Sinema tarihine öncülük eden sessiz filmler, Türkiye’de ilk kez 9-12 Ekim 2014 tarihlerinde “İstanbul Sessiz Sinema Günleri” adıyla seyirciyle buluşuyor.
Sinemanın doğduğu 1895 yılından 1927’ye kadar olan dönemde sinema sessizdir. Teknik anlamda sesin kaydedilemedigi filmlerin görsel anlamda anlatımı ve gücü öne çıkar. Sinema tarihine öncülük eden ve halen birçok sinema yapımcısına, sinemasevere, oyuncuya ilham kaynağı olan sessiz filmler ilk kez bu yıl İstanbul Sessiz Sinema Günleri adıyla Filli Boya’nın ana sponsorluğunda izleyiciyle buluşuyor. Bu etkinlik son dönemde sessiz sinemaya ve film restorasyonu konusuna ilginin artması ve dünya çapında düzenlenen birçok sessiz film festivalindeki eserlerin Türkiye’deki sanatseverler ile buluşması açısından büyük bir önem taşıyor. Yüz yıl öncesinin kültürel, toplumsal, siyasi ve sanatsal gündemine ışık tutan etkinlik, izleyicisine tarihe tanıklık etme şansını sunuyor.
Yakın bir tarihte açıklanacak ayrıntılı festival programında yer alan bölümler arasında, dünyanın çeşitli arşivlerinden Osmanlı dönemi görüntülerinin bir araya getirildiği “Osmanlı’dan Görüntüler” kapsamında bir seçki, Eye Filmmuseum Sessiz Sinema Kuratörü Elif Rongen-Kaynakçı’nın küratörlüğünde sunuluyor. Türkiye sinemasının 100. yıl kutlamalarının yapıldığı bu yılda, bir taraftan 1914’de, 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına ramak kala çekilmiş pasifist Belçika filmi Maudite Soit la Guerre ve diğer ülkelerden yüz senelik örneklere yer verilirken, diğer taraftan sinema tarihinde çığır açan ve günümüzde halen değerinden önem kaybetmemiş kilometre taşlarına kadar birçok şaheser yeni restore edilmiş versiyonlarıyla izleyiciyle buluşuyor.
Charlie Chaplin’in sinemaya ilk adım attığı döneme denk gelen Keystone Stüdyoları’ndaki yılları tam yüz yıl öncesinden bugüne ulaşıyor. Ayrıca sinemanın baş yapıtlarından Caligari bu yıl dünya prömiyeri gerçekleştirilen renklendirilmiş restorasyonuyla izleyicileri perdeye kitliyor.
Etkinlikle ilgili detaylar için; http://on.fb.me/1wnC2O8