Neden hep benzer filmleri izleriz? Ya da neden aynı karakterlerin yeni maceraları vizyona girerken ulusal ve uluslararası ödülleri toplayan filmler salonlarda yer bulamaz? Yönetmenliğini Şenay Aydemir, Evrim Kaya, Fırat Yücel ve Kaan Müjdeci’nin yaptığı Kapalı Gişe: Türkiye’de Tekelleşen Film Dağıtımı (2016) yukarıdaki sorulara ve daha fazlasına cevap arar.
Belgeselde, Türkiye’de film dağıtımının tekelleşmesiyle bağımsız sinemaya destek verenlerin, yaşadıkları sıkıntılar anlatılırken; sinema izleyicisinin de “neden özgün ve farklı düşüncelere sahip filmleri” izlemesi gerektiğinin altı çizilir.
Türkiye, Amerika ve Avrupa’daki sinema sektörüne ilişkin istatiksel verileri kıyaslayarak anlatan belgesel, Türkiye’deki film dağıtım sektörünün tekelleşme durumunu net bir şekilde okumamıza yardımcı olur. Devamında Türkiye’deki yönetmen ve yapımcıların düşüncelerine yer vererek sektörün kanayan yarasına; “izleyici ile festival filmlerinin buluşamama nedenlerine” odaklanır. Bunu yaparken yer yer nüktedan bir anlatıma da başvurur. Kurgusunu Doruk Kaya’nın üstlendiği yapımda, hem Şener Şen filmlerindeki sahnelerin yer alması hem de animasyonlu anlatımlar belgeseli akıcı ve zengin kılmıştır.