Nejla Demirci’nin yönetmenliğini yaptığı ‘Kanun Hükmü’ belgeseli filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği iddiasıyla festival programından çıkarıldı. Demirci belgeseldeki kişilerin yargılanmadığını belirtirken, karar sanat dünyasında sansür olarak yorumlandı.
Belgeselin Ulusal Belgesel Yarışma seçkisinden çıkarılması nedeniyle 20 jüri üyesi yaptıkları yazılı açıklamayla; Kanun Hükmü filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla görevlerini ancak yerine getirebileceklerini duyurdu.
Yapılan açıklamada “60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması, Ulusal Belgesel Film Yarışması, Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması, Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması ve Belgesel Film Yarışması Seçici Kurulu bölümlerinde görevli jüri üyeleri olarak, ülkemizin en köklü film festivalinde Nejla Demirci’nin ‘Kanun Hükmü’ belgeselinin ani bir kararla yarışma programından çıkarılmasını şaşkınlık ve üzüntüyle karşıladık.
Filmlerde suç unsuru arayan bu bakışı ve sansür yaptırımının normalleşmesini kabul etmiyoruz. Yıllardır süren Antalya Altın Portakal Film Festivali geniş bir mutabakatla topluma aittir. Demokratik ilkelerden, ifade özgürlüğünden ödün veremez. Bu bağlamda sanatçılar için güvenli bir alan olmaya devam etmesi yaşamsaldır. Jüri üyeleri olarak bizler de meslektaşlarımızla yan yana durmayı görev biliyoruz. Aşağıda imzası bulunan jüri üyeleri olarak, 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ndeki görevimizi, “Kanun Hükmü” filminin Belgesel Yarışma seçkisine geri alınmasıyla yerine getirebileceğimizi kamuoyuna duyururuz.” ifadelerine yer verildi.
Açıklamanın altında jüri üyeleri Demet Akbağ, Ayşegül Aldinç, Onur Saylak, Özcan Alper, Mehmet Günsur, Ali Aga, Sema Kaygusuz, Behiç Ak, Zeynep Dadak, Deniz Tortum, Elif Refiğ, Hazar Ergüçlü, Paolo Bertolin, Ali Ercivan, Hakan Bıçakcı, Anna Maria Aslanoğlu, Ezel Akay, Engin Palabıyık, Senem Erdine, Ahmet Gürata imzası bulunuyor.
“Belgesel Sinemaya bir darbe”
Demirci, karara, “Bu yaşanan hukuksuzluk, açık seçik sansürün muhatabı sanat özgürlüğünden yararlanması gereken Türkiye toplumudur. Hukuk, demokrasi isteyen Türkiye toplumu mağdur edilmiştir. Bu yaşanan Belgesel Sinemaya bir darbedir” sözleriyle tepki göstermişti. Yönetmen belgeselde kanun hükmünde kararname ile görevlerinden ihraç edilen doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş‘ın hikayesini anlattıklarını belirtti.
Demirci ve Karataş hakkında yargılama süreci olmadığını ifade eden Demirci, “Doktor Yasemin Demirci ve öğretmen Engin Karataş hakkında kesinleşmiş herhangi bir yargılama süreci söz konusu değilken festival mazeret olarak belgeselin bir karakterinin yargı sürecinde olduğunu iddia ediyor” dedi.
“Yargı süreci tamamlandıktan sonra gösterilecek”
Altın Portakal Film Festivali adına yapılan açıklamada Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu filmde yer alan bir kişi ile ilgili yargı sürecinin devam ettiği saptadıklarını aktardı.
“Bu nedenle yargıya intikal etmiş bir konuda yargılama sürecini ve tarafsızlığını etkilememek adına filmin bu yılki seçkiden çıkarılmasına karar verilmiştir. Biz; sinemanın bağımsızlığına, sanatçıların fikirlerini özgürce yansıtabilmesi gerektiğine yürekten inanıyoruz. Belgeselde yer alan kişi ile ilgili yargı süreci tamamlandıktan sonra Film, Antalya’da gösterilecektir” ifadelerini kullandı.
Nejla Demirci’nin açıklaması: