Sinema dünyasının en önemli film festivallerinden Berlin Film Festivali’nin heyecan yaratan programından yedi film, Berlinale’den hemen sonra dünyada ilk kez !f İstanbul’da gösterilecek. Yılın gizli hazinelerinden “Motör: Kopya Kültürü & Popüler Türk Sineması” da özel kurgusuyla !f İstanbul’a geliyor!
İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde 12 Şubat’ta başlayacak 14. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, Berlin Film Festivali’nin merakla beklenen filmlerini İstanbul’a getiriyor. Dün başlayan festivalden yedi film, Berlinale’den hemen sonra dünyada ilk kez !f İstanbul’a konuk olurken, yılın gizli hazinelerinden “Motör: Kopya Kültürü & Popüler Türk Sineması”, özel kurgusuyla gösterilecek.
Maddin ve Yes Men İstanbul’a geliyor!
“Digiturk Galaları” bölümünde izleyeceğimiz iki film aynı zamanda yönetmenlerini de İstanbul’da ağırlayacak. “The Forbidden Room/Yasaklı Oda” adlı son başyapıtıyla Guy Maddin; “The Yes Men Are Revolting/Yes Men İsyanda” ile aktivizmin çılgın çocukları Igor Vamos ile Andy Bichlbaum, nam-ı diğer Yes Men; James Franco ve Zachary Quinto’nun başrolünü paylaştığı ve şimdiden fırtınalar koparan “I am Michael/Ben, Michael” ile Justin Kelly ve yakın arkadaşı Rainer Werner Fassbinder’le 1970 yılında yaptığı uzun konuşmalar ve röportajları buluşturduğu “Fassbinder – To Love without Demands/Fassbinder: Talepsiz Sevmek” ile Danimarkalı sinemacı Christian Braad Thomsen, filmlerinin gösterimleri için Berlinale’den hemen sonra İstanbul’da olacak.
“Look of Silence” da !f’te
Berlinale’den !f’e gelecek diğer filmler ise; geçen yılın en iyileri listesinde ilk sıralarda yer alan “The Act of Killing” ile bizi şoke eden Joshua Oppenheimer’ın Venedik’te 5 ödül birden kazanan yeni filmi “Look of Silence/Sessizliğin Bakışı”; başarısız bir rock grubunun amatör müzik yarışmasına katılmak için çıktığı tuhaf yolculuğu anlatan, bilimkurguyla müzikali buluşturan, B sınıfı ve camp film tutkunları için gerçek bir hazine değerindeki “Dyke Hard” ve Nairobi merkezli disiplinlerarası örgütlenme Nest Kolektifi’nin 2013’te Kenya’da kuir olma deneyimlerini araştıran projesi sonucu çekilen ve Afrika’da LGBTİ haklarının trajik durumunu gözler önüne seren, beş kısa filmli “Stories Of Our Lives/Yaşamımızdan Hikâyeler”.
“Motör: …” özel kurgusuyla gösterilecek
Bir diğer Berlinale filmi ise, Türkiye asıllı yönetmen Cem Kaya’nın binlerce Yeşilçam filminin ve yaptığı yüze yakın söyleşinin ürünü olarak yedi yılda tamamladığı “Motör: Kopya Kültürü & Popüler Türk Sineması”. 1960 ve 1970’lerde dünyanın en büyük film üreticilerinden birine dönüşen Yeşilçam’ın Tarzan’dan Drakula’ya, Oz Büyücüsü’nden Uzay Yolu’na, pek çok Batı çıkışlı filmin Türk versiyonlarını çekme süreçlerini konu alan film, Locarno ve Berlinale’de gösterilen 97 dakikalık özel kopyasıyla Türkiye’de ilk kez seyirci karşısına çıkacak.