160 bin üyesi bulunan ABD merkezli Oyuncular Birliği’nin (SAG-AFTRA) ulusal kurulu, greve gidilmesi konusunda bir oylama yaptı.
ABD’nin Senaristler Birliği WGA, yapımcıları temsil eden AMPTP ile anlaşamaması üzerine 2 Mayıs tarihinde greve başlamıştı. Hollywood’da bu grev ile başlayan hareketlilik kısa sürede sona ereceğe benzemiyor. Geçtiğimiz günlerde, yaklaşık 160 bin üyesi bulunan ve sektörün çeşitli iş kollarından sanatçıları temsil eden Oyuncular Birliği (SAG-AFTRA), greve gidilmesine dair bir yetki oylaması gerçekleştirdi. Oylama sonucunda grev kararı oy birliğiyle sendika yöneticilerine verildi.
Oyuncular Birliği; sunucular, radyo-televizyon gazetecileri, oyuncular, dansçılar, haber yazarları, DJ’ler, dublaj sanatçıları ve şarkıcılar gibi çeşitli meslek gruplarından insanları temsil ediyor.
Yapımcılar ve stüdyolarla yapılacak olan görüşmelerde bir anlaşma sağlanamazsa, Oyuncular Birliği’nin sendika yöneticileri ilerleyen süreçte iş durdurma çağrısında bulunabilecek. Bu hareket, bazı çevrelerce işverenler karşısında el güçlendirmek adına bir taktik olarak görülüyor. Oylama, 7 Haziran’da başlaması öngörülen müzakerelerin öncesinde, 5 Haziran tarihinde sona erecek.
“Grev ilk seçenek değil, son çaredir.”
Sendikanın sözleşmesi 30 Haziran’da bitiyor. Anlaşmanın sağlanamaması durumunda, olası bir grevin bu tarihte başlaması bekleniyor. Variety’nin haberine göre, Oyuncular Birliği başkanı Fran Drescher’ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde: “Eğlence sektöründeki kardeş sendikalarımızı desteklememiz çok önemli. Onlarla dayanışma içinde olmalıyız. Emeğin etkili bir biçimde kendini savunmasının ve ihtiyaçlarımızın farkına varılmasının tek yolu bu. Çok uzun bir süre sonra ilk kez, ulusal kurul seviyesinde bir grev yetkisiyle ilerleme konusunda dayanışma içindeyiz. İhtiyacın bu yönde olması halinde, biz de tam anlamıyla organize olmalıyız. Grev ilk seçenek değil, son çaredir. Babamın her zaman söylediği gibi, ‘İhtiyaç duyup sahip olmamaktansa, sahip olmak ve ihtiyaç duymamak daha iyidir!'”
Drescher, sendika müzakerelerinin neleri içermesini bekledikleri konusunda çok net konuşmadı. Genel hatlarıyla, SAG-AFTRA’nın odak noktasının, “sözleşmeleri mevcut iş modeline sadık kalacak şekilde yeniden yapılandırmak” olduğunu söyledi.
SAG-AFTRA en son 2000 yılında altı ay süren bir greve gitmişti. Bu defa akıllarda artık daha kısa süren ve uzun aralar veren televizyon sezonları, enflasyon, dijital platform tazminatları ve yapay zekâ konusunda artan kaygılar var.