Her Şey Yolunda- Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması (Yön. Metehan Şereflioğlu, 2018)
Küçük yaşta ilk olarak ölümle, ardından geçim sıkıntısı ve yaşam mücadelesiyle tanışan Bayram, ağırlığı gittikçe artan bir hayat sorumluluğunun altında ezilmektedir. Kıt kanaat geçinirlerken babalarını ansızın kaybetmeleri üzerine abisiyle birlikte ailenin geçimini üstlenirler. Böylece Bayram, okul dışındaki vakitlerini çalışarak geçirmeye başlar. Ancak abisi de askere çağrılınca ailenin tüm sorumluluğu, Bayram’ın gençlik hayallerine, küçük yaşına, doyamadığı çocukluğuna kalır. Acının gerçekliği ve yakınlığını başarılı bir şekilde kurgulayan Andreas Uranowciz, aslında yanı başımızda tüten onlarca hikâyeden birini, buruk bir tebessüm bırakacak ironi ile dile getiriyor: her şey yolunda.
Mutfak Hikâyeleri- Bent Hamer Retrospektif (Yön. Bent Hamer, 2003)
Soğuk iklimine karşın İskandinav sinemasının eğlenceli, sıcak ve doğal dili, Bent Hamer’in yönetmenliğindeki seçkiyle bu yılki Boğaziçi Film Festivali’ne taşınıyor.
Filmde bir grup İsviçreli mobilya uzmanının, ürün stratejisi belirlemek üzere Norveç’in Landstad kasabasına giderek buradaki bekâr erkeklerin, mutfak alanındaki günlük faaliyetlerini incelemeleri konu alınır. Ancak renkli sahnelere kapı aralayan olaylar, araştırmacıları farklı bir öyküye doğru sürükler. Hem bölgenin kültürel dokusunu yansıtmadaki başarısı hem de özgün kurgusuyla 2003 Cannes Film Festivali, Kopenhag ve Sao Paulo Uluslararası Film Festivalleri gibi prestijli sahnelerde ödül alan film, İskandinav sinemasını pek çok yönüyle tanıdan örnek bir yapım.
Kefernahum- Uzun Yürüyüş (Yön. Nadine Labaki, 2018)
2018 Filmekimi’nde sıcağı sıcağına izleme olanağı bulduğumuz Lübnan yapımlı film, Boğaziçi Film Festivali’nde de izleyiciyle buluşuyor.
Silah, çatışma, yoksulluk, karmaşa ve her şeye rağmen yaşama dört elle sarılan acılı çocuk seslerinin birbirine karıştığı Lübnan sokaklarında doğup büyümek, tüm çıplaklığıyla anlatılıyor Kefernahum’da. Henüz on iki yaşındaki Zain, bu kalabalığın içinde kaybolmuş, ama hayatta kalmaya çalışan isimlerden yalnızca biri. Yine de on binlercesini temsil eden çarpıcı öyküsünde Ortadoğu topraklarının yaşadığı ve birbirine yaşattığı zulmü gözler önüne seriyor.
Cannes, Toronto, San Sebastian Film Festivallerinden farklı kategorilerde ödüllerle dönen film, görmezden geldiğimiz hayatların tümü adına, insanlığa sesleniyor.