Bu yıl otuzuncusu düzenlenen, Türkiye’nin en önde gelen sinema festivallerinden biri olan Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde ikinci gün geride kaldı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen sinemaseverlerin akın ettiği festivalin ulusal yarışma seçkisinden Yüzleşme, Cam Perde ve Öte filmleri gösterildi. Festivalin oldukça yoğun akışı, Çukurova Altın Koza Film Akademisi’nin düzenlediği özel söyleşiler, Belgesel Film Yarışması ve Kısa Film Yarışması finalist filmlerinin gösterimi ile devam etti.
Bu seneki ulusal yarışmanın favorilerinden olan Fikret Reyhan’ın son filmi Cam Perde görücüye çıktı. Yönetmen, Türkiye’deki herhangi bir kadının yaşadığı/yaşayabileceği bir hikâyeyi, kendine has sinema dili eşliğinde minimal fakat bir o kadar da derinlikli şekilde bizlere aktarıyor. Fikret Reyhan filme dair bakış açısını şöyle özetliyor: “Bizim filmi izlerken hissettiğimiz stresin Nesrin gibi kadınların rutini olduğunu hissettirmek istedim. Düşünsenize bir gölge var peşinizde. Hayatınız bir noktadan sonra normalleşiyor ama size her an zarar verebilecek bir gölge.”
Kadınların Peşindeki Kanlı Gölgeler: Cam Perde
Film, küçük oğluyla yaşayan, bir yandan annelik yapıp bir yandan da pastane işletmeye çalışan Nesrin’in eski kocası ve yeni sevgilisi ile girdiği çıkmazı konu ediyor. Ayrıca film, ataerkil toplumun kadın üzerinde kurduğu hegemonyayı, Türk aile yapısının çatlak yerlerini ve kadının varlık mücadelesi gibi unsurlar üzerinden yükseliyor.
Tokat Gibi Bir İlk Film: Yüzleşme
Dünya prömiyerini 42. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde yapan, ulusal yarışma seçkisinin sürpriz favorilerinden Yüzleşme filmi de seyirciyle buluştu. Televizyon dizilerinde ikinci yönetmen olarak çalıştıktan sonra sinemaya ilk adımını bu filmle atan Filiz Kuka’nın katılımıyla geçen gösterimde film ve ekibi alkışlarla uğurlandı.
Çekirdek aile ve bir bakıcı ekseninde geçen filmde; ölümün, aile içinde sır ve gerçeklerin, itirafların ağırlığının ve insan olma sancısının portesini anlatıldığı bir hikâyeyi izliyoruz yaklaşık seksen dakika boyunca. Gösterim sonrası yapılan söyleşide filme dair bakış açısı sorulduğunda yönetmen Filiz Kuka: “İnsanın kendini öldürme isteğini her zaman merak etmiştim. Yüzleşme bir nevi yüzleşememeyi de anlatıyor. Aslında yüzleşemiyorlar, şimdi başlıyor her şey. İnsanlar yüzleşemiyor aslında bu filmde” dedi.
Kadınlığın, Kadın Olmanın Hikâyesi: Öte
Bu seneki ulusal yarışmanın yine güçlü adaylarından olan Öte, yönetmen Malik Isasis ile Esra Saydam’ın ortak işi. Sırt çantası ile Türkiye’yi dolaşan bir kadının hikayesini konu edinen filmde, yol boyuncu birçok insanla tanışan Leyla, yerel halkla beklediğinden daha derin bir bağ kurar. Siyahi bir kadınım yola çıkış hikayesinden incelikli bireyler arası ilişki analizi yapan Öte, bu senenin en göze çarpan filmlerinden biri olmayı şimdiden garantiledi.
Can Turbay