Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali on sekizinci yılında 16 Mart’ta İstanbul’da başlıyor. 21 ülkeden 46 filmi izleyiciyle buluşturacak olan festival, İstanbul’un ardından Bodrum, Antalya, Mersin, Yalova, Adana ve Diyarbakır’ı da ziyaret edecek.
Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali bu yıl 18. yaşını kutluyor. 46 filmlik bir seçkiyle izleyici karşısına çıkacak festivalde söyleşiler, paneller ve atölyeler, yedi şehirde Hak Odaklı Sinema söylemiyle perdede olacak.
16 Mart’ta İstanbul’da, Fransız Kültür Merkezi’nde başlayacak olan 18. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali film gösterimleri, panel, atölye ve söyleşilerle 22 Mart’a kadar devam edecek. 22 Mart’tan sonra Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezi’ne gidecek olan festival, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sinebüs’ü ile İstanbul’un sekiz köyünü gezecek.
18. Filmmor Kadın Filmleri Festivali; Filmmor Kadın Kooperatifi, Antalya Kadın Dayanışma Derneği, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Rosa Kadın Derneği, Mersin Kadın Emeği Kolektifi, Adana Kadın Platformu, Yalova Kadın Platformu dayanışması ile İstanbul’un ardından 4-5 Nisan’da Bodrum’da, 11-12 Nisan’da Antalya’da, 18-19 Nisan’da Mersin’de, 25-26 Nisan’da Yalova’da, 2-3 Mayıs’ta Adana’da ve 9-10 Mayıs’ta Diyarbakır’da seyirciyle buluşacak.
46 Film, Paneller, Söyleşiler ve Hak Odaklı Sinema
Bunca haksızlık karşısında, hakları dillendiren, hak ihlâllerine karşı çıkan Filmmor bu yıl Hak Odaklı Sinema‘yı özel bir bölüm ve panelle tartışmaya açacak. Hak Odaklı Sinema yanında Kadınların Sineması, Feminist Bellek, Bedenimiz Bizimdir, Cins-iyet-ler bölümlerinde 21 ülke, 41 yönetmenden 46 film izleyiciyle buluşacak.
Bu yıl Feminist Bellek bölümünde, filmleri yanında Alice Guy-Blaché’nin Anlatılmamış Hikâyesi – Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché belgeseli ve söyleşilerle, sinema tarihinin ilk kurmaca filmlerini yapan yönetmen-yapımcı Alice Guy-Blaché var. Hak Odaklı Sinema ve Sinemanın Sanatkârları panelleri, Kuzey Afrika ve Türkiye’de Kadınların Sineması Konferansı, Hikâye Anlatıcılığı Atölyesi, yönetmenlerle buluşmalar ve söyleşiler de festival programında yer alıyor.
Filmmor 18. yaşını, Mor Kamera Dayanışma Ödülü’nü festivalde yer alan tüm filmlerle paylaşarak, her filmin telif hakkını gözeterek ve festival boyunca tüm film ve etkinlikleri ücretsiz olarak izleyiciye ulaştırarak festivali var eden herkesle birlikte kutluyor, “Eşit hak, alan, ücret, telif lütuf değil, hediye değil; kadınların hakkı” diyor.
Kaynak: Filmmor