Masal Terapi, masal anlatıcısı, eğitmeni ve sanat terapisti Judith Malika Liberman’ın kendi ifadesiyle “okuyanlar için bir hayat pusulası” olarak hayal edip yazdığı bir masal kitabı.
Bana göre kesinlikle bir baş ucu kitabı değil, bir çanta kitabı, hatta gezgin bir terapist!
Kitapta, hayata dair birçok konuda farkındalığımızı artıran, ruhumuza ve zihnimize rehberlik eden 50’den fazla masal yer alıyor. Ancak kitabı esas farklı kılan, her masalın sonunda, masalın ana mesajının yanı sıra okuyucunun bu mesajla ilgili çıkarımlarını ve hayatındaki izdüşümlerini yazmaya teşvik eden seyir defteri ve alıştırmalara yer verilmiş olması. Önce okuyorsunuz, sonra düşünüyorsunuz, ardından yazarak deneyimliyor ve sonunda bir nefes alıyorsunuz.
Kitabı ilk elime aldığımda kendimi durduramadım ve art arda bütün masalları okumaya başladım. Ancak sonradan farkettim ki hızlı tüketilmemesi gereken bir kitap bu. Yazarın da önerisi bu şekilde. Kitabı elinize alıp, rastgele bir sayfa çevirmek ve önünüze çıkan masalı okuyarak o anınıza uygun bir mesaj yakalayabilmek bu kitabı en özel ve anlamlı kılan şey.
İşte canınız mı sıkıldı açın bir masal okuyun. Vapurda giderken aklınız karıştı ve denize bakmak bile keyif vermemeye mi başladı? Açın bir masal okuyun. Yalnız hissediyorsunuz ve canınız hiçbir şey yapmak istemiyor mu? Siz yine de açın ve bir masal okuyun. Gitmekle kalmak arasında sıkışıp kaldınız ve bir karar mı vermeniz gerekiyor? Açın bir masal okuyun.
Gezgin terapistinizi yanınızdan ayırmayın.
Şimdi kitabı elime alıp bir sayfayı açıyorum ve karşıma çıkan masaldaki mesajı ve alıştırmayı buraya bırakıyorum. Belki tam da şu an ihtiyacınız olan farkındalık bu satırlarda gizlidir.
Mesaj: Neyi kanıksadığını keşfet.
Hep diğer bahçedeki çimenler daha yeşilmiş gibi gelebilir. Şehirde yaşıyorsak kırsalın güzelliğine ve sadeliğine özeniriz. Kırsalda yaşıyorsak şehrin sosyalliğinin ve kültürel etkinliklerin özlemini duyarız. Her saniye bir seçim yapar ve bazı şeylere hayır deriz. Seçimlerinin arkasında durabilir misin? Şu anda sahip olduğun hayatı tamamen kucaklayıp elindekilerin değerini bildiğinde çok güzel değişimler görebilirsin.
Alıştırma: Diğer sen’e yolculuk
Mahallenden, köyünden ve şehrinden çık ve sonra yeni bir bakış açısıyla dönmeyi dene. Bildiğin yer hakkında bütün bildiklerini bir tarafa bırak ve buraya yeniden, sanki ilk kez geliyormuş, ilk kez görüyormuş gibi bakmayı seç. Gezgin bakış açını geliştir, detaylardaki güzellikleri gör ve kalbinin nasıl büyülendiğini hisset.
Keyifli okumalar…
*Daha fazlası “Dünya Kaç Bucak?“ta!