Norgunk Yayıncılık’ın Bilgi Sinema Kulübü işbirliği ile düzenlediği “Deleuze ve Sinema” etkinliği kapsamında Robert Bresson’un Rastgele Baltazar (Au Hasard Balthazar, 1966) filmi izleyiciler ile buluşacak.
Au Hasard Balthazar
-1966, siyah & beyaz, 95 dakika, Fransızca, Türkçe altyazılı-
Oyuncular: Anne Wiazemsky, Walter Green, François Lafarge
Gösterim Tarihi: 05 Aralık, Cuma, 17:00
Gösterim Mekanı: Santralistanbul / E1-207
Etkinlik herkese açık ve ücretsizdir. Yer kısıtlı olduğu için [email protected] ‘a mail atarak yer ayırtabilirsiniz.
Au Hasard Balthazar, Türkçe adıyla Rasgele Balthazar, sıklıkla bir “film ressamı” olarak tarif edilen ve sinema tarihinin en ayrıksı ve kişisel yönetmenlerinden biri olan Robert Bresson’un 50 yıllık kariyeri boyunca çevirdiği her biri ayrı bir kategoriye sokulabilecek 14 filminden 8. sidir. Filmin senaryosunu da Bresson yazmış ve her zaman olduğu gibi bu filminde de amatör oyuncularla (Bresson onlara model demeyi tercih ediyordu) çalışmıştır. Oyunculardan Anne Wiazemsky (Marie rolünde) ve François Lafarge bu filmden sonra profesyonel olmuşlardır.
Kendine özgü deneyüstücü (transcendental) ve ruhani (spiritual) sade bir üslup geliştirmiş olan Bresson koyu bir Katolikti ve bu filmi de birçok filmi gibi dinsel alegoriler içeren bir mesel olarak kabul edilebilir. Filmin baş kahramanı bir eşektir ve doğduğunda ilk sahipleri olan çocuklar tarafından bir oyun olarak vaftiz edilirken Balthazar ismi verilmiştir. Filmde Balthazar’ın doğumundan ölümüne kadar olan çileli öyküsü ve ona paralel olarak olayın geçtiği köyün ve oradaki yaşamın öyküsü ‘resmedilir’. Eşek kimisi şefkatli kimisi zalim çeşitli sahipler arasında el değiştirdikçe ve onlardan eziyet gördükçe bir anlamda yüklerini çektiği bu insanların günahlarını da çeker. Bresson’un bir hayranı olan Jean-Luc Godard’a göre “Rastgele Balthazar” bir buçuk saate sığdırılmış yaşamın ta kendisidir.
Film Bresson’a aynı yıl Venedik Film Festivali’nde OCIC ödülü kazandırmıştı. 1967′de ise kendi ülkesinde, “Fransız Sinema Eleştirmenleri Sendikası En İyi Film Ödülü” nü aldı.
Afiş Tasarımı: Yurdaer Altıntaş
Detaylar için; https://www.facebook.com/events/1498992357032577/