Gümüşlük Akademisi, Arnavutköy’deki mekânında, kültürün çeşitli alanlarına uzanan atölye çalışmalarına yeni sezonda da devam ediyor. küçük İskender, Mario Levi, Ümit Ünal, Harun Tekin, Zeynep Avcı, Müge İplikçi, Asuman Susam, İsmail Gezgin gibi alanında usta isimlerin vereceği atölyelerin koordinatörlüğünü Haydar Ergülen üstleniyor.
Yeni dönem programı:
* Küçük İskender’le Şiir Çalışmaları
Başlama Tarihi: 15 Kasım Pazar, 11.00 – 14.00 (6 hafta)
Türkçe şiire genel bir bakış – Dünya şiirinin öncüleri – Şiirde ana damarlar – Şiirin iç dinamikleri – Şiir okuma teknikleri – Lirik şiirden epik şiire, şiirde görsellikten deneye – İmge nedir, nasıl bulunur, nesne -Şiir yazma nedenleri – Bir deneyim olarak şiir – Konuk şair – Şiir algısını açacak zihin alıştırmaları -Ortak şiir yazımı… Türk şiirinin en özgün şairlerinden küçük İskender’le özel bir şiir çalışması…
* Harun Tekin’le Şarkı Yazma Atölyesi
Başlama Tarihi: 15 Kasım pazar 15.00 – 18.00 (4 hafta)
Şarkı yazarlığıyla ilgili temel kavramlara, şarkı yapılarına ve alandaki farklı yaklaşımlara odaklanmayı amaçlayan bu çalışma amatör şarkı yazarlarını bekliyor.
* Haydar Ergülen’le Yazı Alıştırmaları
Başlama Tarihi: 16 Kasım pazartesi 14.00 – 17.00 (6 hafta)
Yazı düşüncesi nasıl oluşur? Yazmak için gerekli 5 duyu ve fazlası… İyi yazının 3 koşulu… Metnin hazırlanması… Anlatının unsurları… Eksilterek yazmaktan boşluklar bırakarak yazmaya yazı disiplinleri… Yazısız yazılar… Bireysel monologlardan toplumsal diyaloglara yazının kimliği… Şair ve deneme yazarı Haydar Ergülen’le yazıya alışma çalışmaları… Yazı paylaşımı, değerlendirme…
* Ahmet Coşkun’la Psikanalitik Edebiyat Atölyesi
Başlama Tarihi: 13 Kasım Cuma, 19.00 – 22.00 (4 Hafta)
Temel psikanalitik edebiyat kuramı bilgisi yazma ve okuma sürecine katkıda bulunabilir. Bir düşünce taslağının oluşumuna ya da sağlamasını yapmaya yardımcı olabilir.
Ahmet Coşkun Psikanalitik Edebiyat Kuramı çalışmasında size eşlik edecek
* Senem Timuroğlu’yla 1970’lerde Edebiyatta Feminist Duruş
Başlama Tarihi: 14 Kasım cumartesi 15.00 – 18.00 (4 hafta)
Atölyemizde dünyada Özgürlük ve Barışın sesini en gür duyurduğu zamanlarda, 1970’lerde, Türk edebiyatına en güçlü müdahaleleri yapmış, Leyla Erbil, Sevgi Soysal ve Tezer Özlü’nün sesine kulak vereceğiz.
* Çimen Günay Erkol’la Türk Edebiyatında Erkeklikler
Başlama Tarihi: 14 Kasım cumartesi 11.00 – 14.00 (4 hafta)
Bu atölyede, erkeklerin erkekliklerini “tescilleyen” halleri (korumacı, esirgeyen, buyurgan vb) ve bu hallerden hareketle tanımlanan öndelik, askerlik, abilik, babalık gibi roller bağlamında eleştirel olarak incelenmelerinin yolunu açan, “hegemonik erkeklik” kavramından hareketle Türk edebiyatına bakacağız.
* Nalan Barbarosoğlu’yla İlk Kitap Atölyesi
Başlama Tarihi: 16 Kasım Pazartesi 19.00 – 22.00 (4 hafta)
Yayınevine götürmek istediğiniz ilk kitap dosyanız hazırsa… Yayınevine götüreceğiniz ilk kitabınızın dosyasını hazırlıyorsanız… O kadar yazdım, bunları toplasam bir dosya olur diyorsanız… Kendinizi her şey burada, kafamın içinde, bir yazmak kaldı derken yakalıyorsanız…
Nalan Barbarosoğlu rehberliğinde İlk Kitap Atölyesi’ne katılın, Türk edebiyatının güçlü kalemleri eşliğinde kendi sesinizle tanışın, kaleminize özgün bir yol açın.
* Ümit Ünal’la Senaryo Dili Atölyesi
Başlama Tarihi: 18 Kasım Çarşamba 19.00 – 22.00 (4 hafta)
Senaryo yazmak isteyenler, yazar olarak ve sinemacı olarak nelere dikkat etmeli? Edebiyat diliyle sinema dili arasındaki temel farklar nelerdir? Senaryonun temel unsurları nelerdir? Yeni Türk sinemasının öncü yönetmenlerinden, öykücü, yazar Ümit Ünal’ın gerçekleştirdiği bu çalışmada, bu ve benzeri sorular arastirilacak.
* Pınar Yeşilada’yla Seramik Heykel Dersleri
Başlama Tarihi: 18 Kasım Çarşamba 18.30 (4 hafta)
Gümüşlük Akademisi Istanbul programı kapsaminda seramik heykel atölyesi Kasım ayında baslıyor. Sanatcının Ulus’ta kendi atolyesinde gerceklestirilecek dersler her carşamba 18:30 – 20:30 arası yapılacak.
Seramik teknigi ile sekillendirilen üç boyutlu figur çalılmaları fırınlandıktan sonra boyanarak tamamlanacak.
Atölye aylık 4 derslik programlar seklinde yıl boyu devam edecek.
* Onur Behramoğlu’yla Şiirin Müziği
Başlama Tarihi: 17 Kasım Salı 19.30 – 22.30 (4 hafta)
“Bir Tel Kopar Ebediyen Biter Ahenk”
Türk ve dünya şiirinden şairler, şiirlerinden yapılmış besteler dinletilerek anlatılacak, şiir-müzik ilişkisi üzerine birlikte düşünülecektir. Atölyenin amacı, dünya şiirinin seçkin örneklerini müzik eşliğinde paylaşırken şairlerle besteciler hakkında bilgiler vermek; Türk şiirini geçmişten günümüze tanıtırken, yolu şair kalbinden geçen müzisyenleri hatırlatmaktır.
* Gediz Akdeniz’le Küresel Zuhur: Postmodern Mülteci Semineri
21 Kasım Cumartesi – 19.00 – 22.00 http://gedizakdeniz.com
* Nilgün Yüksel’le Avangard’dan Güncele Sanat
Başlama Tarihi 24 Kasım Salı, 13.00 – 16.00
Sanayi Devrimi sonrası toplumsal yaşam ve dolayısıyla sanat, radikal dönüşüm yaşadı. 20. Yüzyılın ilk yarısı avangardın ortaya çıkışına işaret ediyordu. Plastik sanatlar alanındaki öncü akımlar, hem görme hem düşünme biçimlerimizi değiştirdi. Henüz 1930’larda başlayan postmodernite tartışmaları 20. yy.’ın ikinci yarısında giderek sesini yükselterek sanat ve yaşamda karşılığını buldu. 21. yy. sanat alanında tam anlamıyla çoksesliliği ve yan yanalığı getirdi.
* Barbaros Altuğ ile Edebi Dünya Turu
Başlama Tarihi: 26 Kasım Perşembe, 19.00 – 22.00
Romanlar, şehirler ve şiirler üzerinden yaşadığımız günlere kuşbakışı…
* Bülent Usta’yla Yazma Arzusu
Başlama Tarihi: 3 Aralık Perşembe 19.00 – 22.00 (4 hafta)
“Yazma Arzusu”nun göstergebilimsel açıdan ele alınacağı bu atölyede, “Niçin yazıyorum ben?” sorusundan başlayarak “yazma arzusu”nun kökenleri ve bir eserin ortaya çıkış süreci incelenecek.
* İsmail Gezgin’le Arkeoloji Atölyesi: Uygarlaşan İştah
Başlama Tarihi: 5-6 Aralık 15.00 – 18.00
Besini dönüştüren insan, insanı dönüştüren besin, yemenin tarihine bir yolculuk…
* Asuman Susam’la Toplumsal Bellek ve Belgesel Sinema Atölyesi
Başlama Tarihi: 5 Aralık Cumartesi 11.00 – 14.00 (4 hafta)
* Mario Levi’yle Roman Çalışmaları
Başlama Tarihi: 11 Aralık Cuma 14.00 – 17.00 (10 Hafta)
Çekmecenizde bekleyen bir roman taslağı mı var? Belki de yıllardır bir sevdiğinizin romanını yazma hayalini kuruyorsunuz. Ya yaşadıklarınız? Unutamadıklarınız? Onlar da sizi bir roman yazmaya çağırıyor olabilir mi? Usta romancı Mario Levi size bu yolda eşlik ediyor. Yazmanın ruhundan hikayenin önemine, romanın temel boyutlarından nereden ve nasıl başlanacağına, ve roman yazmak için yola çıkarken yapılacak son hazırlıklara kadar benzersiz bir serüven…
* Türker Armaner’le Felsefe Semineri
Başlama Tarihi: 12-13 Aralık 15.00 – 18.00
Değişim, Yersizlik, Yabancı Olmak: Felsefi Bir Yaklaşım
* Zeynep Avcı’yla A’dan Z’ye Tiyatronun Temel Ögeleri
Başlama Tarihi: 16 Aralık Çarşamba, 14.00 – 17.00 (4Hafta)
Doğuşundan bu yana tiyatro sanatını oluşturan temel ögelere genel bir bakış. Tiyatro nasıl, ne zaman, kimlerle ve nelerle oluştu? Nereden nereye, hangi aşamalardan geçerek geldi? Bir tiyatro yapıtını kavrayabilmek, sahneleyebilmek, oynayabilmek için bilinmesi gerekli olan şeyler neler? Sahne ile barışık olmak için neleri özümsemiş olmak gerek?
* Sinan Sülün’le Hikâye Anlatıcılığı
Başlama Tarihi: 20 Aralık Pazar, 11.00 – 18.00
Hikâye Anlatmak, ikna etmenin, akılda kalmanın ve anlam yaratmanın en iyi yoludur. Hikâyeler, insanlarla ve nesnelerle duygusal bağ kurmamızı sağlar. Duygusal bağlar kararlarımızı, verdiğimiz kararlar hayatımızı etkiler. İster bir ürün pazarlayın, ister projenizi veya fikrinizi satmaya çalışın, isterseniz âşık olduğunuz kişiye kendinizi tanıtın…
Her zaman iyi bir hikâyeye ihtiyacınız vardır. Çünkü, Muriel Rukeyser’in dediği gibi, “Evren atomlardan değil, hikayelerden oluşur.”
* Müge İplikçi’yle Öykü Okuma Atölyesi
“Göçebe Öyküler”
Başlama Tarihi: 9 Ocak Cumartesi 10.30 – 13.30 (4 Hafta)
* Onur Caymaz’la Yaratıcı Okurluk Atölyesi
Başlama Tarihi: 9 Ocak Cumartesi – 14.00 – 17.00 (4 Hafta)
“Okumak yazmaktan öte bir iştir, daha uysal, daha uygar, daha entelektüeldir…” Borges
* Zeynep Avcı’yla Edebiyattan Sahneye Yapıt Uyarlamak
Başlama Tarihi: 13 Ocak Çarşamba, 14.00 – 17.00 (4 Hafta)
İyi bilinen, etkileyici edebiyat yapıtlarını sahneye taşımanın ipuçları. Bir edebi metni tiyatro metni haline dönüştürmek için nereden başlamalı? Edebiyat metnini tiyatro metnine dönüştürürken nelere dikkat edilmeli? İki metin arasında nasıl bir sadakat ve ihanet ilişkisi olabilir? Her iki metnin ortak özellikleri nelerdir?
Ayrıntılı bilgi, kayıt ve iletişim için; [email protected]
554 345 29 91 (10:00-19:00 saatleri arası)