Rabia Elif Özcan’ın seçimleri:
ANADOLU MASALLARI | ANATOLIAN TALES | Yönetmen: Emin Fırat Övür
Kategori: Yeni Türkiye Sineması
Her kahramanın yolculuğunda insanlığın hikâyesi yeniden yazılır. Tepeler yeniden aşılır, engelleri yenmek için yeni mücadeleler verilir. Ama yol değişmez; tıpkı tarihe çizilen bir çember gibi insanda başlar masallar, yine insanda biter. Anadolu’nun muhtelif topraklarında yüzyıllardır yaşayan büyülü masalların derlemesi Anadolu Masalları (2016); dilden dile dolaşanı gözlere anlatmak için.
APARTMAN HİKÂYELERİ | ASPHALTE | MACADAM STORIES | Yönetmen: Samuel Benchetrit
Kategori: Antidepresan
Paris’te rutin kent hayatı, saat çarklarının dakikliğinde akıp gider. Ancak bir anda kentin göbeğinde yer alan bir apartman asansörünün bozulmasıyla altı apartman sakininin hayatı sekteye uğrar. Modernitenin çizdiği sınır kapılarının ardında birbirlerine yabancı olan bu altı kişi, ufak metal kutunun içinde altı farklı hikâyeye dönüşür. Hayal gücünün, düşlerin ve yaşama umudunun doldurduğu bu hikâyelere tebessüm eşliğinde konuk ediyor bizi Asphalte (2015). İçinde kaybolduğumuz kendi saat çarklarımızın günün birinde, üstelik ummadık bir yerde, bir başka çarkı da döndürebileceğini anlatan ilginç bir yapım.
SEMPTOM | SYMPTOM | Yönetmen: Angelos Frantzis
Kategori: Mayınlı Bölge
Bildiği, gördüğü, hissettiği her şeyi anlatarak bir başkasıyla paylaşabilen insan, bilinçaltı söz konusu olduğunda yalnızca kendiyle baş başadır. Tüm düşler, sanrılar ve içgüdüler burada gerçekleşir. Yunan sinemasının usta yönetmeni Frantzis de bir kadının bilinçaltına kuruyor öyküsünü. Issız bir adada gördüğü gizemli yaratığın canlandırdığı korku, kahramanımızı içgüdüleri ve vicdani değerleri arasında bırakıyor. Melodram ve fantastik türlerini bir araya getiren Semptom (2015), sinemada bilinçaltının derinliklerine inmeyi sevenlerin kaçırmaması gereken bir film.
TOPRAĞIN GÖLGESİNDE| LA TIERRA Y LA SOMBRA | LAND AND SHADE | Yönetmen: César Augusto Acevedo
Kategori: Genç Ustalar
Bir ev. Hastalık, çaresizlik, zorlu bir geçim mücadelesi ile kuşatılmış bir hüzün tablosu. On yedi yıl sonra eskiden yaşadığı yere geri dönen Alfonso, geçmişine dair her şeyi yitirmiş olduğunu görür. Artık bir yabancıdan farksız olduğu bu yerde, geriye sadece yokluk üzerine inşa edilmiş bir ev ve yeniden yerleşmek, bir yaşamı canlandırmak, elindeki hayatları canlı tutmak için üzerine sıkı sıkıya bastığı toprak kalmıştır. Acevedo’ya Cannes’da Altın Kamera ödülü getiren Toprağın Gölgesinde (2015), kameranın nasıl bir ustalıkla kullanılabileceğini gösteriyor kuşkusuz.
KOYUN KATİLİ | KILLER OF SHEEP | Yönetmen: Charles Brunett
Kategori: Gömülü Hazineler
Renkleri bir kenara bırakıp her şeyi eşitlersek, “insan”ın özde ne demek olduğunu daha iyi anlayacağız sanırım. Brunett de buradan yola çıkarak siyah beyaz bir Los Angeles’a kuruyor kamerasını; Afrika kökenli Amerikalıların hayatına, ara sokaklarına, kapı önlerine, gündelik yaşantılarına, aile ilişkilerine konuk oluyor. Amatör oyuncularla doğallık kazanan film, hümanist bakış açısıyla Afro-Amerikan kültürünün her tadını bünyesinde sunarak benzersiz bir yapım hâline geliyor. İlk filmi olan Koyun Katili (1978) ile bir başyapıt başarısı elde eden Brunett’in özgün üslubuna muhakkak tanık olmak gerek.