Documentarist 11. İstanbul Belgesel Günleri 9 Haziran Cumartesi atölyeler ve film gösterimleri ile başlıyor.
Documentarist 11. İstanbul Belgesel Günleri, birbirinden önemli filmleri, konukları ve yan etkinlikleriyle 9 – 14 Haziran’da İstanbullulara eksiksiz bir belgesel şenliği yaşatacak!
Festival programı bu sene Türkiye Panorama, Uluslararası Panorama, Filistin: Direnen Gerçeklik, 1968: 50’inci Yıl, Konuk Ülke: İsveç, Kadınlar Vardır, Canlandırma Belgeseller ve Kuir Belgeseller başlıklı bölümleri ve bir dizi atölye ile yan etkinlikleri içeren zengin bir çeşitlilik sunuyor.
Dünyadaki sıcak gelişmeler kadar yakın ve uzak tarihin olaylarına ışık tutan filmlerin buluştuğu programda, Suriye’deki savaşla ilgili çarpıcı belgesellerden Ortadoğu’nun kanayan coğrafyası Filistin’e, Kolombiya’dan Azerbaycan’a, Cezayir’den Japonya’ya, İran’dan Polonya’ya, Batı Sahra’dan İsveç’e dünyanın bir çok köşesine yakından bakma fırsatı bulacağız.
Geçen yıl Berlinale’de En İyi Belgesel seçilen “Hayalet Avcılığı” (Ghost Hunting, Raed Andoni)
Bugüne kadar sayısız ödül kazanan “Babalar ve Oğullara Dair” (Of Fathers and Sons, Talal Derki)
Yine geçen yılın en beğenilen belgesellerinden “Kurşundan da Güçlü” (Stronger than a Bullet, Maryam Ebrahimi)
Daha önce “Budrus” adlı filmini gösterdiğimiz Julia Bacha’nın yeni belgeseli “Naila ve Başkaldırı” (Naila and the Uprising)
Kendine has bir çekim tekniği geliştiren usta yönetmen Leonard Retel Helmrich’in son yapıtı “Uzun Dönem” (The Long Season)
İran’da futbol yapan kadınların anlatıldığı “Örtülü Futbol” (Football Under Cover, Ayat Najafi-David Assmann) festivalde İstanbul seyircisiyle buluşacak önemli filmler arasında.
Maryam Ebrahimi, Ayat Najafi ve “Uzun Dönem”in görüntü yönetmenliğini üstlenen Suriyeli sanatçı Ramia Suleiman festival konuğu olarak filmlerinin gösterimlerine de katılacak.
Filistinli oyuncu ve belgeselci Mohammad Bakri‘nin Onur Konuğu olduğu Documentarist 11. İstanbul Belgesel Günleri’nde yerli ve yabancı belgesellerin gösteriminin yanı sıra festivalde, Tomaş Doruşka ve A. Nazlı Kaya’nın eğitmenliğinde Anima-Doc Atölyesi, Ayris Alptekin ile Yaratıcı Kurgu Atölyesi, Gürşat Özdamar’la Çocuklarla Sinema Atölyeleri, Mohammad Bakri’nin “Filistin’in Direniş Sineması” başlıklı sinema dersi ile bir dizi panel, forum ve söyleşi gerçekleşecek
Etkinlik Detayları
Açık Toplum Vakfı, Hollanda, İsveç ve Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, İsveç Enstitüsü, Goethe Enstitüsü gibi kurumların desteği ve birçok kurumun işbirliğiyle gerçekleşen Documentarist 11. İstanbul Belgesel Günleri’nin film gösterimleri; Aynalı Geçit (Galatasaray), Mimarlar Odası (Karaköy), Fransız Kültür Merkezi (Taksim) ve Kadıköy Sineması’nda (Kadıköy); yan etkinlikler ise Yapı Kredi Kültür Sanat, BiTiyatro ve Tütün Deposu’nda gerçekleşecek. Yerli filmlerin ve yan etkinliklerin ücretsiz olduğu festivalde yabancı filmlere giriş ücreti 5 TL. Biletler festival boyunca mekan girişlerinden temin edilebilir.
1991 yılının 11 Ağustos'unda doğdu. İradesi dışında gerçekleşen bu olay takdir edersiniz ki birtakım aktiviteler gerçekleştirmesine de olanak tanıdı. Bu kez iradesiyle; izliyor, okuyor, yazıyor, yemek yapıyor ve yiyor. Psycho izlemekten ve barbunya yemekten asla sıkılmıyor.