Küf ve Kronoloji filmlerinin yönetmeni ve senaristi Ali Aydın MUBI ile ilgili aldığı kararı duyurdu.
Küf ve Kronoloji filmleri ile tanınan ve Küf ile Venedik Film Festivali, Selanik Film Festivali gibi uluslararası festivallerden ödülle dönen yönetmen ve senarist Ali Aydın, dijital film platformu MUBI ile ilgili aldığı kararın yer aldığı bir açıklama paylaştı. Ödüllü yönetmenin önce kendi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım Kaan Müjdeci, Can Evrenol gibi yönetmenlerden destek aldı. Daha sonra Fil’m Hafızası’na özel bir açıklama gönderen yönetmenin bu duyurusuna MUBI’nin nasıl bir dönüş yapacağı merak ediliyor.
“Sanırım bu açıklamaya şöyle başlamak yerinde olur: 6 Şubat’ta yaşanan felakette şunu gördük ki 20 yıl boyunca ülkeye hakim olan siyasi iklim, sinema sektörü dahil handiyse her kuruma sirayet etmiş. Bu durumdan nasibini herkes aldı, alıyor. Söz gelimi hangi yönetmen, senarist kendine oto-sansür uygulamadığını söyleyebilir? Ahlaken büyük bir çöküntü içindeyiz. Ya hep birlikte gerçek anlamda belirli kurallara dayalı bir sinema sektörü inşa edeceğiz ya da birileri bizi sömürmeye devam edecek.
Mubi’ye olan tepkim ise birdenbire oluşmuş bir tepki değil. Mubi bir dijital platform ve fakat diğer platformlardan farklı olarak içerikleri “Art House” filmlerden oluşuyor. Ve filmlerimizin izleniyor olmasını sağlıyor. Buraya kadar hiç kimsenin hiçbir şeye itirazı yoktur sanırım. Benim itirazım Mubi’nin Türkiye’den aldığı filmlere uyguladığı fiyat politikasıyla başlıyor.
Birincisi Mubi filmlerimizi şeffaflıktan uzak bir yöntemle ve olabildiğince ucuza alıp kütüphanesine ekliyor. Peki yurt dışı film alım sürecini nasıl yürütüyor Mubi? Bunu da bilmiyoruz. İşte tuhaflık tam olarak burada başlıyor. Uluslararası nitelikteki ve abonelik ücretleriyle büyüyen bir şirketten ilk beklentiniz şeffaflık olmaz mı? Şu şartlar altında bırakın şeffaflığı soru soracağınız muhatabınız bile yok.
Mubi’nin fiyat politikasına ek olarak bir de The Match Factory isimli uluslararası bağımsız film dağıtım şirketini satın alması da bambaşka bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Mubi bir dağıtım şirketini satın alamaz mı? Alabilir elbette ama hangi şartlarla hareket edeceğini açıklamak zorunda. Çünkü burada atacağı her adım haksız rekabete yol açacaktır. Herkesin bildiği bir şeyi hatırlatmakta bir sakınca görmüyorum: Film dağıtım şirketleri Film Festivallerinin film alım politikalarını değiştirme gücüne sahiptir. Yani festivaller üzerinde çok ciddi etkileri var. Mubi elindeki bu güçle (The Match Factory) nasıl hareket edecek? Rekabet şartlarına riayet edecek mi yoksa kendi menfaatleri doğrultusunda mı hareket edecek?
Sinema ve Televizyona içerik üreten bir profesyonel olarak, içeriklerimiz olmadan Türkiye’deki varlığını devam ettirmesi handiyse imkansız olan bir platformun bu yaklaşımını kabul etmiyorum. Hele ki bunu özgürlükçü bir kisveye bürüyerek yapmalarını hiç kabul etmiyorum.
Ben kendi adıma bundan sonra hiçbir filmimi Mubi’ye vermeyeceğimi söyledim. Ve söz verdiğim gibi aboneliğimi iptal ettim. Sektör bileşenlerini de bu soruna bir çözüm bulmaları için sorumluluk almaya davet ediyorum.
Yönetmen, Senarist
Ali Aydın”