“Fil’m Hafızası, ‘Bu Bir Filmdir’i gururla sunar! Ekibimizden Orkun Hoşgören ve Çağla Demirbaş bu podcast serisinde kendinin farkında olan, kendisinin üzerine yorum yapan filmleri konuşuyorlar. Bu stratejilerin temelinde yatan “özdüşünümsel”, “metinlerarasılık” gibi kavramları filmler üzerinden tartışıyorlar. Her bölümde bir yönetmeni, bir dönemi veya bir coğrafyayı ele aldıkları bu podcast serisinde sinema tarihinden çeşitli filmleri dinleyicilerine tanıtıyorlar. Ayrıca her bölümün sonunda Fil’m Hafızası’nda yayınlanmış ilgili bir kısa filmi öneriyorlar. Keyifli dinlemeler dileriz!”
Bu Bir Filmdir #7 – Jack’in Yaptığı Ev: Lars Von Trier vs Cannes
Bu Bir Filmdir’in yedinci bölümünde ekibimizden Orkun Hoşgören ve Çağla Demirbaş, Lars von Trier’in son filmi Jack’in Yaptığı Ev (2018) üzerinden yönetmenin personasını ve Cannes Film Festivali ile olan ilişkisini irdeliyor.
Bu Bir Filmdir #6 – Bir Melodram Üç Yönetmen
Bu Bir Filmdir’in altıncı bölümünde Orkun Hoşgören ve Çağla Demirbaş, All That Heaven Allows (1955) ve ondan esinlenerek çekilen Far from Heaven (2002) ve Ali: Fear Eats the Soul (1974) filmleri üzerinden melodram türünü ve sınırlarını inceliyor. Bölümde bahsi geçen makale: Linda Williams – Film Bodies: Gender, Genre, and Excess.
Bu Bir Filmdir #5 – Transmedya Hikaye Anlatıcılığı: The Blair Witch Project
Bu Bir Filmdir’in beşinci bölümde Orkun Hoşgören ve Çağla Demirbaş, transmedya hikâye anlatıcılığını inceliyor ve The Blair Witch Project (1999) filmi üzerinden örnekler veriyor. Keyifli dinlemeler dileriz!
Bu Bir Filmdir #4 – Emir Kusturica Evreni – II : Büyülü Gerçekçilik
Bu Bir Filmdir’in dördüncü bölümde Orkun Hoşgören ve Çağla Demirbaş, Emir Kusturica’nın filmografisini inceleyecekleri serinin son bölümünde Arizona Dream (1993) filmi üzerinden büyülü gerçekçiliği konuşuyor. Keyifli dinlemeler dileriz!
Bu Bir Filmdir #3 – Emir Kusturica Evreni – I : Savaş ve Temsil
Bu Bir Filmdir’in üçüncü bölümde Orkun Hoşgören ve Çağla Demirbaş, Emir Kusturica’nın filmografisini inceleyecekleri iki kısımlık serinin ilk bölümünde Underground(1995) filmi üzerinden savaş ve temsili konuşuyor. Keyifli dinlemeler dileriz!
Bu Bir Filmdir #2 – Atıf Yılmaz ve Mise-en-abyme
“Bu Bir Filmdir’in ikinci bölümünde ekibimizden Orkun Hoşgören ve Çağla Demirbaş, 80’lerdeki Atıf Yılmaz filmleri üzerinden “mise-en-abyme” tekniğini inceliyor. Bu bölüm hazırlanırken Defne Tüzün’ün “Türk Film Araştırmalarında Yeni Yönelimler 12” derlemesinde yer alan “Kim Bu Vasfiye?: Bir Temsiliyet Krizi Olarak Adı Vasfiye Filmi” makalesinden yararlanılmıştır. Bölümde bahsedilen Epilog (1992) kısa filmini buradan izleyebilirsiniz
Bu Bir Filmdir #1 – Özdüşünümsel” Kavramı ve Sinema Tarihinden Örnekler
“Fil’m Hafızası, Bu Bir Film’dir ilk bölümünü gururla sunar! Bu podcast serimizde ekibimizden Orkun Hoşgören ve Çağla Demirbaş, her bölüm kendinin farkında olan, kendisini ele alan ve üzerine yorum yapan filmleri konuşuyor. İlk bölümde bu stratejilerin temelinde yatan “özdüşünümsel” kavramı inceleniyor ve sinema tarihinden örnekler veriliyor. Keyifli dinlemeler dileriz! Bölümde bahsedilen The Making of Longbird (2011) kısa filmini buradan izleyebilirsiniz.