ÖNCE MÜZİK VARDI! Fil’m Hafızası müzik temalı yeni kısa film seçkisini sinefillerle buluşturuyor.
19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan sinema, 1900’lerin başına kadar sessizdi. Ancak bu sessiz görüntüler yönetmenin istediği duyguyu maalesef yakalayamıyordu. Sessiz sinema tarihi boyunca, kimi zaman bir piyanist, kimi zaman bir orgcu ve hatta kimi zaman da bir orkestra, filmin o anki hissiyatına uygun bir müzikle eşlik etmeye başladı. Yedinci sanat olan sinema, ikinci sanat müzikle buluştu ve sonra da hiç ayrılmadılar.
Birlikte keşfetme ve sosyalleşme deneyimi yaşatan Fil’m Hafızası; yeni kısa film seçkisini 9 Temmuz Salı akşamı saat 19:30’da Kadıköy Sineması’nda sunuyor. Müzisyen Nova Norda’nın misafirliğinde gerçekleşecek etkinlikte özenle hazırlanmış kısa film seçkisini izleyecek ve ardından İrem Naz Güvel’in moderatörlüğündeki canlı söyleşimizde seçkideki kısa filmleri, sinemanın müzikle ilişkisini ve sanatçının müzik geçmişini konuşacağız.
“Keşfetmenin Keyfi hosted by Nova Norda” etkinliğinin biletlerini 28 Haziran tarihi itibariyle Biletinial web sitesinden ve Kadıköy Sineması’ndan temin edebilirsiniz. Bu özel etkinlik için biletler 300 adetle sınırlıdır.
Bilet fiyatı: 20 TL
Bilet almak için tıkla!
Fil’m Hafızası ekibi olarak şimdiden iyi seyirler dileriz!
NOVA NORDA HAKKINDA
1 Mart 1991 tarihinde dünyaya geldi. Küçük yaşlarda piyano çalarak başladığı müzik hayatına, Boğaziçi Üniversitesinde sosyoloji eğitimi aldığı sıralarda katıldığı rock korosunda devam etti.
Bir süre özel sektörde çalışarak kariyerini yarım bırakıp profesyonel müziğe yöneldi. Single ve akustik çalışmalarıyla Türkiye’nin beğenisini kazanan sanatçı, 2020 yılında pandemi sonrası sürekli yenilediği tarzı ve büyüyen dinleyici kitlesiyle kariyeri bütün hızıyla devam etmekte. Sahnelere NN 2.0 Türkiye turnesiyle geri döndü. 2022’nin üçüncü ayında ilk solo stüdyo albümü olan Paralel Evrende Dünya Tarihi isimli albümünün 22 Nisan 2022 tarihinde yayınladı. Dinleyicilerinden gördüğü yoğun talep ve destek sonrasında kendi merchlerini satışa sunan Nova Norda 2023 Haziran ayında ürünlerini norda.co adlı marka altında toplayarak girişimcilik alanında da genişletmiş oldu.
Seçki ve Altyazı:
Ayşe Şimal Gürdamar
Büşra Yayla
Çağla Demirbaş
Filiz İlgezen
Hasret Özer
Günsu Akçatepe
Pelin Çılgın
Zeynep Özaydın
Zelal Berfin Tataroğlu
SEÇKİ FİLMLERİ
Sousaphone (2019)
Flo Linus Baumann / ABD, İsviçre / 13′
Heyecanla beklediği konseri yaklaşan bir suzafon sanatçısı, enstrüman çalma becerisini kaybeder. Kendi sesini tekrar bulmaya çalışan Joseph, çevresindekilerin onayı için çabalarken umduğunu bulamaz.
Yaşlanma ve yitirme temalarını içtenlikle işleyen yönetmen Flo Linus Baumann, bir sanatçının yetersizlikle mücadelesini karanlık komedi türünde, gerçeküstü unsurlarla anlatıyor. Baumann filmi yaratırken babasının emeklilik sürecinden ilham aldığını belirtiyor. 2019 Sapporo Uluslararası Kısa Film Festivali’nden en iyi oyuncu ve jüri özel ödüllerini alan Sousaphone, insan olmanın kırılganlığını metaforlarla işliyor.
Kulturen (2018)
Ian Robertson / Norveç / 26’
Arvid ve kız kardeşi, büyük bir konserin prömiyerinin yapılacağı konser salonunda çalışırlar. Arvid, spot ışığının kız kardeşinin üzerinde olmasına dayanamaz ve hem kendi hem de kız kardeşinin gecesini sabote etmeye başlar. Bu durum, dram ve komedinin müzikle harmanlandığı bir olaylar serisine yol açar. Emanuel Nordrum’un yazdığı ve Ernst De Geer’in yönettiği 2018 yapımı bu kısa film, izleyiciyi hırs ve kıskançlık gibi duygularla yeniden tanıştırırken güldürmeyi de ihmal etmez.
Mr. Foley (2009)
Enda Loughman & Mike Ahern / İrlanda / 5′
Müziğin kapsamını genişleten bu filmde; gözlerini hastanede açan bir adamın, onun hayatını seslendiren ses efekti sanatçıları ile bozuşmasının getirdiği komik bir hikâyeyi izliyoruz. İrlandalı yönetmen ikilisi Mike Ahern ve Enda Loughman’ın girişimi D.A.D.D.Y. imzalı bu film, dünya çapında birçok festivalde gösterildi.
Woody (2013)
Stuart Bowen / Avustralya / 10′
İstemediği bir işin içinde sıkışıp kalan, elleri iki tahta kürekten ibaret olan Woody’nin tek bir hayali var: piyano çalmak. Ne kadar imkansız bir hayal gibi görünse de, yaşamını sürdürdüğü her bir dakika büyük bir piyanist olmanın hayalini kuruyor. Evde, rüyasında ve istemediği işine giderken. Stuart Bowen tarafından yönetilen ve stop motion tekniği ile çekilen bu kısa film, büyük hayallerimizin kontrolümüz dışına çıkması ve bir felaketin nasıl müziğe dönüşebileceği ile ilgileniyor.
Kara Kutu (2020)
Can Deniz Atıcı / Türkiye / 15′
Film, sırtında bir keman kutusuyla İstanbul karmaşasının içine atılan 11 yaşındaki Selin’in, hayatına yön verecek olan konservatuvar sınavına hazırlanma ve tek başına ayakta kalma mücadelesini konu alıyor. Film sürpriz sonuyla izleyicinin merak duygusunu son ana kadar canlı tutmayı başarıyor.
Can Deniz Atıcı’nın kendi yazdığı ve yönettiği ilk film olan Kara Kutu, 20. Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Kısa Metraj kategorisinde yarıştı ve Saraybosna Film Festivali başta olmak üzere birçok festivalde gösterildi.