Pera Müzesi, metafizik sanatının öncüsü, 20. yüzyılın en sıra dışı sanatçılarından birini, Giorgio de Chirico’yu ilk kez Türk sanatseverlerle buluşturuyor.
Sanatçının yapıtları “Dünyanın Gizemi” başlığı altında 24 Şubat’tan itibaren görülebilecek.1 Mayıs tarihine dek sürecek olan sergiye sanatçının tüm dönemlerine, temalarına, felsefi arayışlarına ve sanatsal serüvenine ışık tutan kapsamlı bir kitap eşlik ediyor.
Pera Müzesi, metafizik üzerine yapıtlarıyla gerçeküstücülüğe esin kaynağı olan ikonik sanatçı Giorgio de Chirico’nun (1888-1978) eserlerini, Roma, Giorgio ve Isa de Chirico Vakfı işbirliğiyle 24 Şubat-1 Mayıs tarihleri arasında sergiliyor. Giorgio de Chirico, ölümünden yıllar sonra, “Dünyanın Gizemi” adlı sergi aracılığıyla ilk kez babası Evaristo de Chirico’nun doğduğu kent olan İstanbul’u eserleriyle ziyaret ediyor.
Sanatçının yaklaşık 70 resim, 2 litografi serisi ve 10 heykelini bir araya getiren sergi, 1909 tarihli erken dönem eserinden 1970’lerin ortalarına, son dönem yapıtlarına dek geniş bir panorama sunuyor.
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Giorgio de Chirico (1888-1978) Kimdir?
Gerçeküstücü ressam. Volos, Yunanistan’da İtalyan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Scoulo metafisica sanat hareketinin kurucusudur.
Giorgio de Chirico efsanesinin kaynağı onun “metafizik resimleri”dir. Bu resimler, ilkin 1909 yılında, bir öğleden sonra Floransa’daki Santa Croce Meydanı’ında otururken sanatçının içine doğmuştur. Başta sürrealistler olmak üzere, birçok avangard sanatçıyı baştan çıkarmıştır. “Metafizik Resimler”, neoplatonik düşünceyle Nietzsche felsefesini, antik mitolojiyi ve sanatçının kendi mitini eklemleyen gizemli, sembolik bir dil kurarlar. Bu dilin grameri geometridir, “ilahi bir geometri” olduğuna inanılan perspektiftir, hafızanın kayıtlı olduğu tiyatro mekânıdır. De Chirico’nun sanatında geometriyle, perspektifi ve tiyatroyu birbirlerine eklemleyen mimarlıktır. Ona göre, gerek evrenin, gerekse kendi sanatının esrarı mimarlık sayesinde hissedilir.
Çağdaş metafizik Italyan resminin ünlü adlarından, Schopenhauer ve Nietzsche gibi filozofların, Böcklin ve Klinger gibi ressamların etkisinde kaldı. 1906’dan 1919’a değin metafizik
resim anlayışını sürdürdü.
De Chirico birbiri ardına gelen çığır açıcı yeniliklerle anılan 20. yüzyılın en özgün ve farklı isimleri arasında yer aldı; özellikle metafizik dönem resimleriyle RenéMagritte, Paul Delvaux, Man Ray, Pierre Roy, Salvador Dali, YvesTanguy gibi sürrealistler üzerinde büyük etkisi büyük oldu.