Yönetmen Özcan Alper, yazar Kemal Varol’un 2019 yılında yayımlanan Âşıklar Bayramı isimli romanını sinemaya uyarlayacak. Yapımcılığını Nar Film’in üstleneceği filmin çekimlerine 2021 yılında başlanması planlanıyor. Âşıklar Bayramı, Özcan Alper’in edebiyat uyarlaması ilk filmi olacak.
Sonbahar, Gelecek Uzun Sürer, Rüzgârın Hatıraları filmleriyle tanıdığımız, ulusal ve uluslararası alanda pek çok ödüle sahip olan yönetmen ve senarist Özcan Alper, yazar Kemal Varol’un Âşıklar Bayramı isimli romanını sinemaya uyarlayacak. Özcan Alper, bu film ile ilk kez bir edebiyat uyarlaması çekmiş olacak.
Özcan Alper, pandemi döneminde çektiği ve şu an post prodüksiyon aşamasında olan Karanlık Gece filminin tamamlanmasının ardından Âşıklar Bayramı’nın çekimlerine başlayacak. Senaryosunu Özcan Alper ve Kemal Varol’un birlikte kaleme aldığı filmin oyuncu seçimleri devam ediyor. Âşıklar Bayramı’nın 2021 yılı içerisinde çekilmesi planlanıyor.
Kemal Varol tarafından yazılan, 2019 yılının Şubat ayında yayımlanan Âşıklar Bayramı romanı bir baba-oğul hesaplaşmasını konu alıyor. Romanda, saz aşığı Heves Ali ile yirmi beş yıldır görüşmediği avukat oğlu Yusuf’un Kars’a olan zorlu yolculukları anlatılıyor. Jar, Memleket Garları, Sahiden Hikâye ve Ucunda Ölüm Var yazarın bilinen diğer kitapları arasında.
Âşıklar Bayramı, 2019 Dünya Kitap Yılın Telif Kitabı ve 2020 Attila İlhan Roman Ödülü’ne layık görülmüştü. Kitabın tanıtım metni ise şu şekilde:
Âşıklar Bayramı Romanı Tanıtım Metni
“Evvela, baba-oğul hesaplaşmasına dair bir roman bu… Kırgınlığın, kızgınlığın, suçluluk duygusuyla, hayatından çıkartma arzusunun kopamamakla boğuştuğu bir hesaplaşma. Romanın kahramanı avukatın “Her oğul gibi, ne kadar direnirsem direneyim daha en başından babama karşı yeniktim” hissinin hep orada durduğu bir hesaplaşma.
Bir yandan da kırık bir aşk hikâyesinin bulutu dolanıyor babasıyla “meselesini” halletmeye çalışan adamın üzerinde… Yoksa, iki aşk hikâyesinin mi?
Roman, aynı zamanda bir yol hikâyesi… Hem, düz anlamıyla bir yol hikâyesi: Diyarbakır’dan Kars’a yolculuk ediyoruz. Uzun yolun menzilleri, konaklama tesisleri, aramalar, kontroller, ıssız taşra köşeleri… Memleket hastaneleri…
Ama bir yandan da hafıza içinde bir yolculuğun hikâyesini dinliyoruz. Zihnin kuytularına, bilincin dehlizlerine de uzanan bir yolculuk. Her konakta çırak ve hayranlarının adeta onu beklediği saz aşığı babanın müphem ilişkilerinin ve evvel hayatındaki kadınların sırrına doğru
yolculuk… Asıl uzun yol, o işte…
Okurları, Kemal Varol’un önceki eserlerine de uğradığını sezecektir bu yolculuğun.
Aşıklar Bayramı içli bir türkü…”