In the Alleys of Love (1990), The Bride of Fire (1999) ve The Desert of Blood (2006) adlı sinema filmleri ile dikkat çeken iranlı ünlü yönetmen yaşamını yitirdi. Koronavirüse yakalanıp iyileşenlerin yanı sıra hayatını kaybeden birçok ünlü isim oldu. Son olarak dünyaca ünlü İranlı yönetmen Hüsrev Sinai, virüs nedeniyle hayatını kaybetti.
79 Yaşında Hayata Gözlerini Yumdu
Arus-i Ateş (Ateşin Gelini) filmiyle tanınan İranlı yönetmen Hüsrev Sinai, 79 yaşında koronavirüs tedavisi gördüğü Tahran’daki Emir Alem Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Yönetmen, İran’a göç eden binlerce Polonyalı’nın hikayesini anlattığı ”Kayıp Ağıt’‘ filmiyle de dikkat çekmişti.
Devrimden Sonra Uluslararası Ödül Kazanan İlk Yönetmen Oldu
Arus-i Ateş (Ateşin Gelini), Long Live (Yaşasın), In the Alleys of Love (Aşk Sokaklarında) ve The Desert of Blood (Kan Çölü) gibi filmleriyle tanınan Sinai, İran’da 1979’daki devrimden sonra uluslararası ödül kazanan ilk yönetmen olmuştu.
Hüsrev Sinai, İkinci Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği’nin Sibirya’daki işçi kamplarından serbest bırakıldıktan sonra İran’a göç eden binlerce Polonyalı’nın hikayesinin anlatıldığı “Kayıp Ağıt” filmiyle, 1983 yılında Polonya Cumhuriyeti’nin Üstün Hizmet Liyakat Nişanı’na layık görüldü.
Aldığı Eğitimler
Sinai 19 Ocak 1947’de in Sari, İran’da doğdu. 1958’de Tahran’daki Alborz Lisesi’nden mezun olduktan sonra yükseköğrenim için gittiği Avusturya’da Viyana Teknoloji Üniversitesi’nde mimarlık, Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Akademisi’nde üç yıl kompozisyon ile Viyana Müzik Konservatuarı’ndan müzik eğitimi alarak mezun oldu. 1963’te Muds Blisters adlı şiir koleksiyonunu yayımladı.
Sosyal duyarlılığı ile bilinen ve bu duyarlılığını filmlerinde de konu edinen yönetmen Hüsrev Sinai, filmografisi ile yaşamı boyunca seyircinin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Kariyerinde İran’da 1979’daki devrimden sonra uluslararası ödül kazanan ilk yönetmen olması ve Kayıp Ağıt filmi ile İran’a göç eden Polonyalıların hikayesini anlatması ile sinemaya önemli bir iz bırakmıştır.