!f İstanbul’un dünyanın önde gelen bağımsız sinema kurumu Sundance ile ortaklaşa yürüttüğü !f & Sundance Senaryo Lab’e katılacak yetenekler belli oldu. 8-11 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek atölyede Burcu Aykar, Hacı Orman, Sedat Yılmaz ve Tolga Karaçelik’in projeleri alanında uzman sinemacıların danışmanlığında geliştirilecek.
İş Bankası Maximum Kart partnerliğinde düzenlenen !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin gerçekleştirdiği !f & Sundance Senaryo Lab’in bu yılki katılımcıları belli oldu. !f İstanbul’un dünyanın önde gelen bağımsız sinema kurumu Sundance Enstitüsü ile 2011 yılından beri ortaklaşa yürüttüğü !f & Sundance Senaryo Lab’e bu yıl Türkiye’den 40’ı aşkın başvuru oldu. Başvuru yapan senaryolar arasından seçilen 3 proje, 8-11 Mayıs tarihlerinde Büyükada’da yapılacak senaryo geliştirme atölyesine katılmaya hak kazandı.
Burcu Aykar’ın yazdığı ve yöneteceği “Eksik Bir Şey”, Hacı Orman ve Sedat Yılmaz’ın birlikte yazıp yönetecekleri “Sorgu” ile Tolga Karaçelik’in yazdığı ve yöneteceği “Kelebekler”, !f & Sundance Senaryo Lab’in 2015 projeleri olarak seçildi. Atölyeye ayrıca Yunanistan’dan Emma Doxiadi’nin “Duft & Bassenauer” ve bu yıl !f İstanbul’da “Norway/Norveç” filmiyle yarışan Yiannis Veslemes’in yeni projesi “Membrane” de katılacak.
Türkiye’den danışmanlık Barış Pirhasan’dan!
Seçilen projeler Büyükada’da yapılacak ve 3 gün boyunca sürecek atölye boyunca, alanında uzman danışmanlar eşliğinde geliştirilecek. Türkiye’den danışmanlığını “Adı Vasfiye”, “Aaahh Belinda”, “Değirmen”, “Asiye Nasıl Kurtulur”, “Kadının Adı Yok” ve “Bekle Dedim Gölgeye” gibi klasikleşmiş pek çok filmin senaryosunu yazmış, “Küçük Balıklar Üzerine Bir Masal”, “Usta Beni Öldürsene”, “O da Beni Seviyor”, “Ademin Trenleri” filmlerinin yönetmeni Barış Pirhasan’ın yaptığı atölyenin diğer eğitmenleri arasında; Prag’daki ünlü FAMU sinema okulunun dekanı, yazar, Sundance uluslararası danışmanlarından Pavel Zech, Locarno ve Selanik’te pek çok ödül toplamış “Hard Goodbyes: My Father” ve 2013 tarihli “September” filmlerinin senaristi ve yönetmeni, Yunanistan’ın tanınmış yazarlarından Penny Panayotopoulou ve Oliver Stone’un “JFK/JFK: Kapanmayan Dosya” filmiyle Oscar adayı olmuş senarist Zachary Sklar bulunuyor.
Tarantino’den Soderbergh’e günümüzün önemli yönetmenleri de bu atölyeden geçti.
Ünlü oyuncu ve yönetmen Robert Redford tarafından kurulan Sundance Senaryo Lab, yeni yeteneklerin orijinal film projeleri geliştirebilecekleri ve önde gelen yazarlar ve yönetmenlerle çalışabilecekleri bir ortam yaratmak amacıyla 1981 yılında başladı. Quentin Tarantino’dan Darren Aronofsky’ye, Steven Soderbergh’den Shirin Neshat ve Paul Thomas Anderson’a günümüzün önde gelen yönetmen ve senaristlerinin sinema tarihine geçen projelerinin ilk adımlarını attıkları Sundance Senaryo Lab, 2011’den beri de !f İstanbul kapsamında Türkiyeli projelere senaryo danışmanlığı imkânı yaratıyor.
!f & Sundance Senaryo Lab 2015 – Atölye Katılımcıları
Burcu Aykar
1977, İstanbul doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi. Southampton Üniversitesi’nde film kuramı üzerine yüksek lisans yaptı. Sinema dergisinde editör olarak çalıştı. Kendi kurduğu SIR Film adlı şirketle sinema filmleri dağıtımı yaptı. Total Film sinema dergisinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. “Doğum” ve “Ölüm” adlı kısa filmleri Uygar Şirin ile birlikte yazıp yönetti. Aralık 2013’e dek Sinema dergisinde film eleştirileri yazdı. Dışarıdan eksisinema.com, arkapencere.com gibi sitelere katkıda bulundu. “Eksik Bir Şey”, Aykar’ın ilk uzun metraj projesi.
Hacı Orman
1998- 2010 yılları arasında BEKSAV (Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı) yönetim kurulu başkanlığı ile Sanat ve Hayat dergisinin genel yayın yönetmenliğini birlikte yürüttü. Görme engelliler için Türkiye’de yayımlanan ilk kültür sanat dergisi Konuşan Dergi’nin kurucu yayın yönetmenliğini yaptı. Harold Pinter’in Dağ Dili oyununun Kürtçe prodüksiyonunda yer aldı. Ragıp Zarakolu’yla birlikte, Ararat ile Sırat Arasında Türkler ve Ermeniler, Tehcir Türküleri, Aydın Savunmaları, Nazım Hikmet’in Bilinmeyen Yazıları gibi kitaplar hazırladı. Siyasi nedenlerle iki defa hapse girip çıktı. Çeşitli yayınevlerinin dünya edebiyatı masasında editör olarak bulundu. 2014’de ilk kısa filmi “Homo Politicus”u çekti. Avrupa Birliği bünyesindeki Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nde insan hakları, kültür politikaları ve kurumsal strateji konularında eğitim uzmanı olarak çalışmaktadır. “Sorgu” Orman’ın ilk uzun metraj projesi.
Sedat Yılmaz
Bir süre Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuduktan sonra 1996 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlarda sinema ve televizyon eğitimi almaya başladı. 1998-2004 yılları arasında Hacı Orman’la birlikte yönettiği Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı’nda (BEKSAV) belgesel ve kısa film çalışmaları yaptı, workshoplar düzenledi. Çeşitli film atölyelerinde kurgu dersleri verdi. 2004 yılında ortağı ile birlikte Karıncalar Yapım adlı kendi yapım şirketini kurdu. Burada birçok reklam filmi, eğitim filmleri ve belgeseller üzerinde çalıştı. Diyarbakır Film Festivali’nde 3 yıl boyunca kurgu atölyeleri düzenledi. Dergilerde sinema üzerine yazdığı makaleleri yayımlandı. 2010’da ilk uzun metraj filmi “Press”i çekti.
Tolga Karaçelik
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra New York’da sinema eğitimi almıştır. Yurtiçi ve yurtdışı festivallerde gösterilmiş beş kısa filmi vardır. İlk uzun metraj filmi olan “Gişe Memuru” dünya çapında çok sayıda festivalde gösterilmiştir. “Gişe Memuru”, New York’taki Modern Sanatlar Müzesi’nde bir hafta boyunca gösterimde kalan ilk Türkiye filmidir. Film, Amerika ve
Kanada’da otuz beşten fazla şehirde gösterilmiştir. Karaçelik’in yazıp yönettiği ikinci filmi “Sarmaşık”, en son Sundance Film Festivali’nin uluslararası en iyi film kategorisinde yarıştı. “Kelebekler” Karaçelik’in üçüncü uzun metraj projesi.
Yiannis Veslemes
1979’da Atina’da doğdu ve sinema eğitimi gördü. 2015’te !f İstanbul’da gösterilen “Norway/Norveç” filmini yönetti. Kısa film, reklam filmleri ve müzik videoları yönetmesinin yanı sıra film müzikleri de üretiyor.
Emma Doxiadi
Byrn Mawr College’da Felsefe okudu. Çok genç yaşından bu yana ünlü yönetmen Terence Malick danışmanlığında sinema ve tiyatro alanında çalışıyor. 2015’te SxSW ve Berlinale’de gösterilen “Squirrel”in yönetmenliğini ve oyunculuğunu üstlendi. Londra’da yaşıyor.
Ayrıntılı bilgi ve söyleşi talepleriniz için:
Uğur Yüksel
!f İstanbul Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü
A: G-Mall – Harbiye Mah. Kadırgalar Cad. No: 6/3 Maçka, 34400 İstanbul
T: +90 536 731 42 16
www.ifistanbul.com
ifistanbul.com/blog
twitter.com/ifistanbul
facebook.com/ifistanbul
instagram.com/ifistanbul