2.İstanbul Tasarım Bienali kapsamında bu yıl, “Tasarım Rotalar”ına çeşitli bölgelerin kendine has dokularının inceleceği “Tematik Rotalar” ekleniyor.
Tasarım Atölyesi Kadıköy(TAK) ve İstanbul’un önce gelen tasarımcı, mimar,akademisyen ve kültür kurumlarının işbirliğiyle oluşturan programın içeriği şöyle;
Kadıköy Font Rotası
Yürütücüler: Can Güvenir, Emrah Özturan, Koray Gelmez, Gülname Turan
Rota günleri: 1 Kasım, 22 Kasım
Başlangıç noktası (her rota günü): Haydarpaşa Tren İstasyonu, 10.00
Kent iletişiminde önemli bir yere sahip olan harflerin, yazıların, ikonların ve sembollerin çoğu zaman farkında olmayız. Bu tipografik unsurları içeren yapılar sadece bilgi vererek yönlendirme yapmaz aynı zamanda kent tarihi ve kent kimliği açısından önemli ipuçları içerir. Kadıköy’ün fontlar üzerinden fark edilmesini amaçlayan bu rota, gündelik hayatta bilgilenmek için başvurulan bina isimliklerini, tabelaları ve levhaları kapsayacak ve Kadıköy’e ait görsel değerler yorumlanacak.
Tasarım Sarayları Rotası
Yürütücüler: EUNIC (Avrupa Birliği Ulusal Kültür Merkezleri) ve Jacob de Baan işbirliği ile
Rota günü: 6 Kasım 2014, 10.30
Başlangıç noktası: Romen Kültür Merkezi, Sıraselviler Cad. No: 21, Taksim, Beyoğlu, 10.30
İstanbul Tasarım Haftası boyunca EUNIC Türkiye, üye devletlerin konsolosluk binaları ve kültürel kurumlarına yürüyüş turu düzenleyecek. Rota kapsamında İsveç Başkonsolosluğu, Dimitrie Cantemir Romen Kültür Merkezi, Adam Mickiewicz Müzesi, Goethe-Institut, İtalyan Kültür Merkezi, Yunanistan Başkonsolosluğu – Sismanoglio Megaro Binası ziyaret edilecek. Katılımcılar hem binaların tarihçesiyle hem de etkinlik ve programlarla ilgili bilgi alacaklar.
*Katılımcılar kimlik kartlarını getirmek zorundadır.
Kadıköy Ses Rotası
Yürütücüler: Oğuz Öner, Didem Duman
Rota günleri: 14 Kasım, 5 Aralık
Başlangıç noktası (her rota günü): Eminönü – Karaköy İskelesi, 10.00
Bu rotada sembol sesler (soundmark) açısından zengin ve kaotik bir kentsel mekân olan Kadıköy Meydanı’ndaki çiçekçiler, konservatuardaki opera & klasik müzik dersleri, büfeciler, vapur ve giriş-çıkış yapan yolcular, akbil, ezan, tramvay, martı, trafik, deniz gibi ses kaynakları, yapılaşmış çevre sesleri vs. incelenecek. Kullanıcının bu seslerle ilişkisi, bu sesler ve mekânla ilgili algısı araştırılarak katılımcıların mekânın okunmasına yönelik farklı bir algılama yöntemi deneyimlemesi sağlanacak.
Koku Tasarım Rotası
Yürütücü: Cansu Şekular
Rota I: Gedikpaşa Ayakkabı Üreticileri
Rota günü: 15 Kasım
Başlangıç noktası: Çemberlitaş Hamamı, 10.00
Koku yönünden değişik bir profile sahip olan bu rota, her sokak geçişinde farklı bir duyusal deneyim sunuyor. Bu rota, İstanbul ticareti ve günlük yaşamının izinde bölgeyi bu sefer koku ve gündelik yaşam ekseninde arşınlama imkânı sunuyor.
Katılım şartı: Yürüyüşe kokulu herhangi bir kozmetik ürünü kullanmadan gelmeniz önemle rica olunur.
Rota II: Kadıköy’den Moda’ya
Rota günü: 13 Aralık
Başlangıç noktası: Kadıköy Karaköy- Eminönü İskelesi, 10.00
Kadıköy’ü bir de kokularıyla keşfetmeyi amaçlayan bu rota, sokaklarından her gün geçtiğimiz Khalkedonya üzerinde gizli bir deneyim sunuyor.
Katılım şartı: Yürüyüşe kokulu herhangi bir kozmetik ürünü kullanmadan gelmeniz önemle rica olunur.
2014 Maslak: Çeperde Archi-Walk
Yürütücüler: Ali Bakova, Gökhan Karakuş
Rota günü: 15 Kasım ve 6 Aralık
Başlangıç noktası: Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 10.00
Bir kent bölgesi olarak Maslak deneyimi 21. yüzyılın distopyavari kentleşmesini ilk elden anlamak için bir fırsat teşkil ediyor . Psiko-coğrafi bir yürüyüşte tasarımcı Ali Bakova ve mimari teorisyen/eleştirmen Gökhan Karakuş ‘dérive’ yoluyla katılımcıları bugünün Maslak gerçeği içinde gezdirecekler. Bu yürüyüşün bir parçası olarak tasarım, mimari ve kentleşmenin sembolik doğası, İstanbul’un peyzaj deneyiminin kişisel ve sosyal dinamiklerine dair derin bir anlayışa katkıda bulunacak.
Kadıköy Ağaç Rotası
Yürütücü: Seda Kurt Şengün
Rota günleri: 22 Kasım, 29 Kasım
Başlangıç noktası: Tasarım Atölyesi Kadıköy (TAK) / Adres: Rasimpaşa Mah. Duatepe Sok. No: 61 Yeldeğirmeni Kadıköy, İstanbul, 10.00
Günümüzde yapım, yıkım, hafriyat, moloz gibi kavramlar ile sıkça karşılaşılan İstanbul’da ağaçlar zarar görmeye başladı. Kentliye olan katkısı tartışılmaz nitelikte olan ağaçlar, İstanbul’un bazı bölgelerinde hâlâ yaşayabiliyorlarken, düşünsel-nesnel ve teknik bir koruma çabası içerisine girilmesi gerekir. Kadıköy sahil bölgesinde birçok sokak şimdiye kadar tarif edilmemiş ağaçların izlenebileceği yürüme parkurlarıdır. Yalnızca park ve bahçelerin ağaçları ve bir kısım anıt ağaçlar ile ilgili envanterin bulunduğu Kadıköy’de, rotalardaki sokak ağaçları tarifleniyor. Ağaç rotası, kent ve doğa birlikteliğini en iyi şekilde açıklayan ağaçların varlığını hissedilir hale getirmeye amaçlıyor.
Önemli Notlar
* Tur ücretine katılımcıların yeme/içme giderleri dahil değildir.
**Katılımcı sayısı her yürüyüş için 20 kişi ile sınırlıdır, katılımcı sayısının 5′in altında kaldığı turlar gerçekleştirilemeyecektir.
Tasarım Rotaları açık havada yapılmakta ve rotalar kimi zaman yokuş ve dik merdivenler içerebilmektedir. Katılım kararı bu durum gözetilerek verilmelidir. Tasarım Rotaları sırasında hava ve yol durumları sebebiyle ortaya çıkabilecek olumsuz koşulları gözetmek ve bunlara karşı hazırlıklı olmak veya önlem almak katılımcıların kendi sorumluluğundadır . Rota süresi ortalama üç buçuk saattir
Tematik Rotalar’a bilet satın almak için; http://tasarimbienali.iksv.org/tr/arsiv/haberarsivi/p/1/1023