Nuri Bilge Ceylan
Koza (1995)
Türk sinemasının gelmiş geçmiş en usta yönetmenlerinden biri ve uluslararası tanınırlık ve saygınlık bakımından da belki de ilk sırasındaki ismi Nuri Bilge Ceylan. Aslında sinemaya 36 gibi pek de genç sayılmayacak bir yaşta ilk adımını atan Nuri Bilge, kendi ifadesiyle de biraz geç kaldığını belirtmiştir. Buna karşın tüm filmlerinde yapım ve sonrasındaki süreçler üzerinde gösterdiği titizliği ve uluslararası sinema dünyasına Türk sinemasının o zamana kadar ki yaygın anlayışının dışında bir vizyonla yaklaşımı şüphesiz yönetmenin bu geç kalmışlığını telafi eden hususlar olmuştur.Öyle ki çektiği filmi Koza, Cannes Film Festivali’nde kısa film seçkisinde yer alarak sonraki yıllarda süregelecek ödül maratonunun ilk habercisi olmuştur.
Koza, sessiz değil ama diyalogsuz, Nuri Bilge’nin çokça belirttiği üzere ilham aldığı Tarkovski eserlerinden esintiler taşıyan, bir ölçüde şiirsel ve bir yönetmenin gelecekteki işlerini merak ettirecek nitelikte bir ilk film. Ceylan’ın fotoğrafçı kimliğinin sinemasıyla ilk teması da haliyle Koza ile gerçekleşiyor. Bakıldığı zaman Koza için on yedi küsur dakikalık bir fotoğraf sergisi yorumunu yapmak da gayet mümkün görünmekte.
Üç Maymun’a kadar olan süreçte tüm filmlerinde amatör oyuncularla çalışmayı tercih eden Nuri Bilge ilk filminde de en yakınlarına, anne ve babasına rol verir. Nuri Bilge filmografisinin karakteristik temaları olan; insan-doğa-kasaba ilişkileri, iletişimsizlik ve yabancılaşma gibi bireyci meseleler,Koza’da karşımıza çıkar. Birbirinin çok yakınında olup aslında olabildiğine uzaklaşmış iki insanın anlatısıdır Koza.
Nuri Bilge Ceylan Filmografisi
Koza (1995)
Kasaba (1997)
Mayıs Sıkıntısı (1999)
Uzak (2002)
İklimler (2006)
Üç Maymun (2008)
Bir Zamanlar Anadolu’da (2011)
Kış Uykusu (2014)
Can Bediroğlu