isimlerin başında gelen Joachim Trier’in Reprise (2006) ve Oslo, 31 August (2011) filmlerinin senaristliğini yapan Eskil Vogt’un ilk yönetmenlik denemesi olan film yalnızlık, körlük, yazmak gibi duygu ve meseleleri odağına alıyor. Berlin Film Festivali Panorama bölümünde gösterilen film, ödüllü senarist Vogt’un yönetmen koltuğunda ne yaptığını merak edenler için ilgi çekici olabilir.
3. SOKAK KÖPEKLERİ | JIAO YOU | STRAY DOGS | Kategori: MAYINLI BÖLGE
Neden İzlenmeli? Dünya sinemasının şüphesiz ki en farklı ve özgün auteur yönetmenlerinden biri olan Tsai Ming Liang imzalı Stray Dogs (2013) yönetmenin son yıllarda yaptığı en iyi film olarak kabul ediliyor. Venedik Film Festivali’nden Büyük Jüri Ödülü’nü kazanarak dönen film Tsai Ming Liang sinemasını ayrıcalıklı kılan unsurları barındıran şiirsel atmosferiyle festivalin en öne çıkan yapımlarından biri.
4. ÇEVREYOLU | SACRO GRA | Kategori: NTV BELGESEL KUŞAĞI
Neden İzlenmeli? Venedik Film Festivali’nin 70 yıllık tarihinde Altın Aslan ödülünü kazanan ilk belgesel film olarak tarihe geçen Sacro Gra (2013) Roma’yı çevreleyen bir otoyolun çevresinde yaşayan insanların gündelik hayatlarından etkileyici kesitler sunuyor. İtalyan yönetmen Gianfranco Rosi’nin kariyerinde büyük bir sıçrama olduğu şüphesiz görünen filmin çekimlerinin iki yıl gibi uzun bir zaman dilimine yayıldığını da belirtmekte fayda var. Rosi, filmi için en büyük ilham kaynağının Calvino’nun ‘Görünmez Kentler’ kitabı olduğunu söyleyerek iştahımızı fazlasıyla kabartmış durumda.
5. ALTIN KAFES | LA JAULA DE ORO | Kategori: SİNEMADA İNSAN HAKLARI YARIŞMASI
Neden İzlenmeli? İlk olarak Cannes Film Festivali’nin Un Certain Regard bölümünde gösterilen La Jaula de Oro (2013) daha iyi bir hayat yaşayabilmek için Amerika’ya gitmeye karar veren Guatemala varoşlarında yaşayan üç yoksul gencin yük trenlerinde geçen zorlu yolculuklarını beyazperdeye taşıyor. Bir yol filmi olarak da görülebilecek yapım aynı zamanda ülkeleri ve insanları birbirinden ayıran ‘sınır’ları ve sınır kavramının varlığını sorguluyor. Filmi merak etmek için uluslararası festivallerde kazandığı ödüllere bakmak yetiyor da artıyor bile.
6. EKSİK RESİM | L´IMAGE MANQUANTE | THE MISSING PICTURE | Kategori: SİNEMADA İNSAN HAKLARI YARIŞMASI
Neden İzlenmeli? Cannes Film Festivali’nde Un Certain Regard ödülü kazanan bu ilginç Kamboçya yapımı film aynı zamanda geçtiğimiz ay verilen Oscar Ödülleri’nde de En İyi Yabancı Film dalındaki beş adaydan biriydi. Kilden yapılmış küçük figürleri kullanarak, Kamboçya’da 1975-1979 yılları arasında Kızıl Kmerler’in işlediği zulümleri anlatan film şüphesiz ki bu yılki festivalin en dikkat çekici yapımlarından biri.
7. SALINGER | Kategori: NTV BELGESEL KUŞAĞI
Neden İzlenmeli? Sadece Salinger ismi bile bu filmi izlemeniz için yeterli sebep aslında. Bir yazar düşünün ki edebiyat kariyerinin en parlak dönemini yaşarken ya da yaşaması beklenirken inzivaya çekiliyor ve hayatının geri kalanında kimsenin kendisinden haber alamaması için muazzam bir çaba sarf ediyor. Son öyküsünü yazdığı 1965 yılından sonra 45 yıl boyunca gözlerden uzak bir münzevi hayatı yaşayan J.D. Salinger’ın kimsenin bilmediği, sırlarla dolu hayatını bir parça da olsa aydınlatmaya namzet bu belgeseli Salinger hayranlarının kaçırması affedilmez bir hata olur.
8. BEN O DEĞİLİM | I AM NOT HIM | Kategori: ULUSAL YARIŞMA
Neden İzlenmeli? Art arda çektiği Rıza (2007), Pus (2010) ve Saç (2010) filmleriyle son dönem Türk sinemasında adı öne çıkan yönetmenlerden olan Tayfun Pirselimoğlu’nun Roma Film Festivali’nde En İyi Senaryo ödülüne değer görülen son filmi Ben O Değilim (2013) kimlik değiştirmeye çalışan bir adamın hikâyesini anlatıyor. Başroldeki Ercan Kesal’ın iki ayrı karakteri canlandırdığı film, Ulusal Yarışma bölümünde ödül kazanma şansı en fazla olan filmlerden biri.
9. DÜNYADA 20.000 GÜN | 20,000 DAYS ON EARTH | Kategori: ULUSLARARASI YARIŞMA
Neden İzlenmeli? Efsane müzisyen Nick Cave’in 24 saatinin anlatıldığı film kurmaca ile gerçekliği iç içe geçiren yapısıyla sıra dışı bir sinema seyri vaat ediyor. Nick Cave sevenlerin asla kaçırmaması gereken filmin Sundance Film Festivali’nde En İyi Belgesel ödülünü kazandığını da hatırlatmakta fayda var.
10. BİZDEN İYİSİ YOK | VI ÄR BÄST | WE ARE THE BEST | Kategori: ANTİDEPRESAN
Neden İzlenmeli? Fucking Amal (1998), Tillsammans (2000) ve Forever Lilya (2002) ile harika bir kariyer başlangıcına imza atan İsveçli yönetmen Lukas Moodysson, bu filmlerin ardından çektiği A Hole in My Heart (2004) ve Container (2006) ile kendisini sevenlerini hayal kırıklığına uğratmıştı. 2009 yılı yapımlı Mamut ile kendisinden ümidi kesmemiz için henüz erken olduğunu kanıtlayan Moodysson’un son filmi Vi Ar Bast 80’lerin başında henüz ergenliğini yaşamakta olan üç punkçu kızın Stockholm sokaklarında geçen hikâyesini anlatıyor. Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde Büyük Ödülü kazanan film, Moodysson’un sinema kariyerini takip edenler tarafından özellikle izlenmesi gereken bir yapım.