ABD’nin başkenti Washington’da 1930’lu ve 1940’lı yıllarda caz müziğinin yayılmasına destek olarak ırkçılıkla mücadele eden Ahmet Ertegün ile Nesuhi Ertegün’ün öykülerini anlatan Kapıyı Açık Bırak (Leave The Door Open) belgeseli, Washington DC Bağımsız Film Festivali’nde En İyi Belgesel Film ödülünü kazandı.
Yönetmenliğini Ümran Safter‘in üstlendiği uzun metraj belgesel Kapıyı Açık Bırak (Leave The Door Open) 2021 Washington DC Bağımsız Film Festivali’nden ödülle döndü.1930’lu ve 40’lı yılların ABD’sinde yaşanan ırkçılığa ve o dönem Türkiye’nin Washington Büyükelçiliğinin ırkçılıkla mücadelesine ışık tutan belgesel, festivalde En İyi Belgesel Film ödülüne layık görüldü.
Elçilikte Performans Sergilediler
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliğini 1934-1944’te yapan Münir Ertegün’ün iki oğlu Ahmet ile Nesuhi’nin caza ilgileri, ırk ayrımcılığının yoğun olduğu o dönemde siyahi caz sanatçılarına Büyükelçiliğin kapılarını açmış ve çok sayıda siyahi cazcı elçilikte düzenli performanslar sergilemişti.
En Başarılı Şirketlerin Arasında
Kısa süre içinde müzik dünyasında yankı bulan süreç ırk ayrımcılığıyla mücadele bağlamında hala önemli bir başarı olarak görülüyor. Ertegün kardeşlerin daha sonra kurdukları Atlantic Records, Amerikan müzik tarihinin en başarılı şirketlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Ümran Safter Hakkında
Kastamonu’da doğdu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde okudu. Radikal gazetesi, CNNTürk, Kanal 7, TRT Türk, Al Jazeera kanallarında muhabirlik, editörlük, haber müdürlüğü görevlerinde bulundu. Irak, Afganistan, Filistin, Lübnan savaşlarını yerinde izledi. Guantanamo kampı, Bosna, Kerkük, Suriye, Evanjelikler gibi pek çok konuda TV belgeselleri yaptı. Yine TRT başta olmak üzere çeşitli televizyon kanallarına, haber, kültür-sanat alanlarında tv programları hazırladı. Ara Güler’in kariyerini ve hayatını anlatan uzun metraj belgesel, “The Eye of Istanbul: Life and Photographs of Ara Güler”in yapımcılığını üstlendi.
Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler
Umudun Kanadında (On the Wings of Hope) – 2019.
20. Frankfurt Türk Film Festivali, Belgesel Yarışması, Finalist – 2020.
Kadın Olmanın Günahı (The Sin of Being a Woman) – 2019.
20. Frankfurt Türk Film Festivali, 8. Alman Sinemacılar Gözüyle Türk Filmleri Yarışması, En İyi Belgesel Ödülü – 2020.
30. Ankara Film Festivali, Belgesel Yarışması, Finalist – 2019.
22. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Sinemamız Bölümü, Gösterim Seçkisi – 2019.
18. !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali, Bilinmeyen Bilinenler Bölümü, Gösterim Seçkisi – 2019.
Saraydan Bakmak (Through Ottoman Eyes) – 2018.
Sevan Bıçakçı: İstanbul’u Mücevhere Sığdıran Usta – 2017.
14. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması, Belgesel Film Yarışması, Seyirci En İyi Film Ödülü – 2019.
10. TRT Belgesel Film Ödülleri, Ulusal Profesyonel Filmler Dalı, Birincilik Ödülü – 2018.
Madrid Uluslararası Film Festivali, En İyi Belgesel Film Yönetmeni Kategorisi, Finalist – 2018.
18. Frankfurt Türk Film Festivali, Belgeseller Bölümü, Gösterim Seçkisi – 2018.
20. Frankfurt Türk Film Festivali, Belgesel Yarışması, Finalist – 2020.