Cumhuriyet tarihinin ilk siyasi partisini kuran feminist yazar Nezihe Muhiddin’in hayatını konu alan belgesel Kadın Olmanın Günahı 18. !f Bağımsız Filmler Festivali’nde izleyici karşısına çıkacak.
Ümit Safter‘in yönetmen koltuğunda oturduğu, senaryosunu Ahsen Diner’in kaleme aldığı altmış dakikalık belgeselin çekimleri İstanbul, Ankara ve Boston’da tamamlandı. Filmin yapımcılığını Suraj Sharma, görüntü yönetmenliğini Bertan Özer, kurgu yönetmenliğini Fatih Ayyıldız yaptı. Ön yargılarla, toplumsal normlarla, otoritenin koyduğu kurallarla savaşan, cesur bir kadının hikayesini anlatan Kadın Olmanın Günahı unutulan, yok sayılan, adı tarihten silinmek istenilen bir kadını ve onun mücadelesini beyaz perdeye taşıyor.
“Sadece Nezihe Muhiddin değil, o dönem zorlu bir mücadele vermiş müthiş bir kadın kuşağı var. Bu belgesel de onlara bir tür vefa borcu.”
Kadın Olmanın Günahı, Cumhuriyet Dönemi’nde Kadın Halk Fırkası’nı kurarak döneminin ötesinde ayrıksı fikirlere sahip, vizyoner bir feminist olan Nezihe Muhittin’in özyaşam öyküsüne odaklanan bir belgesel. Yönetmenliğini Ümran Safter’in yaptığı, senaryosunu Ahsen Diner’in yazdığı Kadın Olmanın Günahı, yalnızca tarih kitapları tarafından örtbas edilmeye çalışılan ve ısrarla anılmayan bir kadını, Nezihe Muhittin’i anmak ve tanıtmakla kalmıyor; aynı zamanda yaşadığımız coğrafyanın hala güncelliğini koruyan erk yapısına karşın “Ben buradayım!” diyen tüm kadınlar için de güçlü bir ilham kaynağı teşkil ediyor.