The Loneliness of the Long Distance Runner (Yön. Tony Richardson, 1962)
“Koşunun ailemiz içinde her zaman önemli bir yeri olmuştur. Özellikle de polisten kaçarken.” Sözüyle açılan film, bir fırından para çalarak ıslah evine koyulan genç ve asi bir adamın üzerinden, devlet ve onun işbirliği ettiği sömürücü çalışma şartlarına getirilen keskin bir eleştiri. Loneliness of the Long Distance Runner, hayatta kalmak için sürekli çalışmak zorunda bırakılan emekçiler için koşuyu sembolik bir manifesto hâline getirip, özgün bir muhalif çizgiye oturmayı başarıyor.
Saturday Night and Sunday Morning (Yön. Karel Reizs, 1960)
Sıra dışı bir fabrika işçisi olan Arthur’un yaşadığı hayatın ekonomik darboğazıyla bozuk ilişkisini çapkın maceralarıyla aşmaya çalıştığı bir drama olan Saturday Night and Sunday Morning, doğrudan bir politik söyleme de sahip olunmadan muhalif bir karaktere sahip olunabileceğini gösteren İngiliz Yeni Dalgası’nın nadide örneklerinden biri.
Control (Yön. Anton Corbijn, 2007)
Grubun zamanında fotoğraflarını da çekmiş olan Anton Corbijn tarafından çekilen film, Ian Curtis ve vokali olduğu Joy Division grubunun hikâyesini anlatıyor. Control, her ne kadar biyografik bir müzik filmi olsa da, sanayi devriminin at başı şehirlerinden olan Manchester’ın 1970’li yılların sonuyla zirveye ulaşan soğuk, iç karartıcı, yabani havasını fotografik bir görsellikle resmetmeyi başarabilmesiyle diğer filmlerden ayrılan bir özgünlüğe sahip.
Bunun yanında yine filmin yönetmeni tarafından Atmosphere şarkısına çekilen müzik klibi de izlenmeye değer bir başka eser.