8. Malatya Uluslararası Film Festivali‘nden aldığı Proje Ödülü ile TRT Ortak Yapımı‘nı kazanan “Bir Düş Gördüm” uluslararası başarılarına bir yenisini daha ekledi.
Bu zamana kadar 62 uluslararası film festivaline seçilme başarısı gösteren ve 37 farklı ülkede Türkiye’yi temsil eden, Murat Çeri’nin ilk uzun metrajlı filmi “Bir Düş Gördüm” bundan önce Finlandiya, Tayland, Rusya, Hindistan, Nepal, İspanya, İtalya ve Amerika’dan “En İyi Film” de dahil olmak üzere değişik kategorilerde 15 farklı ödül kazanmıştı.
“Bir Düş Gördüm” başarılarına yenilerini ekleyerek Moldova’da düzenlenen ve misyonunu insanların dünyayı film aracılığıyla görme biçimini dönüştürmek olarak niteleyen Serbest International Film Festival (SIFF)’de yarışan filmler arasında birinci olarak En İyi Film seçildi.
“Bir Düş Gördüm” uluslararası adıyla “In My Dream” Amerika Birleşik Devletlerinde 20.’si düzenlenen (UMF) Urban Mediamakers Festival’inden de eli boş dönmedi. Amerika’da yarıştığı festivalde En İyi Uluslararası Uzun Metraj Film Ödülü’nü kazandı.
ABD’deki festival medyayı eğlendirmek, bilgilendirmek ve ilham vermek için güçlü bir çekim aracı olarak kabul eden, bağımsız film yapımcılarının festivali. Urban Mediamakers Festival (UMF) ağırlıklı olarak Afrikalı, Asyalı, Siyahi, Latin ve Yerli Amerikalılar tarafından üretilen çalışmaları vurgulayan; özgün, uluslararası bağımsız medya çalışmalarını öne çıkaran bir organizasyondur.
Filmin Konusu
TRT Ortak Yapımı olan “Bir Düş Gördüm” filminin konusu ise şu şekilde;
Tarık 8-10 yaşlarında şehirli bir çocuktur. Babası bir araba kazasında ölür; annesi aynı kazadan sebep hastanede komada yatmaktadır. Kendisi ise hafıza kaybı geçirir. Kimsesi olmadığı için köye dedesiyle ninesinin yanına gönderilir. Tarık hiçbir şey hatırlamasa da sürekli geçmişiyle ilgili simgesel rüyalar görür. Günlerden bir gün evlerinin orada arabanın çarptığı bir eşek ölü bulunur. Bu eşeğin yeni doğmuş bir de sıpası vardır. Tarık bu sıpayla kendi durumu arasında bir bağ kurar. Ve onu yaşatmayı kendine vazife bilir.
Film, Murat Çeri’nin kendi çocukluk hatıralarından esinlenilerek hayata geçmiş bir eser. Belki de bu yüzden filmin çekim mekanı olarak yönetmenin çocukluğunun geçtiği Bolu-Seben-Gerede seçilmiş. Ana sponsorluğunu da geçen sene vefat eden Emin Üstün’ün kurduğu Eminevim üstlenmiş.
Filmin görüntü yönetmenliğini Durmuş Sorkut yapıyor. Kostüm tasarımını Ebru Tunçoktay, sanat yönetmenliğini Zeki Yalgın, ses tasarımını Umut Şenyol, renk düzenlemesini Mehmet Göksu, uygulayıcı yapımcılığını Nihat Sönmez’in yaptığı filmin oyuncu kadrosunda; Harun Reha Pakoğlu, Recep Çavdar, Nevzat Yılmaz, Ferda İşil, İsmail Hakkı, Fatih Dokgöz, Mustafa Halezeroğlu, İsmail Kavrakoğlu, Emin Yalçın, Yakup Baybarz, Furkan Aydın Çelik, Yusuf Can gibi isimler yer alıyor.